Når barn deler rom:

De beste rådene for barn som deler rom

Ekspertene gir deg tipsene som hindrer krig på søskenrommet.

DELE ROM: Søsken som deler rom kan ha stor glede av det dersom begge føler at de eier rommet like mye.
DELE ROM: Søsken som deler rom kan ha stor glede av det dersom begge føler at de eier rommet like mye. Foto: Foto: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert

Slik forebygger du konflikter:

Ros god oppførsel. Vis tydelig at du er fornøyd når barna deler.

Ikke krev for mye av eldstemann. Du kan ikke kreve det samme av en ettåring og en fireåring, men den eldste skal ikke måtte finne seg i alt.

Ikke la konfliktene bygge seg opp. Ofte trenger barna veiledning i god konfliktløsing.

Kilde: Elisabeth Gerhardsen

- Når søsken deler rom er det viktig at det oppleves likeverdig. Begge må ha like mye rett på rommet, så den ene ikke føler seg som gjest på eget rom, sier barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

Hun har skrevet flere bøker med tips til småbarnsforeldre, og gir snart ut en bok om hvordan bygge et godt søskenforhold og løse konflikter.

- Barna må ikke ha sitt eget rom i oppveksten for å ha det bra, men det har blitt en vest-europeisk trend de siste tretti årene. Det kan være positivt å dele rom, så lenge det er tydelig definert hva i rommet som er «ditt» og «mitt», og hva som eventuelt er felles, sier hun.

Selv om søsken ofte krangler, finnes det også forskning som viser at søsken kan være den beste gaven du gir barnet ditt.

Skadelige konflikter

Når søsken deler leker, kjærlighet, oppmerksomhet og rom må foreldrene regne med litt knuffing i sakkosekken og dueller over lekekassa.

Men ifølge en studie fra Oxford University har barn som jevnlig plages av søsken dobbelt så høy risiko for å utvikle angst, depresjon og selvskading. Det kan også sette dype spor i søskenforholdet.

- Voksne søsken som har et dårlig forhold har ofte opplevd en stor forskjellsbehandling. Kanskje den ene har fått for mye ansvar, eller følt at den andre har fått ture frem uten at foreldrene har grepet inn, sier Gerhardsen.

Hun mener det er viktig at det ikke alltid er den eldste eller mest pliktoppfyllende som må ta hensyn, og at foreldre lærer barna å behandle hverandre med respekt.

Sove sammen, egen lekesone

Små barn bruker ofte rommet sitt kun til soving, mens de leker over hele huset. Ifølge Gerhardsen vil ofte behovet for egen plass melde seg litt senere.

Feng shui:

Kinesisk innredningsfilosofi som bygger på at energiene i farger, former og materialer påvirker oss.

Målet er en møblering av hjemmet som gir mest mulig harmoni og balanse i livene til de som bor der.

Feng shui på søskenrommet:

Forsiktig med farger. Lyse, dempede farger er gode å sove i. Velg gjerne jordfarger, rosa eller lyseblått.

Sterke blåfarger kan føre til at barna sover urolig. Gult stimulerer tankene og rødt til fysisk aktivitet, og er derfor ikke optimale for soverommet.

Styr unna køyesenger. Underbevisstheten oppfatter det som utrygt at det henger noe tungt over oss.

Visuell støy gir uro. Unngå åpne hyller. Leker bør plasseres i skap eller skuffer ved leggetid. Bilder og oppslagstavler bør henges lavt, med de nedre rammekantene i lik avstand fra gulvet. Speil kan virke uheldig på søvnen, og bør unngås.

Kilde: Elisabeth Stensø, Harmoniske rom

- Mange opplever det å sove sammen som trygt og koselig, uavhengig av aldersforskjell og kjønn. Det er først om de også skal dele lekerom, at felles interesser har mer å si. Det kan hende barna blir mer opptatt av å få eget rom når de nærmer seg skolealder, fordi de føler de skiller seg negativt ut i venneflokken, sier hun.

Har dere ikke plass til et eget rom til hvert barn, foreslår hun å skille tydelig mellom felles og private leker og soner. Det gir barna en følelse av eierskap, og det blir tydelige grenser når de har med seg venner hjem.

Her er flere gode råd til hvordan du lager et perfekt barnerom.

Harmoni med feng shui

Elisabeth Stensø er førskolelærer, pedagog og feng shui-konsulent, og driver firmaet Harmoniske rom.

- Det er like uheldig å kombinere soverom og leke- eller lekserom, som å kombinere soverom og kontor. Energiene som stimulerer lek og lekselesing er forskjellige fra de som stimulerer søvn, sier Stensø.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Ifølge feng shui påvirkes vi av fargene, formene, materialene og møbleringen i hjemmet vårt. Søvn er grunnleggende for god helse, så soverommet regnes som spesielt viktig.

Barn er mer sensitive for omgivelsene enn voksne, derfor er det ekstra viktig at barnerommet utstråler trygghet.

Særpreg uten stilkræsj

- Mange kan føle på et tap av privatliv når de ikke har eget rom, særlig eldre barn og ungdom. Derfor kan det være fint om de får hver sin del av rommet med egne kommoder, skap og hyller, sier Gry Grini A. Hovdenak og Hanne S. Dahl fra Interiørkonsulentene.

Dersom ulike farger og tapeter brukes for å fremheve sonene, bør foreldrene hjelpe barna å velge, slik at resultatet ikke blir for oppstykket, råder de.

Stensø er enig i at både særpreg og helhet er viktig.

- Selv tvillinger er forskjellige, og det er viktig at innredningen styrker det enkelte barnet. Men for at rommet ikke skal virke rotete kan man skape helhet gjennom like farger, møbler og bilderammer. Uttrykk heller barnas særpreg gjennom forskjellig sengetøy, bilder og egen oppslagstavle, sier hun.

Søvn er viktigere enn deling

Hvis romdelingen går utover søvn og trivsel er det bedre å flytte barna fra hverandre.

Privatliv på søskenrommet

Alternativ til køyesenger: Prøv en hjørneløsning hvor den ene sengen plasseres i 90 graders vinkel under den andre. Senger i ulik høyde kan skape en følelse av «privat rom i rommet».

Skill med hyller: Enkeltsenger kan skilles ved bruk av hyller eller skap. Man kan for eksempel ha to hyller rygg mot rygg, hvor barnet har sine saker vendt mot sin seng.

Skreddersy: Tilpassede løsninger, som spesialsydd forheng og spesialsnekrede møbler, kan være lurt for å få mest mulig ut av plassen.

Kilde: Gry Grini A. Hovdenak og Hanne S. Dahl, Interiørkonsulentene

- Plasserer foreldrene en baby sammen med eldre søsken må de se an om den største blir forstyrret av babygråt. Hvis det går ut over søvnkvalitet og skolearbeid er det bedre å se etter andre løsninger, sier Gerhardsen.

Hun råder foreldre til å følge med på hvordan barna er mot hverandre, og å gripe inn tidlig hvis de behandler hverandre dårlig.

- Spør deg selv: Ville jeg godtatt at et nabobarn behandlet barnet mitt slik? Hvis nei, bør du lære barna å vise hverandre mer respekt.