Barn og kjæledyr:
Dette lærer barnet av å ha dyr
Allerede fra 6-måneders alder kan barn ha glede av kjæledyr.
Mulige kjæledyr
Hunder kan leve i 10-15 år. Krever mye oppfølging hver dag. Tenk over hva du forventer deg av hundeholdet og hva du kan tilby hunden av tid, omsorg, aktiviteter, sosialt miljø, stell og ikke minst plass både hjemme og i bilen, før du velger rase.
Katter kan leve i over 15 år. De krever mindre enn hunder, men kan ikke overlates til seg selv.
Kaniner kan leve i 6-12 år. Dvergkaniner lever oftest i 7-8 år. De har et forsiktig kroppsspråk, noe som gjør at det er vanskelig å forstå dem. Krever mer tilrettelegging enn mange tror.
Chinchillaer kan bli opptil 20 år. De er raske og derfor vanskelige å håndtere for små barn.
Hamstere lever i 2-4 år. De sover mye om dagen og er aktive om natten. Setter sjelden pris på mye kos og klapping.
Undulater lever i opptil 10 år. De er sosiale og trenger mye selskap.
Marsvin lever i opptil 10 år. De er sosiale dyr som bør holdes i par eller grupper.
Rotter lever i 2-3 år. Du kan få fin kontakt med dem, men ikke alle er like kosete.
Kilder: Mattilsynets informasjonsbrosjyrer
- Barn med kjæledyr er mer populære blant skolekameratene enn andre barn, og de synes også selv at de fungerer bedre sosialt. De blir flinke til å forstå kroppsspråk og det gjør dem mer sosialt kompetente også rundt andre mennesker, sier Bjarne O. Braastad, professor i etologi på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Her forsker han på dyreadferd og forholdet mellom dyr og mennesker.
- Det er påvist at dyr kan være gode kamerater for barn.
Test deg selv: Er familien klar for et kjæledyr?
Et dyr skaper trygghet
Kjæledyr blir stadig mer populært. Tall fra analyseselskapet Euromonitor viser at det i 2012 var 1,2 millioner hunder og katter i Norge. Det er 20 000 flere hunder og 32 000 flere katter enn for fem år siden.
Dyrevelferdsloven slår fast at det bare er personer over 16 år som kan ha eneansvar for et dyr, så det er foreldrene i familien som må være hovedansvarlig for et kjæledyr. Men professor Braastad peker på at det er sunt og verdifullt for et barn å få små oppgaver som å gi mat, vann og gå luftetur med hunden.
Dette vil gi barnet følelse av å være betydningsfull og gi dem gode opplevelser av mestring.
- Barn som har dyr lærer å vise omsorg, de lærer om empati og ikke minst lærer de selvkontroll. De opplever at de må tilpasse sin oppførsel etter hva dyret ønsker og tåler, de kan for eksempel ikke dra katten i halen fordi de har lyst, da vil katten reagere negativt, sier Braastad.
Barnet vil derfor lære mye om å kontrollere egen adferd og tenke over hvordan adferden har effekt på omgivelsene av å samhandle med familiens kjæledyr.
Braastad forteller videre at forskning har vist at kjæledyr har en viktig effekt for mange barn, i at de de skaper tilknytning.
- Barna får ekstra sosiale bånd og en sterkere følelse av trygghet, når de opplever slik tilknytning til kjæledyret,.
Barn lærer å ta hensyn
I tillegg vil et dyr hjelpe barnet til å være mer fysisk aktiv. Dette gjelder aller mest om dere har hund, men også en katt eller kanin kan aktivisere barnet gjennom lek.
Marthe Aas i Dyrevernalliansen understreker at det er svært viktig at familien lærer seg mye om det dyret dere vil skaffe dere, før det kommer i hus. Det er avgjørende at de voksne kan nok om hvordan dyret skal behandles, for at dyret skal leve et godt liv.
- Et barn som vokser opp med et familiedyr vil lettere lære å få et forhold til dyr. Det vil også lære at man må ta hensyn til dyrene, sier Aas.
Hun understreker at veiledning fra foreldrene er vesentlig når barn skal leve med et familiedyr. De voksne må forklare hvordan man skal ta vare på dyret og hvilke hensyn barna må ta. Det er professor Braastad helt enig i.
- Når foreldrene behandler dyret bra vil barna ta etter og også oppføre seg riktig. Det å ha kjæledyr kan dermed hjelpe barn til å lære å respektere andres behov og ta hensyn til andre, sier Braastad.
Fra 5-6-årsalderen kan barna begynne å lære hva dyret trenger og få ansvaret for enkle oppgaver i stellet av dyret.
- Når de er mindre forstår de ikke hva dyret tåler og det er viktig at foreldrene alltid passer godt på så barnet ikke skader dyret. Men allerede fra 6-måneders alder vil spedbarn ha glede av dyr. Det er påvist at barna heller følger med på levende dyr enn leker selv om de er så små.
Pattedyr med pels ekstra nyttig
Braastad mener alle dyr er nyttige for barn, men at pattedyr med pels gir ekstra stort utbytte.
- Forskning har vist at den fysiske kontakten med dyret er viktig. Barn som har problemer med konsentrasjon eller lesevansker kan få hjelp til å roe seg ned og konsentrere seg bedre gjennom kontakt med dyr og da særlig hunder.
I USA jobber organisasjonen READ med å lære opp hunder til å bli "lesehunder". Det vil si at hunden ligger ved siden av barnet i sofaen og har hodet i fanget til barnet. Barnet leser så for hunden mens han eller hun klapper den. Dette hjelper barnet til å slappe av og til å konsentrere seg. Braastad forteller at slike hunder også er i bruk på noen norske skoler.
Han legger til at det i tillegg til de psykologiske fordelene, er påvist at det å leve med kjæledyr gjør barn mindre utsatt for luftveisplager og allergi fordi immunforsvaret blir stimulert av å leve med dyr.
Disse dyrene er imidlertid allergiverstinger.
Anbefaler katt til barnefamilier
Marthe Aas i Dyrevernsalliansen sier katt er et særlig fint familiedyr fordi den klarer å si fra når den ikke behandles godt.
- Katten er for det meste tydelig i språket sitt og på hva den ønsker og ikke. Det blir da opp til foreldre å lære barna at når katten går bort eller gir andre signaler, så har den fått nok.
Hun mener derimot at kanin er dårlig egnet som familiedyr for små barn fordi de har et skjørt skjelett og ikke liker å bli holdt fast. I tillegg lever de ofte svært lenge, opp mot ti år.
- Kaniner skal enten gå fritt inne eller i store luftegårder med tilhørende isolert hus ute. Dette er det mange som ikke er klar over, sier Aas.
Når det gjelder hund, mener Aas det er viktig å ta hensyn til de rasetypiske egenskapene og familiens tempo, slik at det fungerer sammen.
- Har man små barn må foreldre sørge for at hunden aldri havner i ubehagelige situasjoner. Barna skal aldri klemme, sitte oppå eller legge seg i sengen til hunden. Sperr gjerne av med grinder slik at hunden har et fristed, men pass på at den ikke stenges ute fra familien. Hunder er flokkdyr og trenger familiens nærvær, sier Aas.
Før du skaffer et dyr
Er valget godt gjennomtenkt og er hele familien enige?
En voksen person må være hovedansvarlig for dyret. Ifølge dyrevernloven kan barn under 16 år ikke ha et selvstendig ansvar for dyr.
Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier.
Husk at det medfølger kostnader ved å ha kjæledyr. For, veterinærbesøk, utstyr og evt feriepass koster.
Kilde: Mattilsynet
Det er spesielt viktig å lære barn å tolke hundens kroppsspråk. Hunder sender små signaler om at de er utilpass i en situasjon: de snur hodet bort, slikker seg på snuten og setter seg med ryggen til for eksempel.
- Dette må barna også lære seg å ta hensyn til. Noen hunder liker ikke små barn. Det skal vi respektere.
Slik velger du rett kjæledyr til familien.
Omplasseres ofte
Veterinær Harald Small ved Follo dyreklinikk, ber alle tenke seg grundig om før de gå til anskaffelse av dyr. Han forteller at Foreningen for omplassering av dyr (FOD) stadig får henvendelser fra småbarnsfamilier som vil omplassere en hund de ikke har tid til å ta seg av.
- Man bør ikke skaffe seg et dyr for barnets skyld. Mange småbarnsfamilier anskaffer seg en gnager som marsvin eller hamster. Generelt er dette greie kjæledyr, men også de har behov for oppfølging med rengjøring av bur, kos og kontakt. Det er viktig at man følger opp dette, slik at ikke barnet går lei og kjæledyret blir overlatt til seg selv.
Les også:
Slik får babyen og katten et godt forhold