Foreldresupport på telefon og chat

– Jeg hadde aldri tid til å få gråte ut

Christina Eriksen (29) var på et punkt helt utmattet med tre barn i alderen fem måneder til fem år. På en ny hjelpetelefon for foreldre fikk hun luftet tankene sine.

TRYGGHET: – Som mamma vil man jo helst være perfekt, og terskelen for å si noe til kjente om det som er utfordrende oppleves dessverre ofte ganske høy, sier Christina, som følte en trygghet i å få snakke ut på hjelpetelefonen for foreldre.
TRYGGHET: – Som mamma vil man jo helst være perfekt, og terskelen for å si noe til kjente om det som er utfordrende oppleves dessverre ofte ganske høy, sier Christina, som følte en trygghet i å få snakke ut på hjelpetelefonen for foreldre. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Med tre barn i alderen fem måneder til fem år kjente Christina Eriksen (29) fra Sandnes seg på et punkt rett og slett helt utmattet. Mannen jobbet mye og var ofte bortreist, de to eldste kranglet om alt fra farge på glass til hvem som skulle velge bok ved leggetid. Samtidig hang minstemann i puppen 24/7 og ville aldri sove uten mammaen.

– Jeg hadde hele greiene langt oppi halsen, men aldri tid til å få gråte ut alene. Via en facebookgruppe hørte jeg om tilbudet til Foreldresupport, og tenkte med en gang at dette var helt fantastisk. Alle de tre guttene mine har hatt kolikk, og de to eldste helt ekstreme tilfeller, sier Christina til Foreldre & Barn.

Foreldresupport har både telefontjeneste og chattetjeneste. I den andre enden av telefonen ble hun møtt av en rolig og behagelig stemme. Som hun kunne gråte ut til og fortelle hvor sliten hun var. Som ga henne trøst og forsikringer om at det var lov å kjenne på alle disse følelsene.

TO AV TRE: Med tre små barn følte Christina Eriksen seg helt utmattet. Hun kontaktet Foreldresupport, og fullroser det nye lavterskeltilbudet. Her er Christina sammen med to av sine tre barn,
TO AV TRE: Med tre små barn følte Christina Eriksen seg helt utmattet. Hun kontaktet Foreldresupport, og fullroser det nye lavterskeltilbudet. Her er Christina sammen med to av sine tre barn, Foto: Privat

– Hun ga meg skryt for å ha så mye å håndtere, og sa jeg var modig som ringte inn. At bare det viste at jeg er en god mamma. Etter den samtalen følte jeg meg faktisk lettere til sinns. For meg hjalp det bare å få lov til å ventilere uten å måtte forsvare noe som helst. Bare det å vite at jeg kan ringe igjen gir meg en trygghet, selv om jeg på nåværende tidspunkt ikke vet om jeg vil få behov for det.

Terskelen for å snakke er høy

Småbarnsmammaen har fremsnakket tilbudet varmt og delt telefonnummeret videre i sosiale medier.

PRESS: For Christina føltes det godt å snakke med en utenforstående. Hun tror mange småbarnsforeldre kjenner på et press om å skulle være perfekte
PRESS: For Christina føltes det godt å snakke med en utenforstående. Hun tror mange småbarnsforeldre kjenner på et press om å skulle være perfekte Foto: Privat

– Man kan virkelig kjenne det storme, og kanskje spesielt om nettene. Som mamma vil man jo helst være perfekt, og terskelen for å si noe til kjente om det som er utfordrende oppleves dessverre ofte ganske høy. Jeg tror Foreldresupporttelefonen kan avverge mye. Ikke bare de mest alvorlige tilfellene, men bare det å få en sliten mamma til å tenke litt bedre om seg selv.

– Vi har bitt oss merke i at mange foreldre og fagfolk så behov for et lavterskeltilbud via telefon der foreldre kunne henvende seg hele døgnet, forteller Tone Emilie L. Spinnangr, barnesykepleier og rådgiver i Fag- og tiltaksutvikling hos Stine Sofies Stiftelse.

Spinnagr har vært med på å opprette den nye tjenesten.

En fortrolig fremmed

Alle som tar kontakt med Foreldresupport blir møtt av veiledere med erfaring fra telefonveiledning og de har alle sammen opplæring innenfor forskjellige temaer som opptar småbarnsforeldre. Alle råd og tips som kommer fra Foreldresupport er basert på faglige anbefalinger og målet er å styrke foreldrene.

Sigrid Øyen Mull, prosjektleder for det nye lavterskeltilbudet, sier at foreldre som tar kontakt, være seg per telefon eller på chat, er anonyme.

– Vi er en «fortrolig fremmed» som du kan dele dine tanker med uten at du trenger å stå til ansvar for tankene dine i morgen, det kan gjøre barrieren mindre når du trenger noen å lufte tankene med.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– Unntaket her er dersom det er fare for liv eller helse; da har ansatte ved Foreldresupport selvsagt et ansvar i forhold til avvergelsesplikten på lik linje med andre i samfunnet.

Søvn, gråt, ensomhet og krangling

De positive tilbakemeldingene fra brukerne er mange: Foreldrene synes det er godt å møte aksept for de følelser og opplevelser man har. Foreldresupport har også bidratt til oppfølging der tyngre instanser har blitt koplet på. Mødre og fedre har også vektlagt at det at de har klart å sette ord på det de strever med har gjort at de ser nye måter å takle problemet på.

– I disse dager dreier henvendelsene seg mye rundt opplevelser knyttet til at skoler og barnehager har vært stengt, og foreldre er på hjemmekontor og i permittering. Dette skaper både frustrasjon og høyt konfliktnivå rundt omkring. Andre tilbakevendende temaer er søvn, gråt, ensomhet, tap av det livet man hadde før det kom et barn, at småbarnstilværelsen ikke oppleves som det man trodde det skulle være, eller krangel og utfordringer i samlivet med partner, utdyper Spinnagr og Øyen Mull.

FORELDRE KJENNER PÅ SKAM: Tone Emilie L. Spinnangr, barnesykepleier og rådgiver i Fag- og tiltaksutvikling hos Stine Sofies Stiftelse sier at noen foreldre opplever foreldrerollen som svært krevende.
FORELDRE KJENNER PÅ SKAM: Tone Emilie L. Spinnangr, barnesykepleier og rådgiver i Fag- og tiltaksutvikling hos Stine Sofies Stiftelse sier at noen foreldre opplever foreldrerollen som svært krevende. Foto: Privat

Jobber med å forebygge vold mot de minste

I ti år har Stine Sofies Stiftelse jobbet med å forebygge vold mot de aller minste barna. Stiftelsen har informert nybakte foreldre om farene ved å utsette spedbarn for risting, og gir gode råd om barnegråt og trøst.

Da Spinnagr jobbet med Stine Sofie Foreldrepakke, en informasjonspakke til blivende og nybakte foreldre, fikk stiftelsen ideen til en slik hjelpetelefon. Stiftelsen kontaktet Mental Helse Hjelpetelefonen, som gjerne ville stå til tjeneste. Dette ble starten på samarbeidet. 1.mars 2020 ble Foreldresupport 116 123 (tast 2) en realitet.

– Den første uken hadde vi nærmere 50 henvendelser, og de siste ukene har vi hatt mellom 20-25 i døgnet, sier Spinnangr som tydelig ser behovet for tjenesten.

Les også: Kjefter du uten respons? Her er triksene for å få barnet til å høre etter

Få luftet tankene

Foreldrerollen kan by på mange små og store bekymringer og utfordringer, både før og etter fødsel. Foreldresupport er der for de som trenger hjelp, veiledning eller som bare har behov for å lufte tankene sine med noen. Det kan være mindre skummelt å dele tanker og fortvilelse med noen anonymt.

– Mange foreldre kan kjenne på skam ved manglende glede i foreldrerollen, og noen opplever foreldrerollen som svært krevende. De trenger å høre at det er mange som har det slik, og ved å dele hvordan man egentlig har det med jordmor, fastlege eller helsesykepleier kan de få god hjelp, påpeker Spinnangr.

– Helsetjenestene rundt familien trenger å vite hva foreldre strever med, for å kunne hjelpe de på en god måte. Derfor oppfordrer veilederne alltid foreldre til å ta kontakt med lokalt hjelpeapparat, og tilbyr også å opprette denne kontakten hvis de ønsker det, legger hun til.

Les også: Føler du deg mislykket som forelder? Her får du trøst!

Møtes med varme

Målet er å bidra til å støtte foreldre slik at disse blir trygge omsorgspersoner. Å bli møtt med respekt og forståelse og gode innspill kan virke forebyggende og dempende på flere psykiske lidelser. Det å tidlig sette ord på hva du føler og få støtte i det kan være det man trenger for å oppsøke hjelpeapparatet for videre oppfølging.

Prosjektleder for Foreldresupport, Sigrid Øyen Mull og Marius Norfjellmark som jobber som veileder.
Prosjektleder for Foreldresupport, Sigrid Øyen Mull og Marius Norfjellmark som jobber som veileder. Foto: Privat

– Mental helse før og etter fødsel har mye å si for hvordan du håndterer foreldrerollen. Både mødre og fedre kan oppleve depresjon rundt svangerskap og fødsel. Riktig, rask og tilgjengelig hjelp i denne viktige tiden er helt avgjørende for å hjelpe familien i denne viktige perioden, sier Spinnangr, og utdyper:

– Personer som tar kontakt med Foreldresupport blir møtt med respekt og forståelse. Noen trenger en som lytter, andre trenger gode råd, ved akutt krise er veilederne trent på hva de skal gjøre. Sammen med et våkent, klokt og varmt menneske kan de ta gode valg for veien videre.