Skilsmisse OG BARN
Vil bygge skilsmisseleiligheter i Oslo
Nye leiligheter gjør at begge foreldrene kan bo med barna etter en skilsmisse.
Kunne du bodd i en bolig der barna dine bodde i hjertet av huset, mens du og din tidligere kjæreste hadde hver deres del av huset som kunne stenges av?
I et nytt boligprosjekt i Oslo planlegger en utbygger leiligheter som gjør det mulig for skilte foreldre å bor sammen, men allikevel adskilt.
Etter samlivsbruddet
Barna bor i hjertet av leiligheten.
Foreldrene kan bo i hver sin fløy av boligen med egen inngang, kjøkken, stue, bad og soverom.
Det er eiendomsutviklingsselskapet Birk & Co som har satt i gang prosjektet, og de ser videre for seg at delen til den ene forelderen kan låses av, for eksempel når det er den andre forelderens uke sammen med barna.
Det sørger for at barna slipper å flytte frem og tilbake mellom de voksnes boliger.
– Å velge en slik boenhet er kan for mange være en god mellomløsning, for eksempel mellom seperasjon og skilsmisse, sier prosjektleder Sachiko Holmsen i Birk & Co.
Holmsen understreker imidlertid at boligene ikke vil passe for alle familier der foreldrene går fra hverandre.
– Ordningen krever for eksempel at foreldrene evner å samarbeide og være venner, sier hun.
Inspirert av psykolog
Prosjektet er inspirert av en idé fra psykolog Emma Johannessen. Hun begynte på sin side å leke med tanken om slike «skilsmisseboliger» etter å ha hørt om et par som valgte å fortsette å bo i samme hus da de gikk fra hverandre, med barnets rom i midten.
– Og en slik løsning kan være til barnets beste, mener psykologen.
I løpet av sine 12 år som psykolog har Johannessen nemlig sett hvordan en skilsmisse kan prege barn, uansett alder. Spesielt kan flyttingen frem og tilbake være veldig krevende for dem.
Fyrstikkbakken 14
Boligprosjekt i Oslo med flere ulike konsepter:
- Bokollektivet er en variant, hvor man kjøper en del av en bolig og har sitt eget soverom og bad, men deler fellesarealer.
- Skillsmisseleiligheter er en annen variant, der leilighetene er designet for at barna skal bo i midten, og at foreldrene skal ha hvert sitt bosted på hver sin side. Barnerommet er med eget bad og soverom, tilknyttet en gang med en dør på hver side. Fra denne delen av leiligheten kan barna gå inn til enten den ene eller andre forelderen.
Psykologen drar en parallell til å reise på hytta, som jo de fleste synes er koselig.
– Så hvorfor reiser vi ikke da oftere på hytta? Hvorfor er vi der ikke annenhver uke? Jo, fordi det er slitsomt å farte fram og tilbake. Hytta er koselig, men man er tross alt ikke hjemme. Slik er det også å være barn og bo i en bag, mener hun.
Delt bosted etter separasjon
Johannessen har hatt mye med skilte familier å gjøre i sin karriere, og forteller mange delte hjem strever med den praktiske biten; barnet vil jo helst omgi seg med de tingene de liker best av sportsutstyr, leker og hverdagsklær. Og med felles bolig kan dette problemet løses.
– Barna har behov for et holdepunkt som de kan lengte tilbake til, sitt eget hjem og sine ting. Det kan være vanskelig å føle at man har et hjem når man stadig er i skift mellom bosteder, sier psykologen.
Det var disse tankene Birk & Co hadde i bakhodet da de satt i gang sitt prosjekt, som nå er under saksbehandling hos planmyndighetene og skal behandles politisk før man kan bygge og selge boligene.
«Skilsmisseleilighetene» kommer da i to varianter i ulike størrelser, og hvor man enten deler på å eie «fellesarealet» i midten, eller hvor én av partene eier barnerommet i midten – men begge har tilgang.
- Men å bo under samme tak, med ulike inngangsdører, er ikke en løsning som passer alle, understreker psykolog Johannessen.
LES OGSÅ: Slik skilles dere uten å skade barna
Skeptisk
Hun får støtte på dette fra barnepsykolog Willy-Tore Mørch, som mener man også må være obs på de potensielt negative sidene ved slike boliger.
- De løser åpenbart problemet med at barna må flytte fra den ene til den andre, og problemet med to sett av tøy og leker og de kan beholdet de samme lekekameratene og gå på samme skole. Men hvilke virkninger har det på barna at mor og far bor på hver side av soverommet dersom foreldrene er i konflikt? Øker den intime boløsningen risikoen for at barna blir brukt i maktkampen mellom dem, et fenomen vi vet forekommer i konfliktfylte skilsmisser? spør han og fortsetter:
- Når forholdet mellom foreldrene er konfliktfritt og det råder fred og fordragelighet kan alle bostedsløsninger sikkert fungere, også denne. Den kan til og med ha fordeler ved seg. Men hvor ofte foregår en skilsmisse konfliktfritt? Ikke ofte. Men det skjer.
LES OGSÅ: Slik unngår dere slitasje på forholdet i barnas første leveår
- Kunne vært noe for oss
I Moss bor Maria Therese Olsen (39) og Lone Halvorsen (42), som sammen har barna Wilma på 10 år og Hermine på 5 år. Maria og Lone var et par i 13 år, men gikk fra hverandre i 2017.
- En såkalt skilsmissebolig kunne absolutt vært noe for oss, mener mødrene.
Etter bruddet har de prøvd ulike bo-varianter.
- Det første halvåret bodde vi mer eller mindre sammen alle fire i huset, sier Maria.
Deretter forsøkte de å la jentene ha én adresse, mens de voksne flyttet ut og inn i leiligheten annenhver gang.
I dag bor de i hver sin bolig, bare et langt steinkast fra hverandre. Jentene flytter nå fram og tilbake og bor 50 prosent hos hver. De føyer seg dermed inn i statistikken fra Bufdir fra 2017, hvor en undersøkelse viser at 25 prosent av alle barn som har skilte foreldre, praktiserer delt bosted. En «skilsmisseleilighet» ville i Marias øyne være en god løsning, men da fortrinnsvis som en overgangsperiode.
– Vårt fokus har hele veien vært å tenke på barnas beste, sier Maria og legger til at de har forsøkt å la overgangene foregå så rolig og kontrollert som mulig:
– At jentene våre kunne hatt en fast boplass og hatt stabilitet i hverdagen tenker jeg er en veldig viktig faktor i en skilsmisseprosess, mener Maria, som legger stor vekt på å skåne barna i en ellers sårbar periode. Her er begge foreldrene enige og kan signere på at:
– Barna skal ikke lide under de voksnes konflikter!