Frelst på friluftsliv

Da det ble slutt med kjæresten, tok Johanne (36) et viktig valg:
– Jeg følte meg så fri

Et vendepunkt i livet fikk Johanne Refseth til å bestemme seg for å bli villmarking, selv om hun trodde det ble for vanskelig. Å bli mamma har tatt friluftslivet til et helt nytt nivå.

Pluss ikon
BARN INGEN HINDRING: Etter at Johanne ble mamma har hun tatt friluftslivet til nye høyder. Graviditeten hindret henne heller ikke fra å gjøre små og store ekspedisjoner i naturen.
BARN INGEN HINDRING: Etter at Johanne ble mamma har hun tatt friluftslivet til nye høyder. Graviditeten hindret henne heller ikke fra å gjøre små og store ekspedisjoner i naturen. Foto: Johanne Refseth @psykolog.med.sovepose
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg har alltid elsket naturen, og dypest sett har jeg nok lenge drømt om å være en sånn type som bare kunne ta soveposen under armen og sove under et grantre. Likevel hadde jeg veldig lenge en forestilling om at det ville være for vanskelig, at jeg nok ikke fikk det til og at jeg helt sikkert ikke var en av dem som ville trives med teltlivet, forteller Johanne Refseth (36) fra Oslo åpenhjertig.

Hun er mamma til Emma (1) og står bak instagramkontoen @psykolog.med.sovepose.

Vendepunktet

Det store vendepunktet skulle komme i 2015 da det ble slutt med en ekskjæreste. Der og da tok Johanne et viktig valg: Hun bestemte seg for at nok var nok, at hun heretter skulle bli en ordentlig villmarking, at hun skulle sove ute – og at hun skulle gjøre det helt alene.

<b>NATURGLEDE:</b> For Johanne er det viktig at datteren Emma skal føle seg hjemme ute og få en følelse av mestring.
NATURGLEDE: For Johanne er det viktig at datteren Emma skal føle seg hjemme ute og få en følelse av mestring. Foto: Johanne Refseth @psykolog.med.sovepose

– Jeg hadde nok ikke forventet at det skulle bli en så stor suksess som det faktisk ble. Å komme over den første bøygen det var å tørre, ble for meg som å ta et skritt inn i en helt ny og fantastisk verden. Plutselig kunne jeg gjøre alt det jeg tidligere bare hadde drømt om av eventyr. Jeg følte meg så fri og utrolig fornøyd, sier Johanne entusiastisk.

Les også: Alexander var på ekspedisjon med Mina i 57 dager da datteren bare var to år.

Det tok ikke lange tiden før hun med glede kunne konstatere at naturen fungerte som en utømmelig kilde til energi.

– Jeg kunne legge ut på tur fredag kveld helt utslitt etter en lang og krevende uke på jobb, nesten ikke sove på natten og likevel komme hjem etter en dag eller to full av energi. For meg ble det raskt en batterilader og en måte å restarte hodet på. Jeg er fullstendig avhengig av å få den muligheten.

UTØMMELIG KILDE TIL ENERGI: For Johanne er naturen en batterilader og en restarter for hodet.
UTØMMELIG KILDE TIL ENERGI: For Johanne er naturen en batterilader og en restarter for hodet. Foto: Johanne Refseth @psykolog.med.sovepose

Stor mage ingen hindring

Under graviditeten opplevde Johanne å være i god form fysisk, men ble mentalt sett ekstremt fort sliten. Siden skogen og fjellet var et fristed hvor hun hentet både overskudd og ro, føltes det helt naturlig å fortsette med turene helt fram til fødsel. Selv om lege og jordmor hadde gitt klarsignal, var ikke responsen fra andre utelukkende positiv.

JOHANNES BESTE TIPS TIL TUREN MED SMÅ BARN

• Barn trenger ikke ville opplevelser for å kose seg. De er ofte kjempefornøyde med en telttur i hagen eller i nærskogen. 

• Vognposen fungerer som sovepose, og varme klær og skotøy har de gjerne fra barnehagen.

• Ha alltid med isolerte liggeunderlag som passer årstiden. Legg gjerne over en sauefell.

• Legg lista lavt og ha en retrettmulighet dersom det skulle skjære seg. Det viktigste er at barna har en god tur. Ikke legg opp til ting dere skal rekke eller lange avstander som skal forseres.

• La de litt større barna bli med på planleggingen, å sette opp teltet, sanke ved og lage mat. Det gir mestringsfølelse!

• Ammer du på tur, er det lurt
å ha en stol å sitte i for god ryggstøtte. 

• Prøv å gjøre alt rundt leggerutiner så likt hjemme som mulig.

• Dersom barnet fortsatt får morsmelkerstatning, ta med et par flasker med tilmålt mengde per måltid. Videre tar du med en termos med kokt, avkjølt vann og en med kokt vann. Da kan du enkelt blande sammen en temperert flaske til kvelds.

• Vær oppmerksom på at babyer og små barn kan bli overstimulert på tur. Det er så mye spennende i naturen, og noen ganger kan det bli litt for mye. 

• Ta med ekstra smokker og lignende. Et telt fungerer i praksis som et sort hull der det aller meste blir borte raskere enn du kan si «full krise».

• Tur er et overskuddsprosjekt. Ikke føl at du skal ta med barna på tur dersom du er sliten, nattesøvnen svikter eller du på andre måter føler deg ferdig. 

– Mange mente det var helt vanvittig å legge ut på telttur i en sånn tid, men for meg ga det mulighet til å samle opp overskudd. Den beste uken under hele graviditeten var tur til Finnmark sammen med ei venninne. Dagene var fullstendig frie for stress, ingen mobildekning, bare furuskog og uendelig med tid.

For mer behagelige turer gjennom graviditeten tilegnet
Johanne seg raskt en hel haug med nyttige småtips.

– Blant annet hadde jeg med meg en ammepute, et liggeunderlag der jeg kunne heve overkroppen og et høyt telt slik at jeg slapp å bøye meg så mye. Jeg spiste også ofte og tok glatt en lur på to timer midt på dagen. Det er jo det som er så flott med naturen; man skal ikke rekke noe og kan legge turen opp helt etter egne behov.

– Jeg sier ikke dette for å legge press på andre gravide til å gjøre det samme. Man skal bestemme helt selv hvordan man tilbringer denne tiden, og mange får jo fysiske problemer som gjør det umulig, men for meg var det en god løsning å bruke naturen hele veien. Så lenge jordmor og lege gir klarsignal, og man tar hensyn til sikkerhet både for en selv og barnet, er det ingenting i veien for det.

Les også: – Å sove ute med barna i hverdagen har gjort oss sterkere som par

En helt ny dimensjon

Å bli mamma til Emma har tatt friluftslivet til et helt nytt nivå, og det er som om enda en ny verden har kommet til syne. Den lille jenta er så opptatt av hver eneste lille ting underveis i skogen, og det gjør at turene blir veldig rolige.

– Det er en langsom oppdagelsesferd snarere enn en lang ekspedisjon, men jeg vil si at turene er absolutt like flotte, og kanskje til og med enda finere på noen områder. Det er rett og slett noe helt magisk ved det å kunne sitte og dele gleden ved en fin stein eller en furukvist med myke nåler, eller nyte synet av at hun rolig sovner til lyden av furusus og fuglesang.

JOHANNES BESTE TIPS TIL TURER
I OSLOMARKA

• Øyungen

• Elvann

• Lille Åklungen

• Store Åklungen

• Nøklevann

• Skapertjern

EN VILLMARKING: Da Johanne bestemte seg for å våge, åpnet det seg en helt ny og fantastisk verden for henne.
EN VILLMARKING: Da Johanne bestemte seg for å våge, åpnet det seg en helt ny og fantastisk verden for henne. Foto: Johanne Refseth @psykolog.med.sovepose

Den største forskjellen fra tidligere mener Johanne ligger i planleggingen som kreves underveis på turen.

– Når Emma er med, er det viktig å sørge for at hun er både varm, tørr, mett og uthvilt. I tillegg skal det settes opp telt, lages mat på primus, samles ved til bål og lignende. Det er lurt å ha tenkt nøye gjennom dette på forhånd, slik at man har noen kjappe løsninger, råder småbarnsmammaen.

Naturen er best

Målet er å gi datteren glede ved å være ute, at hun skal føle seg hjemme i naturen og få en følelse av mestring. At hun har de redskapene som skal til, slik at hun alltid har en trygghet på at det er hennes utmark.

<b>GRAVIDITET INGEN HINDRING:</b> Johanne fant mye energi i å dra på tur, også i graviditeten. Mange reagerte på det, men selv sier hun at naturen ga henne rom til å hvile og hente seg inn mentalt.
GRAVIDITET INGEN HINDRING: Johanne fant mye energi i å dra på tur, også i graviditeten. Mange reagerte på det, men selv sier hun at naturen ga henne rom til å hvile og hente seg inn mentalt. Foto: Johanne Refseth @psykolog.med.sovepose

– Før jeg fikk barn, tenkte jeg at Emma skulle lære å like naturen, men hun gjør det jo helt av seg selv. Når jeg sammenligner hvor interessert og glad hun er på en lekeplass versus i skogen, så er det ingen tvil om at naturen er best. Hver eneste lille stein skal vendes på, små greiner, lav, mose, blomster og rare steiner skal opp og i mammas lomme for oppbevaring. Det er så utrolig moro å se!

Med fokus på barnas premisser mener Johanne at turen nærmest blir lavterskel helt av seg selv. For dem er naturen som en gigantisk lekeplass med nye leker for hver meter. Om vi voksne klarer å koble oss på den gleden, gir det masse gode opplevelser for både små og store.

NATUREN ER BEST: Lille Emma liker naturen bedre enn lekeplassen.
NATUREN ER BEST: Lille Emma liker naturen bedre enn lekeplassen. Foto: Johanne Refseth @psykolog.med.sovepose

– Du får ikke gått særlig langt når alt underveis skal studeres inngående. Det er selvsagt mulig å ha med barn også på lengre utflukter, men det krever litt mer kunnskap, planlegging og tilrettelegging. Barna selv er nok like begeistret for en nærtur, som de er for en lang og eksotisk ekspedisjon. For dem er det aller viktigste å få gode opplevelser med familien sin.

PÅ BARNAS PREMISSER: Oppdagelsesferden trenger ikke å være så lang. Små ekspedisjoner er eventyr nok.
PÅ BARNAS PREMISSER: Oppdagelsesferden trenger ikke å være så lang. Små ekspedisjoner er eventyr nok. Foto: Johanne Refseth @psykolog.med.sovepose

– Naturen byr ofte på et rolig sted fritt for PC-en, iPader, telefoner, jobbstress og andre ting som ofte kan gjøre oss utilgjengelige for hverandre. I naturen er vi sammen og til stede på et helt annet vis enn det vi er hjemme.

Les også: Reiste gjennom Texas og Mexico med to barn i sykkelvogna

Lade batterier

Om du får barna med ut og gir de gode vaner med tanke på naturen, så gir du dem også tilgangen til et sted å slappe av og lade batteriene senere i livet. Det trenger ikke være så komplisert; en ettermiddagstur i nærskogen eller en tur i parken er ofte nok.

EN NY DIMENSJON: Å bli mamma har bare gitt friluftslivet en ny dimensjon for Johanne.
EN NY DIMENSJON: Å bli mamma har bare gitt friluftslivet en ny dimensjon for Johanne. Foto: Johanne Refseth @psykolog.med.sovepose

– Det å ha steder hvor man opplever mestring er viktig for lykkefølelsen og evnen til å takle motgang i livet, så hvis vi kan gi barna våre arenaer der de opplever å få til ting, er det flott. Det tidlig å innarbeide en vane med å komme seg ut i naturen er kanskje det enklest gjennomførbare av alle råd vi har for en bedre psykisk helse, sier Johanne. •