Snakk med barna om Trygg nettbruk

Slik snakker du med barna om nettvett

Akkurat som man snakker med barna om trafikksikkerhet når de skal ferdes i trafikken, må vi også snakke med barna om trygg nettbruk med en gang de er på internett.

BARN OG NETTVETT: Åpenhet og dialog mellom barn og voksne er en viktig faktor for god og trygg internettbruk.
BARN OG NETTVETT: Åpenhet og dialog mellom barn og voksne er en viktig faktor for god og trygg internettbruk. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

- Foreldre må fokusere på at hvis barna opplever noe de synes er rart, vanskelig eller ekkelt, så må vi lære dem å si ifra. Da er det også viktig at vi for eksempel ikke truer med å ta bort nettilgangen dersom de gjør noe galt, siden det skaper en høyere terskel for å si ifra. Da er det viktigere at de sier ifra, enn at de er redde for å miste tilgangen, forteller Jonas Fabritius Christoffersen, kommunikasjonsrådgiver hos Kripos.

Åpenhet og dialog mellom barn og voksne er en viktig faktor for god og trygg internettbruk. Unge som har henvendt seg til politiet, forteller at de ikke har sagt fra til noen om ubehagelige opplevelser på nettet, fordi de ikke tror de voksne vil skjønne situasjonen og vil nekte dem å bruke nettet.

- Barna må lære foreldrene hvor de er og hva de gjør, siden barn ofte vet mer om internett enn de voksne. La barnet være læreren, og vise mamma eller pappa hva de holder på med, råder Christoffersen.

FAKTA OM ID-TYVERI OG ID-FORSIKRING

- ID-tyveri er en av verdens raskest voksende form for kriminalitet, og risikoen for å få stjålet identiteten din øker med at stadig flere personlige opplysninger oppbevares online.

- Hverdagen er blitt enklere for oss og brukervennligheten høyere, men det betyr også at identiteten vår ikke lenger er like sikker. Identitetstyveri er situasjoner der en person får tilgang til personlige opplysninger, og uten samtykke benytter seg av disse til for eksempel svindel eller annen kriminell handling. - Dette kan være å åpne bankkonto, søke om lån, bestille varer på nett eller utgi seg for å være en annen.

- Økonomisk vinning, misbruk av private bilder, nettmobbing eller andre konsekvenser av ID-tyveri kan være svært ødeleggende.

- En ID-forsikring forhindrer ikke at disse tingene kan skje, men bidrar til å redusere konsekvensene dersom det skjer. - Forsikringen kan hjelpe deg og barnet dersom dere skulle bli utsatt for kriminalitet eller misbruk på nett.

Kilde: Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef, Codan Forsikring

- Det er viktig å vite hvor barna er og hvem de er sammen med, akkurat på samme måte som om de skal ut med venner. Da spør man ofte hvor de skal og hvem de skal treffe. Det samme gjelder når barna er på nettet.

Les også: Skal barnet få lov til å bruke sosiale medier? Dette mener ekspertene.

Barn og nettvett

Nettvett handler om veldig mye, og vi vet at barn og unge bruker nettet fra tidlig alder. Det er alt fra skolearbeid, kreativitet, spill og annet. Vi vet også at det foregår mye på nett som voksne ikke har innsikt i eller ser. Det kan handle om hvordan de kommuniserer med hverandre, hva de deler, hva de lager og gjør på nettet generelt.

- Foreldre er opptatt av hva barna gjør på skolen, hva de gjør på fritiden som for eksempel innen idrett, så hva er grunnen til at foreldre ikke skal snakke om det som skjer på nett? Vår anbefaling er å snakke med barna om nett når man plasserer et nettbrett eller en telefon i hånden deres. Altså så tidlig som mulig, råder Nelli Rachel Kongshaug, leder i Kors på halsen, Røde Kors.

Når du som forelder gir barnet tilgang, er det fint å sette seg ned sammen med barnet og snakke om mulighetene man har med mobilen eller nettbrettet. Ta gjerne en gjennomgang av de ulike appene sammen med barnet.

- Det kan også være fint å spørre barnet om hva det vet om de ulike spillene, appene og annet de bruker. På den måten viser man interesse og at det er helt naturlig å snakke om det, sier Kongshaug.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Les også: 10 tips til god barneoppdragelse

Gi barna muligheten til å reflektere

I samtalen med barna oppfordrer Kongshaug foreldre til å ha fokus på at vi må oppføre oss på nett som vi gjør ellers i livet: Vi snakker pent til hverandre og om hverandre. Vi gjør ikke noe, vi ikke vil at andre skal gjøre mot oss.

- Det er bra å fokusere på mulighetene og det som er positivt med de ulike appene, spillene og annet barna bruker. Still gjerne spørsmål som: Kan det være noe som ikke er bra her? Gi rom for at barna kan få muligheten til å reflektere selv, anbefaler hun, og utdyper:

- Det er lov å si at noen ganger finnes det muligheter for å snakke med folk man ikke kjenner. Hva gjør man da, og hvordan kan man beskytte seg selv. Som for eksempel ikke å dele personlig informasjon om seg selv.

Tillit er avgjørende

For å oppnå en god og åpen dialog er det viktigste å bygge tillit mellom voksne og barn, og være tett på og snakke med barna . På den måten viser vi at vi er interessert og følger med på det som skjer.

Kongshaug mener foreldre bør være flinkere til å fortelle barna at det finnes flere de kan snakke med.

- Selv om vi vet at de aller fleste ønsker å snakke med foreldrene sine, så kan man for eksempel si: Jeg vet at noen ganger kan det kanskje være vanskelig å snakke med mamma eller pappa. Da kan du snakke med en annen voksen du stoler på, eller kontakte Kors på halsen.

- Det viktigste er at barna forteller om de opplever noe ubehagelig, og at det er voksnes ansvar å hjelpe på best mulig måte, sier Kongshaug.

Hun får støtte av Christoffersen som påpeker at det av og til kan føles kleint å snakke med foreldre om for eksempel deling av nakenbilder. Da er det greit å kunne ta kontakt med helsesøster, eller politiets nettpatruljer hvis de er på sosiale medier. Der kan de få gode tips og råd til hva de kan gjøre med situasjonen. Han har en klar oppfordring:

- Dersom man oppdager at barna har hatt kontakt med personer som ikke har hederlige hensikter, er det viktig at politiet får beskjed. Seksualforbrytere på nett får ofte holde på lenge selv om mange har opplevd å ha kontakt med dem, fordi ingen melder fra til politiet. De prøver seg aldri bare på ett barn.

Les også: Slik setter du grenser for barnet

Tips fra Kripos

- Lær barna å være trygge på nett. Den beste måten å bekjempe grooming er at ditt barn er velinformert, og vet hva det må være på vakt mot.

- Lær barna å si ifra. Barna må vite at de kan og må snakke med sine foresatte dersom de føler seg utrygge eller bekymret på grunn av noe som har skjedd på nett.

Barn på nett

Håkon Bergsjø (NSM), Bjarte Malmedal (NorSIS) og Ronny Windvik (FFI) har skrevet en bok som heter Barn på Nett – En veileder for foreldre og lærere. Boken er utgitt på Universitetsforlaget, og kom i salg 1 november i år. Boken støttes av NorSIS, og har som mål å hjelpe deg med å gi den rette informasjonen til barna og følge opp de riktige tingene på en måte som føles positiv for dem.

- Du må vite hvor barna er: Hvilke nettjenester bruker dine barn til å kommunisere med andre barn? Sett klare grenser for hvilke netttjenester dine barn får bruke.

- Du må vite hvem nettvennene er: Snakk med barna om hvem de har kontakt med på nettet. Få barnet til å forstå at selv om det har blitt kjent med noen online, betyr det ikke at de vet hvem det er.

- Hold personlig informasjon privat. Barn må vite at de ikke skal gi ut navn, alder, fødselsdato, adresse, telefonnummer, navnet på skolen og andre opplysninger til andre enn personer de kjenner.

- Barn må vite at de ikke skal dele bilder eller video med fremmede.

- Det er viktig å få barna til å forstå at de aldri skal avtale fysiske møter med noen på nettet uten at foreldrene er informert og med på møtene. Det samme gjelder for ”møter” som skjer på nettet. Gi beskjed om at det ikke er greit for barnet å bli med nettbekjentskaper over på andre nettjenester, som for eksempel skype.

- Tips politiet. Ofte får seksuallovbrytere på nett holde på lenge, selv om mange har opplevd deres fremstøt. En groomer prøver seg ikke bare på ett barn.

Kilde: Jonas Fabritius Christoffersen, kommunikasjonsrådgiver, Kripos

Tips fra Røde Kors

- Snakk om passord, at det kan være fint å bytte innimellom og at det kan være dumt å dele med andre. Har man delt passord fordi man trenger hjelp eller annet, så kan det være bra å bytte etterpå.

- Vær et godt forbilde og snakk positivt om andre. Ha nulltoleranse for mobbing. Forklar at noen ganger kan det vi skriver forstås annerledes av dem som mottar.

- Lær dem til å tenke seg om før de sender noe, det kan være bilder av seg selv eller meldinger. Kan det hende de vil angre på det senere?

- Snakk om vennskap på nett, og at det er viktig å inkludere alle. Om noen ikke har mobil eller er på de ulike appene, så er det fint å huske på dem også når det avtales arrangement og lek ute.

- Snakk om at noen ganger gjør man noe man angrer på. Da kan det være fint å snakke med en voksen, så man kan løse opp i det.

- Bruk tid sammen med barna på nett, se og lær, lek og ha det moro på nett sammen med barna.

Kilde: Nelli Rachel Kongshaug, leder Kors på halsen, Røde Kors.