Dele bilder i sosiale medier:

Er det lov å dele bilder av andres barn?

– Det er lett å tenke at alle synes det er like greit som en gjør selv, advarer ekspert.

ER DU BEVISST PÅ DETTE? Visste du at du alltid må ha samtykke fra barnets foreldre, dersom du vil dele et bilde?
ER DU BEVISST PÅ DETTE? Visste du at du alltid må ha samtykke fra barnets foreldre, dersom du vil dele et bilde? Foto: GettyImages
Først publisert

Nylig ble en kvinne dømt for å ha krenket og utlevert sin syv år gamle datter på Facebook i forbindelse med en barnevernssak. Kvinnen opprettet en åpen Facebook-gruppe om barnevernssaken, hvor hun blant annet la ut bilder og video av datteren som gråt. Kvinnen ble dømt for å ha krenket sin datters privatliv, og datteren ble vurdert som for ung til å ha forståelse for hva publiseringen ville kunne få av konsekvenser, selv om hun hadde samtykket.

Det er første gang noen er dømt for dette i Norge.

– Enkelte publiserer nok absolutt for mange bilder av barna sine. Trolig kommer vi til å se flere tilsvarende saker etter hvert som barn vokser opp og tenker at de har blitt for mye eksponert, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Guro Skåltveit.

Men både hun og rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, er enige om at det skal mye til før foreldre skal være engstelige for å bli anmeldt for å dele for mange bilder av ungene sine i sosiale medier. Foreldre har anledning til å ta både gode og dårlige valg på vegne av barna sine.

– Vi kan jo spørre oss om barnets rett til privatliv er godt nok ivaretatt, når det er opp til foreldrene. Men sånn er det. Men både foreldre og barn må bevisstgjøres om konsekvensene av å dele, sier Hegg.

Alltid samtykke fra andre foreldre

En ting er at det er du som bestemmer hvor mye du vil dele av dine egne barn. Noe helt annet er det dersom det er andre på bildet. Regelen er: Tar du bilder hvor du kan kjenne igjen en person, så er det en personopplysning, og da skal du ha samtykke.

- Med en gang det er andre barn på bildet du vil dele, så skal du ha samtykke fra foreldrene til barnet, sier Skåltveit.

Det gjelder både om du vil dele bildene åpent på nett eller i lukkede fora slik som klassegrupper på Facebook. Selv om det kan virke uskyldig å dele et hyggelig bilde fra en bursdagsfeiring i barnehagens foreldregruppe på Facebook, så skal du ha samtykke også til dette.

- Man må jo finne en ordning som fungerer, men det kan være foreldre som har gode grunner til at de ikke vil at bilder av barna skal blir delt. I det øyeblikket du har delt noe med andre, har du mistet kontroll på hvordan bildet behandles videre. Det kan også være sikkerhetsgrunner som de andre foreldrene ikke vet noe om, eller det kan være så enkelt som at foreldrene selv vil ha kontroll på hva som deles av egne barn. Her kan det være lett å tråkke feil, fordi det er lett å tenke at alle synes det er like greit som en gjør selv, sier Skåltveit.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Et tips kan derfor være å heller spørre en gang for mye, enn en for lite.

Les også: Stjal barnebilder fra Instagram

Hvem deler vi for?

Selv om vi som foreldre har anledning til å dele bilder av barna våre, betyr det at vi alltid skal gjøre det?

For de fleste av oss har sikkert vært der. Vi har en dårlig dag, hverken du eller babyen har sovet, barnet er i oppløsning og du deler et bilde fordi du gjerne vil ha litt oppmuntring fra andre trøtte mammaer, og kanskje noen hyggelige likes som kan gjøre dagen bittelitt bedre.

- Noen bilder er det ikke greit å dele. Bilder fra stranda, nakenbilder, og bilder som viser barn i ydmykende situasjoner hvor de for eksempel gråter, er sinte eller syke. Noen foreldre lager fortellinger om barna ut fra egne behov, istedenfor å tenke at barna har rett beskyttelse, sier Hegg i Redd Barna.

DELER DU BILDER AV ANDRES BARN? – Det er lett å tenke at alle synes det er like greit som en gjør selv, advarer ekspert.
DELER DU BILDER AV ANDRES BARN? – Det er lett å tenke at alle synes det er like greit som en gjør selv, advarer ekspert. Foto: Getty Images

Skåltveit i Datatilsynet tilføyer:

- Hvis vi tar valg på vegne av barna våre, så må vi ta gode valg. Tørr å gå litt i deg selv. Hvorfor vil du dele dette bildet, og er det til barnets beste?

Hun anbefaler også å ta en skikkelig vårrengjøring på sosiale medier iblant. Gå tilbake i arkivet, se på hva du har publisert av barna de siste årene. Kanskje blir du overrasket over å se hva du delte tidligere? Slett bilder som du ikke ville ha publisert nå.

Skåltveit ber oss også tenke over hvilken kanal vi bruker.

- Start med å tenke gjennom hvem du vil at skal se bildet. Har du tatt bilder du vil dele med besteforeldre og nærmeste familie, gjør det. Men jo mer du sprer, og jo mer åpent du sprer det, jo større risiko er det for at bildet spres utenfor din kontroll, sier Skåltveit.

Noe annet det er greit å legge seg på minnet, er at barna blir eldre.

- Når barna blir ungdommer, og store nok til å begynne å selv gi samtykke til ting i livet, så er det kanskje ikke helt rettferdig at foreldrene har spredd mange bilder av dem som de kanskje selv ikke synes er ok. Vi foreldre gir barna en digital identitet ut fra hvem vi ønsker at de skal være, og når de blir ungdommer er det ikke sikkert at de liker den båsen de er blitt satt i, forklarer Skåltveit.

Les også: Halvparten av oss synes det er greit at vi spionerer på barna

Hvem deler vi med?

Også Kaja Hegg i Redd Barna understreker viktigheten av å begrense bildedelingen.

- Deler du bilder av barna, bør det være med noen som familien har en relasjon til, som i en besteforeldregruppe, eller i en gruppe som kjenner barna og respekterer dem. Vær forsiktig med å dele for mye åpent, sier hun.

Hegg mener det også er stor forskjell på hva slags bilder som deles.

- Om det er bilder fra en bursdag, eller bilder tatt til et julekort, så er det noe annet enn private bilder, hvor du inviterer folk inn i ditt og barnas hverdagsliv. Da invaderer du barnas privatliv, uten å ha respekt for deres integritet. Og uten at de vet at det deles, sier Hegg.

Dersom du skal legge ut bilder av barna dine på SoMe eller på en blogg, anbefaler hun at du velger bilder hvor situasjonen og omgivelsene er i fokus, heller enn barnet.

- Ta gjerne utgangspunkt i noe som er viktig for dem. Er de veldig glad i fotball, kan du kanskje dele bilder av det. Da er du tro mot barnet, og deler ikke bilder for å svare på egne behov, eller for å få oppmerksomhet selv. Det er sikkert fristende, men det er ikke god nok grunn til å ta bilde av et barn, sier Hegg.

Spør alltid barna om lov

Guro Skåltveit i Datatilsynet, mener at uavhengig av at foreldre fritt har lov til å publisere bilder av barna sine, så skal de alltid spørre barna om de synes det er greit.

– Barna har veldig tidlig en formening om eget bilde. Selv til barnehagebarn kan du spørre ved å si «Jeg har tatt et bilde av deg, kan jeg dele det med mormor og bestemor, eller vennene mine»? Noen unger vil si nei, og det må vi som foreldre lytte til, sier hun.

Barnas rettigheter er nedfelt i FNs barnekonvensjon, og den slår fast at alle barn har rett til et privatliv, og at alle barn har rett til å si sin mening og bli hørt.

– Spør alltid før du tar et bilde, vis frem bildet, spør om det er greit at du deler, og om de sier nei; respekter det, er Skåltveits klare oppfordring.

SPØR OM LOV: Selv om barnet går i barnehagen, bør du spørre barnet om det er greit at du tar bildet.
SPØR OM LOV: Selv om barnet går i barnehagen, bør du spørre barnet om det er greit at du tar bildet. Foto: Getty Images
BLINKSKUDD: Men setter barnet pris på at bildet blir delt?
BLINKSKUDD: Men setter barnet pris på at bildet blir delt? Foto: Getty Images

Hun understreker at barn kan ha andre meninger om hva som er privat enn oss. Vi foreldre kan synes det er søtt med et bilde tatt på slutten av dagen 17. mai, hvor barnet er slitent og har søl langt nedover magen. Men spør vi barnet, er det kanskje ikke et bilde hen vil at du skal vise noen. Et annet eksempel kan være et bilde av barnet med smokk, som for barnet kan være en privat stund hen ikke ønsker at noen skal se.

– Da må barna få lov til å mene det, sier Skåltveit.

Hun mener det er to viktige grunner til at vi alltid bør spørre barna før vi deler:

– For det første ivaretar vi deres integritet ved å spørre dem, og ved å respektere svaret de gir. For det andre trener vi dem opp i at alle alltid skal spørre før bilder deles. Plutselig er de ni år og står med egen mobil med kamerafunksjon i hånda. Den kan fort brukes feil. Men om de er vant til at du alltid spør før du deler bilder av dem, vi de også forhåpentligvis spørre andre før de deler. Det er så viktig at vi er gode rollemodeller på dette, understreker Skåltveit.

Datatilsynets sjekkliste for barnebilder:

1. Lovlighet: Del aldri bilder av andre barn uten samtykke fra deres foresatte

2. Type bilde: Tenk over innholdet og bruk filtre eller dårligere oppløsning når det er mulig, det gjør bildene mindre interessante for andre.

3. Mengde: Del færrest mulig bilder.

4. Kanalbruk: Vær bevisst på hvordan du deler bildene. Alt må ikke ligge åpent. Bruk personverninnstillinger og lag lukkede grupper.

5. Slett jevnlig: Ta en vårrengjøring og slett tidligere bilder du har publisert med jevne mellomrom.

6. Spør alltid barna: Bruk spørsmål som «Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine»? Da gjør du det forståelig for dem. Respekter svaret.

Les også: Når skal barnet få bruke sosiale medier?

Be om å få bildet fjernet

Men hva gjør du dersom noen har publisert et bilde av barnet ditt uten at du har samtykket til det? Det enkleste er å be vedkommende som har lagt det ut om å fjerne det.

- Mitt inntrykk er at de fleste da vil fjerne bildet. De aller fleste som deler bilder gjør det i beste mening, men kanskje de glemmer seg litt, eller tenker at «det er jo bare et bilde». Men de skal uansett ha samtykke, sier Skåltveit.

Dersom du har gitt samtykke, men angrer, kan du når som helst trekke tilbake det samtykket.

- Finner du bilder av barnet ditt et sted du ikke har samtykket til, så kan du ta kontakt med den plattformen eller nettsiden hvor bildene ligger, og be om å få dem fjernet, oppfordrer hun.

Dersom det er vanskelig å finne ut av, kan du få hjelp av for eksempel slettmeg.no.