barnefamilie som bruker google home
Snakker mer og glor mindre
Hjemme hos Laila Madsø og familien har den talestyrte roboten Google Home skapt en aldri så liten tekno-revolusjon. Den framoverlente familien bruker langt mindre skjerm enn før.
- Jeg vil snakke til Google!
– Nei, jeg først!
Det blir liv i stua da April Lily (4) og Sommer Linnea (7) kommer hjem fra barnehagen og skolen. De kappløper inn på kjøkkenet for å komme først bort til Google Home, den lille roboten som er fast inventar på kjøkkenbenken.
– OK, Google, play Marcus and Martinus, sier Sommer Linnea.
På helt fin, om litt stotrende engelsk: Og det gjør den. Som hos barn flest er ikke tålmodigheten det som preger dem mest – det er så gøy å gi kommandoer til roboten at sangen knapt kommer til refrenget før de gir en ny kommando.
På norsk nå
FAMILIEN:
Laila Madsö, redaktør i Gyldendal livsstil og helse
Jan Thoresen, redaktør i Aller Media, bonuspappa og far til to større barn (ikke med i denne reportasjen)
April Lily (4) Sommer Linnea (7)
I disse dager er den lille roboten på markedet i norsk utgave. Så da kan du snakke norsk til den.
– Det er mange som lurer på hva i huleste vi driver med, når de kommer hit og hører oss snakket til roboten. Det er litt uvant, men vi har blitt veldig avhengige av den, sier Laila Madsø til Foreldre & Barn.
Google Home er en av mange talestyrte duppeditter som er i ferd med å innta hjemmene. Amazon og Apple har lignende systemer enten i salg eller på beddingen: Apples Siri kjenner du kanskje til allerede?
Så langt har disse robotsystemene vært tilgjengelige kun med engelsk tale. Først nå, når de kommer på norsk, vil dette skyte fart for alvor. Men skal snakking til roboter ta helt over for nedovervendte blikk og raske skjermfingre?
Les også: Slik kommuniserer du med barna
Raskeste vei til byen?
Madsö kan trygt kalles «first mover» på dette punktet. Det er ennå ganske få som har en slik robot i Norge. Det var enda færre da Gyldendal-redaktøren anskaffet seg sin Google Home vinteren 2017.
Og hvorfor, tenker du kanskje? Er det ikke nok med alle PC-ene, mobilene og nettbrettene? Men i 2018 det er lett å glemme at nettbrett tilsmåbarn var helt fremmed for under ti år siden. I dag er dette fast inventar i barndommen og en uunnværlighet for de aller fleste.
– OK, Google. What’s the best transportation to Oslo City Centre?
Jo da, roboten har svaret klart.
– Det er utrolig praktisk. Vi bruker den hele tiden. Så kan vi sjekke værmeldingen, nyheter eller time eggkokinga mens vi holder på med andre ting, sier Madsö.
Knoting med apper for å finne rutetider og sette på musikk blir plutselig «så 2015» når korte beskjeder gjør samme nytten, bare så veldig mye raskere og mer lettvint.
– En månelanding
Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp, er overbevist om at talestyrte roboter er noe vi vil se mer av framover:
– Vi mener at smarte taleassistenter kommer til å bli en hit, det vil på mange måter føles som en månelanding!
Dette endrer måten vi bruker teknologi på, mener Bergly:
– Selvfølgelig vil det ta litt tid å venne seg til denne teknologien, men når vi kommer dit vil personlige digitale assistenter kjapt bli en naturlig del av hverdagen vår. Taleassistenter kommer til å integreres i mange produkter framover.
Les også: Ti tips til god barneoppdragelse
Kindle og robotstøvsuger
I leiligheten i Ullevål Hageby i Oslo er duppedittene godt integrert i hverdagslivet. En støvsugerrobot sørger for rent gulv mens familien er ute av huset. Kindle-brettet ligger lett henslengt på bordet sammen med vanlige bøker.
Men også eldre teknologi er godt utnyttet. Hvorfor hive FM-radioen for eksempel?
Med en Chromecast-plugg i uttaket på baksiden fungerer to Tivoli-radioer som høyttalere for Google Home-systemet. «OK, Google, play music downstairs». Da skjønner roboten at det er høyttaleren i stua som skal brukes, ikke den på soverommet.
Tannpuss på varsel
På badet er det også praktisk med litt robothjelp. Med Foreldre & Barn på besøk tar April Lily og Sommer Linnea gjerne en ekstra tannpuss.
– OK, Google, set timer to one minute, sier Laila.
Og da pusser jentene tennene i nøyaktig ett minutt.
Vanlige tannbørster? Nei! Vanlige elektriske tannbørster? Nei da! Disse barnebørstene rister lett i munnen og lager smilemerker når pussen er gjennomført. Med robothjelp til tidtagningen blir det hele en lek.
Google home med talestyrt robot
Google Assistent kom på norsk i september. Dette er programvaren for talefunksjonalitet som kan ligge i en høyttaler, en mobilapp, i TVen din eller smarthusprodukter – såframt den er kompatibel med systemet. F.eks. kan lyspærer fra Philips Hue- eller Ikea Trådfri-seriene skrus av og på med talekommandoer til assistenten. Eller du kan be Assistent om å sette på film eller musikk eller fortelle deg når egget er akkurat passelig bløtkokt.
Google Home er høyttalersystemet med innebygd mikrofon, det kommer på norsk i november. Andre systemer med talestyring er Apples Siri og Amazon Alexa. Norsk språkstøtte er begrenset så langt, men det er ventet at med økt bruk vil robotene forstå språket vårt bedre og bedre, fordi mengden språkdata i systemene vil øke.
Kilde: dinside.no
IFTTT (If this, then that)
Smart app som setter dine ulike systemer i sammenheng. Du kan for bestemme at datters iPad går av nettet når hun har brukt den i en time, at lyset skrus på når noen åpner døra, at du får en melding på mobilen når noen åpner døra. Eller at et bilde du liker på Instagram, sendes til Dropbox-en din. Mulighetene er nærmest ubegrensede, og skaper et interaktivt univers mellom dine ulike duppeditter, apper og tjenester.
Siden de bor i et borettslag, finnes det fortsatt kabel-TV og Get, men vanlig lineær-TV er lite i bruk. Selve TV-en er en eldre modell med høyst moderat skjerm.
– Det går i Netflix og NRK via Apple TV. Lineær-TV ser vi sjelden på, sier Jan.
– Det er lett å se fordelene ved å kunne se ting når man vil. Ser dere noen ulemper?
– Ja, det er helt klart vanskeligere å begrense. Så det må man være veldig bevisst på. Vi er opptatt av dette. Barna har på ingen måte ubegrenset skjermtid, sier Laila.
Les også: Er barnet ditt for mye på sosiale medier?
Grensesetter med apper
Men hvis du ønsker å begrense og ha oversikt, anbefaler Jan Thoresen appene IFTTT (If this, then that) og Google WiFi. Men disse kan du lage sammenhenger mellom ulike apper og tjenester – som å begrense nettid.
– Jeg bruker IFTTT på min sønn på 11 (ikke med i denne reportasjen, red.anm.). Da får jeg et varsel når Playstation kobler seg på WiFi. Varselet er datostemplet, så jeg kan regulere skjermtid også når jeg ikke er hjemme.
Jan understreker at de selvsagt ikke lar småjentene være alene hjemme med fjernstyrt WiFi-bruk. Men han anbefaler appen Google WiFi, som lar deg koble av spesifikke enheter mens nettet for øvrig er på.
– Får vite enda mer om deg
– Mange vil nok få lettet hverdagen ved å diktere handleliste fra nettbutikk eller finne en ledig bysykkel bare ved å bruke stemmen. Det er imidlertid veldig lurt å stille seg selv noen spørsmål før man plassere en høysensitiv mikrofon, som forstår hva vi sier, midt i våre private hjem, sier Janne Stangh Dahl, kommunikasjonssjef i Datatilsynet.
– Når produkter som Google Home lytter på hva du sier og gjør, klarer selskapene å skape et bredt bilde av hvem du er og hva du liker å gjøre, påpeker hun.
– Men husk på at alt som du og resten av familien bruker Google Home til å søke etter, vil bli brukt. Slike stemmestyrte produkter får en enda sterkere indikator om deg enn når du bare er på nett via mobil eller datamaskin. Det kan føles ukomfortabelt for noen, og noen enheter kan også i noen tilfeller bli hacket, sier Stang Dahl som oppfordrer til bevissthet rundt hva slags informasjon du gir fra deg, hvilke opplysninger eksempelvis Google samler inn om deg og hvilke rettigheter du har som bruker.
Mer tid, mindre skjermtid
Google Home, fancy tannbørster og robotstøvsugere til tross. Laila Madsø og Jan Thoresen har ikke synkronisert kalenderne sine, og de handler heller ikke særlig ofte på Kolonial.no. Ikke har de Yale Doorman med låseskode i stedet for nøkler installert. Adams Matkasse er prøvd, men vraket på grunn av ingredienser og menyer. Så det er ikke slik at alt av ny teknologi omfavnes. Nytteverdien er i førersetet:
– Men vi bruker morgenlevering.no for ferskt brød. Billig og bra! sier Laila. Ikke er de mer på skjermene sine enn andre folk heller, antagelig mindre, hevder Jan:
– Det er faktisk et vesentlig poeng. Google Home får ned skjermtiden.