den lille foreldreskolen
Føler du deg mislykket som forelder? Les dette
Føler du at du blir for ofte sint på barna, eller er du sliten fordi du føler at du ikke strekker til som mamma eller pappa? Da må du lese dette.
Heine Vestvik er familieveileder og tilknytningsterapeut ved Crux Solstrand Barnevernsenter. Han skriver fast for Foreldre & Barn i denne spalten. Denne gangen er tema egenomsorg i småbarnstiden.
Synes du at livet som forelder er hardt av og til, kanskje til og med ganske ofte? Da kan jeg ønske deg velkommen i klubben! Vi gjør alle det.
Det er nemlig slik at også vi foreldre vil trenge en del trøst gjennom oppveksten til våre barn. Det er faktisk ganske hardt å være forelder. Vi strever alle med å få det til med våre barn.
Godhet og forståelse
For noen er det hardt å miste mange timer søvn de første årene. For andre kan det verste være å måtte gi avkall på venner eller hobbyer. Noen sliter med barn som bare springer av gårde, andre med barn som bare sutrer og klenger. Flere har barn som ofte blir veldig sinte, mens andre har barn som lukker seg inn i seg selv og er vanskelige å få kontakt med. Alle kan kjenne på flauhet når veslegutt skriker og hyler i butikken, og vi kan alle kjenne fortvilelse når minsten nok en gang kaster middagstallerkenen i gulvet. Ofte returnere vi fra ferien utslitte med ferske krangler i bagasjerommet.
Hver sin familie vil ha sitt slit og strev. Bekymringene er ofte store, og ofte slår ren utmattelse bena under oss når vi endelig skulle kose oss litt på kvelden. Og akkurat som med barna vil vi også kunne få hjelp av litt godhet og forståelse av noen nær oss når vi føler oss utmattede eller slitne.
Les også: Foreldreskolen - derfor sover ikke barnet
Vanlige trøstegrunner
Vi kan ofte bli gående med tunge tanker om oss selv som foreldre, og de kan ende opp som tankefeller (at vi tror det vi tenker er sant). Her kommer noen eksempler på typiske tanker vi kan få. Hvis du gjenkjenner disse eller lignende tanker, betyr det at tiden er kommet for å søke trøst – det er det du trenger nå. Garantert.
Jeg er en mislykket forelder: Denne er ofte vanlig hvis barnet har en periode med ulike utfordringer, for eksempel på skolen, eller i leken med andre. Den kan også bli utløst av at barnet for eksempel viser mye vilje og uregulerte følelser. Tanken er vond i seg selv, og den setter seg gjerne i kroppen slik at du blir fysisk sliten i tillegg til trist i humøret. Tanken har hos mange sitt utspring i barndomserfaringer og krav om prestasjon.
Barnet mitt utvikler seg ikke slik det skal: Denne tanken kommer ofte hvis vi har hatt mange forhåndsoppfatninger av hvordan barnet vårt skulle utvikle seg. For faktum er at selv om vi føler vi gjør alt rett, kan barnet likevel få en annen utvikling enn hva vi hadde sett for oss. Det kan skyldes medfødte trekk, uforutsette livshendelser eller til og med trekk med oss selv som vi ikke er bevisst. Tanken er plagsom, og den gjør oss irritable og stressede når vi er med barna.
Barnet mitt liker meg ikke: Denne tanken kan komme hvis barnet begynner å være mye med venner, eller begynner å leke en del for seg selv. Det kan også bli utløst av små situasjoner der barnet avviser deg eller er sint på deg som forelder. Dette er en tung tanke som kan få deg til å trekke deg tilbake fra barnet ditt fordi du tror barnet foretrekker det, eller som også kan gjøre deg lettere irritert på barnet. Også denne tanken har ofte røtter i vår egen barndom.
Alle familier koser seg sånn, utenom oss:
Dette er en ganske ny og tidstypisk tanke, som i stor grad henger sammen med at vi er mer fokuserte på å vise et idyllisk bilde av egen familie utad nå enn tidligere. Vi bli bombardert med bilder av lykkelige familier, mens vi selv kanskje føler oss i en annen verden. Tanken kan gjøre deg deppa, og i verste fall ødelegge lysten din til å være sosial med andre familier.
Jeg blir for ofte for sint på barnet mitt/jeg klarer ikke å trøste barnet mitt: Disse tankene skaper ofte dårligst samvittighet i oss som foreldre og får oss lett triste. Tankene er ofte vanskelig å bli kvitt og gir en følelse av tomhet. De oppstår lettere i perioder vi er slitne, eller der vi opplever stress på andre arenaer i tillegg til hjemme. Tankene kan gjøre oss ettergivne eller overdrevent snille, eller også faktisk mer irritable.
Les også: Har barnet ditt til stadighet raserianfall?
To enkle tips
Snakk med noen om hva du synes er vanskelig som forelder.
2 x 2: Hvis du går rundt med en tung tanke eller dårlig samvittighet: Omsett denne i handling. Ha som mål å gi barnet minst to klemmer og to komplimenter daglig.
Ny sjanse hver dag
Mange av oss vil kunne kjenne på slike eller lignende tanker. Foreldrelivet er ofte ganske dramatisk, dumme situasjoner vil oppstå, og vi kan bære med oss vonde minner fra ett år til et annet. Vi fortjener virkelig litt trøst av og til.
Men på en måte kan vi tenke at barna våre har mer tålmodighet enn oss. De vil alltid bli glade for at vi viser at vi bryr oss, at vi koser med dem og er gode mot dem. Hver dag våkner barnet ditt opp og er klar til å ta imot deg og din kjærlighet til det. Du får en ny sjanse hver dag til å bygge en enda sterkere, nærere og mer kjærlig relasjon til ditt barn. Fordi barnet ditt trenger ikke at du er en perfekt forelder, tvert imot. Vi foreldre skal faktisk helst være «vanlige» mennesker, som både snubler og feiler, men som stort sett klarer brasene. Å være oss selv, med alle våre feil og mangler, er faktisk det som forbereder barnet ditt best på livet slik det er, der ute i den store verden.
Les også: - Kunstig søtning har fått et ufortjent dårlig rykte
Denne saken ble første gang publisert 01/04 2019, og sist oppdatert 07/02 2022.