Barneklær med bevegelsesensor

- Dette er helt tullete!

- Bevegelsessensor i barneklær viser at fokuset på fysisk aktivitet og helse har tatt oss helt galt avsted, raser idrettsforsker.

ILLUSJON: - Disse aktørene forsøker å selge oss drømmeverdener og illusjoner, mener professor ved Norges Idrettshøyskole Reidar Säfenbom.
ILLUSJON: - Disse aktørene forsøker å selge oss drømmeverdener og illusjoner, mener professor ved Norges Idrettshøyskole Reidar Säfenbom. Foto: FOTO: ReimaGO.
Først publisert Sist oppdatert
INNEBYGD SENSOR: Yttertøyet ReimaGO har innebygd sensor, og via appen på mobilen kan du sjekke om barnet får nok fysisk aktivitet. Barna kan også selv gå inn i appen og sjekke hvordan de ligger an, og få premier og belønninger hvis de har beveget seg nok gjennom dagen.
INNEBYGD SENSOR: Yttertøyet ReimaGO har innebygd sensor, og via appen på mobilen kan du sjekke om barnet får nok fysisk aktivitet. Barna kan også selv gå inn i appen og sjekke hvordan de ligger an, og få premier og belønninger hvis de har beveget seg nok gjennom dagen. Foto: FOTO: ReimaGO.

- Dette er et helt unødvendig produkt som kan være negativt for barns forhold til fysisk aktivitet, sier Ole Johan Sando, høgskolelektor ved Seksjon for fysisk aktivitet og helse på Dronning Mauds Minne Høgskole for Barnehagelærerutdanning.

Han er ikke særlig imponert over klesprodusenten Reima, som til høsten lanserer yttertøy for barn med innebygd bevegelsessensor. Via en app på mobilen kan foreldrene sjekke om ungen får nok fysisk aktivitet.

Barna kan også selv gå inn i appen og sjekke hvordan de ligger an, og få premier og belønninger hvis de har beveget seg nok gjennom dagen.

Men de fleste eksperter mener barn blir sporty gjennom lek, ikke belønning.

- Skal ikke tro at barna beveger seg nok

Elina Björklund, administrerende direktør i Reima, forteller at poenget med teknologien er at foreldre skal kunne følge med på hvor lenge og hvor intensivt ungen har vært fysisk aktiv i løpet av en dag, eller en uke.

- Foreldre får se barnets aktivitet i grafer, mens barna selv får en slags spill-opplevelse hvor de flytter karakteren sin fremover i morsomme, virtuelle verdener, sier Björklund til Foreldre.no

Björklund viser til WHO’s anbefaling om at barn bør ha minst 60 minutter med moderat til kraftig intensiv fysisk aktivitet hver dag.

- På grunn av lite bevegelse, vil barna våre muligens få en kortere forventet levetid enn sine foreldre. Og vi i Reima mener at dersom vi virkelig bryr oss om våre barns helse og velvære, skal vi ikke bare tro at barna beveger seg nok, men vi skal faktisk sørge for at de gjør det, og vi skal gi dem nok muligheter til å gjøre det, sier Björklund videre.

- Helt feil vei å gå

En bevegelsesensor i barnas yttertøy faller ikke i god jord hos Reidar Säfvenbom, førsteamanuensis ved Norges Idrettshøyskole. Han forsker blant annet på hvordan selvorganisert aktivitet bidrar til barn og unges utvikling over tid.

Idrettsforskeren er nærmest lamslått over klesprodusentens nye bidrag:

- Dette er helt tullete og det viser hvor galt av sted fokuset på fysisk aktivitet og helse har tatt oss, sier Säfvenbom.

- Å kontrollere barn og ungdommers aktivitet gjennom en slik type overvåking, er en helt feil vei å gå. Barn og unge må få mulighet til å erfare det gode med å være i bevegelse, utdyper forskeren videre.

Sando er enig med Säfvenbom.

- Fysisk aktivitet for barn skal være lek. Barns lek skal være frivillig og selvkontrollert. Barn leker fordi aktiviteten i seg selv er artig, ikke for å få belønning av en app eller fra foreldrene, sier han og understreker:

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- At barn og unge får gode opplevelser i fysisk aktivitet er langt viktigere enn hvor mye de faktisk beveger seg.

Kan virke mot sin hensikt

I følge Sando viser undersøkelser som er gjennomført av barns fysiske aktivitetsnivå i Norge at de fleste barn er svært fysisk aktive.

- Nesten alle 6-åringer oppnår Helsedirektoratets anbefalinger når det gjelder fysisk aktivitet. Det er i den voksne befolkningen vi har utfordringer med inaktivitet, ikke blant barn, sier høgskolelektoren.

Sando mener at bevegelsessensoren kan virke mot sin hensikt:

- Problemet er at det støtter opp under en forståelse av fysisk aktivitet som noe vi gjør for å oppnå noe, og bryter med forståelsen av at fysisk aktivitet for barn skal være lek, sier han.

Foreldre kan i stor grad selv påvirke barnas fysiske aktivitetsnivå gjennom å legge til rette for utelek og ved å gjøre bevisste valg i hverdagen, i følge Sando:

- Om vi som foreldre er ute og leker med barna på fritiden og lar barna gå eller sykle til barnehage/skole, kan vi være trygge på at barna får rørt seg nok, sier han.

Sando oppfordrer heller til å støtte opp under barnas lekende og indre motiverte forhold til fysisk aktivitet.

- De møter tidsnok avisforsider som forteller oss hvilken treningsform som er mest effektiv for vektreduksjon og hvordan vi kan få flat mage på seks uker, sier han.

-Forsøker å selge oss illusjoner

Idrettsforsker Säfvenbom tror at norske kommodeskuffer etter hvert er fulle av skritt-tellere, aktivitetsmålere og apper.

- Slike eksterne kontrolldingser gjør oss ikke godt over tid, og heldigvis så havner de fleste i skuffen. At kommersielle krefter tjener seg rike på unyansert kunnskap om forholdet mellom fysisk aktivitet og helse i befolkningen, er ikke noe nytt, sier han mens han fortsetter:

- Disse aktørene forsøker å selge oss drømmeverdener og illusjoner. Jeg håper vi har nok kunnskap til å stå imot.

Idrettsforskeren tviler ikke på at barn og unge på kort sikt vil kunne like den tekniske duppedingsen.

- Men etter kort tid vil de forhåpentligvis oppdage kontrollfunksjonen og forsøke å ødelegge den. Lek og ekstern kontroll hører ikke sammen, understreker han.

Säfvenbom mener at konsekvensen av slik teknologi kan gjøre at vi på sikt vil få en generasjon som går tur med venner, svømmer eller drar på fisketur for å samle data til kontrollenheter, mens den gode opplevelsen, friheten og rekreasjonen forsvinner.

Forskeren tror at det han kaller "ekstern kontroll og overvåking" ikke skaper selvregulerte mennesker.

- I verste fall skaper det juks, og de unge vil fort finne ut at de kan legge denne jakka i tørketrommelen og få fine resultater mens de hygger seg med playstation.