SKOLENE korona-STENGES:
Professorens råd til foreldre som må være hjemme
Skoler og barnehager stenges på grunn av korona-viruset. Slik håndterer du en ny hverdag.
Torsdag formiddag kom meldingen om at barnehager og skoler i Ålesund stenges. Ikke mange timer senere ble det klart at alle landets skoler og barnehager stenges.
Tobarnsfar og komiker André Ulveseter har plutselig fått mye fritid fremover, fordi alle forestillinger og show er blitt avlyst grunnet korona.
Hans to sønner på 12 og 14 år går på barne- og ungdomsskole i Ålesund.
Torsdag formiddag tikket det inn en melding fra ungdomsskolen at den blir stengt på grunn av koronasmitte i nær familie til noen elever.
– For min del er det ikke noe stort problem, ettersom jeg uansett har fått veldig mye fritid fremover, men jeg skjønner at det ikke er så enkelt for alle som ikke har den samme mulighetene som meg. Jeg synes synd på alle dem som dette skaper store problemer for, sier Ulveseter til klikk.no.
Hans sønner er blitt så store at de stort sett klarer seg selv, men Ulveseter tror det å komme seg ut på tur vil bli viktig i tiden fremover, for å unngå «brakkesyke» og gnisninger.
– De har jo fått beskjed om at de skal holde seg hjemme. De kan gå tur, men skal unngå kontakt med andre. Jeg tenker at lufteturer kan være lurt. Sånn er situasjonen og man må alle bare tilpasse seg, sier han.
Da fikk jeg telefon fra eldstemann om at jeg må hente han. Skolen stenger. Når regjeringen ikke tar grep er det faen greit at kommunen tar kontroll – skjønt overraskende sent.
— André Ulveseter (@AndUlv) March 12, 2020
Professoren lanserer motto til alle foreldre
Ulveseter får støtte av pedagogikkprofessor ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund. Han oppfordrer folk til å senke skuldrene og ambisjonsnivået i tiden fremover.
– Jeg tror det vil være lurt å ta et lite morgenmøte for familien hver dag. Slik at man kan sette barna i gang med aktiviteter, og følge det opp utover dagen. Alle må skjønne at man ikke kan være like produktiv på jobb samtidig som man passer barn. Man må senke ambisjonsnivået – særlig om man har små unger. De store barna vil i større grad kunne klare seg selv, men små barn må jo passes på slik at det ikke skjer alvorlige hjemmeulykker, sier Ulvund klikk.no.
Den erfarne pedagogikkprofessoren har følgende råd til alle småbarnsforeldre som havner i en skvis mellom jobb og barnepass fremover.
– Det viktigste er at foreldrene finner en balanse. Jeg tror man kan få gjort mye hjemme selv om man har småunger. Så lenge man gjør så godt man kan, vil det være bra nok. Det kan være et veldig fint motto fremover. Det er også viktig å holde humøret oppe og ha det moro, selv om det skjer tragiske ting rundt oss, sier professoren.
Slik aktiviserer du barna
Professoren antar at skolene vil legge et løp for hjemmeundervisningen, og ber foreldrene følge dette opp innenfor rimelighetens grenser.
– Foreldre må regne med at de må hjelpe til litt mer enn vanlig. Det er viktig at ikke læringen stopper opp, og det er ikke meningen at dette skal være en ferie, sier han.
– Hvor gamle må barna være for at de skal klare å aktivisere seg selv?
– Der er det store individuelle forskjeller. Nå hadde jeg en treåring på overnatting i natt og han var utrolig flink til å aktivisere seg selv. Generelt vil jeg si at barn fra 5-6 årsalderen bør kunne aktivisere seg selv. Når de først holder på med noe, må man ikke gripe inn. Hvis leken stopper opp, så kan du hjelpe dem i gang igjen.
Hvordan kan man legge opp dagene om foreldrene må jobbe hjemme samtidig som barna er hjemme?
– Det kan være en god løsning for noen å dele opp dagene. Da kan den ene jobbe hundre prosent i noen timer, mens den andre passer barna – og så bytter man. Hvis barnehager og skolen stenger, må det dessuten komme ordninger fra myndighetene der enkelte foreldre får dispensasjon til å være hjemme. Hvis ikke vil det kunne bli være en uholdbar situasjon, mener Ulvund.
Statsminister Erna Solberg fortalte på en pressekonferanse torsdag at skoler og barnehager pålegges å lage et tilbud om barnepass for foreldre som må på jobb fordi de har samfunnskritiske funksjoner.
Samleside: Her finner du masse enkle aktiviteter for barn
– På tide å bli kjent med naboene
Professoren mener det kan være et alternativ å la barna være utendørs for å leke, så fremt man ikke bor et sted med mye biltrafikk.
– Jeg er ganske liberal der og mener foreldre er altfor redde for å la barna gå i ulendt terreng, men da må det være trygge lekeplasser og områder. Sikkerheten må være i høysetet, og foreldre kan ikke sitte på pc-en hele tiden. De må følge med.
Han mener dette også kan være et godt tidspunkt å bli kjent med naboene i blokken eller gata, dersom det ikke strider med myndighetenes råd.
Den danske statsministeren Mette Fredriksen, oppfordret onsdag kveld foreldre om å hjelpe hverandre på tvers av familier dersom det er muligheter for det.
– Har du et naboskap der det går an å få til, så er det en glimrende idé å samarbeide om å passe hverandres barn, men det er ikke alle som har det. Særlig i byene, så kjenner ikke folk hverandre så godt lenger. Dermed kan det kan jo være et godt tidspunkt å hilse på naboene og bytte på å ta barna ut, for det skal mye til for at de blir smittet utendørs.
Les også: Dette må du ha for å klare deg i 72 timer
Ut mot dorull-hamstring
Tobarnsfar André Ulveseter har planen klar for tilværelsen som hjemmeunderviser.
– Jeg får bare dra frem Monopol-brettet tenker jeg. Når det gjelder hjemmeundervisning og skolearbeid så er ikke jeg noen stor pedagog, men vi får jo gjøre vårt beste alle sammen. Begge bruker itslearning, og har muligheten til å få gjort skolearbeid digitalt.
For ham blir også humor kanskje enda viktigere i tiden fremover.
– Jeg har tullet med koronavirus på Twitter helt siden det kom. Man må ha humor på det, for det hjelper ikke noen om man går helt i kjelleren. Det blir viktig å ha godt humør i tiden fremover, sier han, før han setter bredsiden til:
– Og folkens; Slutt å hamstre doruller, det er helt meningsløst irriterende.