Hvordan lære Klokka TIL barn
Slik lærer du barnet klokken
Det finnes utallige gode hjelpmidler som kan få ditt barn til å lære klokken.
Så lenge barnet er interessert i klokken er det aldri for tidlig å starte læringsprosessen. Bare vær forsiktig så du ikke tvinger det frem, da kan du ende opp med en som motsetter seg det du ønsker å oppnå. Læreprosessene burde være artige, da er det lettere å både lære og huske.
Ingen begrep om tid
- Små barn har ikke begrep om tid. Men de har en opplevelse av tid. Det snakkes ofte om ting som gjøres på samme tider av døgnet, som å legge seg, stå opp og spise middag. Da er det fint å ha bilder av et barn som utfører daglige gjøremål, det er fine "knagger" å henge tidsbegrepet på, sier leder for Sjarmtrollparty.no, Anja Krange Akre.
Hun har utviklet og designet Den store klokkeboken, et av flere hjelpemidler foreldre kan bruke hjemme for å lære barnet klokken.
Assosier tiden med noe kjent
- Det er viktig at de har noe kjent å assosiere klokkeslettene med, da det vil være både artigere og lettere å huske. Følg opp dette med spørsmål om hva klokken er når noe skjer. Og om det er like før for eksempel bestemor kommer kan barnet vise deg hvordan viseren skal gå fram til at dette begynner, forklarer Akre.
Senere kan du begynne å utvide begrepene rundt klokken. Når begynner barne-tv? Hva klokken er når barnet skal bade eller legge seg?
- For eksempel kan du si at det er én time til barne-tv. Nå er klokka fem, og om en time er den seks. Husk å forklare hvor lilleviseren står i forhold til storeviseren, sier hun.
Hold dere til hele timer til å begynne med, slik at barnet blir trygg på dette. Deretter kan dere utvide til halve timer, deretter kvarter, så ti minutter og til sist fem minutter.
Les også: Mistenker du at barnet ditt har dysleksi?
Lettere å lære med kul klokke
Klokkevers:
Klokka ett var jeg mett
Klokka to måtte jeg på do
Klokka tre måtte jeg le
Klokka fire måtte jeg flire
Klokka fem fikk jeg en klem
Klokka seks så jeg en heks
Klokka sju måtte jeg snu
Klokka åtte så jeg en rotte
Klokka ni var jeg fri
Klokka ti ville jeg ri
Klokka elleve måtte jeg skjelve
Klokka tolv så jeg et troll
Det ligger en viss stolthet i det å få sin første klokke - et barneskritt mot den store voksne verden. Hos Bjørklund mener de at jo kulere klokken ser ut, desto lettere og morsommere blir det for barnet å lære seg klokken.
Det finnes et stort utvalg av klokker til barn. Store, små, fargerike og nøytrale, med borrelås eller rem. Med bilder av blant annet bier, blomster, fugler, pirater, båter og fotballer.
- Foreldre bør tenke på hvordan det er for barnet å ta på seg klokken selv. For enkelte kan det være vanskelig med spenne på remmen. Da kan borrelås være et godt alternativ, sier kommunikasjonssjef i Bjørklund, Linda Brenden.
Visere i forskjellige farger
Hun påpeker også at man må gjøre læringen gøy, og at barnet ser nytteverdien i at klokken kan være et hjelpemiddel i hverdagen.
- Når det gjelder selve klokken er regel nummer 1 at det er en tydelig tallskive. Ellers kan det være et tips å ha forskjellige farger eller form på viserne for lettere å kunne skille lang, kort og tynn viser fra hverandre, sier Brenden.
Les også: Slik er 5-åringens utvikling
Følg barnets tempo
En 4-5 åring begynner å tenke tidsbegrep at de har gjort noe lenge, eller at noe gikk fort. Det er først i skolealder at det kan snakkes om tidsbegrep.
- Det er naturligvis barn som lærer klokken veldig tidlig, og andre sent. Det viktigste er at man følger barnets tempo. Mestringsfølelsen er like viktig her som ved annen læring, og der kan foreldrene bidra i stor grad ved å være med å øve hjemme, påpeker Akre.
På skolen starter de vanligvis å lære klokken på andre trinn, men det er alltid hele timer først, så halve timer. Som oftest er det først analog, deretter digitale.
Denne saken ble første gang publisert 29/03 2012, og sist oppdatert 03/04 2018.