Barneoppdragelse

10 tips til god barneoppdragelse

Synes du det er vanskelig å oppdra barn? Ha først og fremst fokus på det positive.

BARNEOPPDRAGELSE: Å oppdra et barn er en krevende og overveldende oppgave. Her får du tipsene som kan gjøre deg litt bedre rustet for oppgaven.
BARNEOPPDRAGELSE: Å oppdra et barn er en krevende og overveldende oppgave. Her får du tipsene som kan gjøre deg litt bedre rustet for oppgaven.
Først publisert Sist oppdatert

Hva er egentlig god oppdragelse av barn?

God, pedagogisk riktig barneoppdragelse er et rykende tema. Men det er ikke alltid så lett å vite som forelder hvilke råd du skal ta med hjem til egne barn. Og kanskje er dere uenige i barneoppdragelsen av barna?

Da vil du komme langt med disse ekspertrådene. Her får du nemlig kremen av kremen innen oppdragelsesstrategier:

Willy-Tore Mørch, psykologiprofessor og ansvarlig for kursprogrammet «De utrolige årene»

Mørchs fem beste tips:

1. Vær en god modell

Foreldre er alltid sterke rollemodeller for barn. Og det er det på godt og vondt. Barna tar etter måten foreldrene opptrer på. Hvis forelderen sniker i køen når barna er med, vil barnet snike i køen. Når foreldrene skriker og roper når man diskuterer med hverandre, vil barna ta etter samme diskusjonskultur. Tenk derfor nøye gjennom hvilken modell du er.

12 tips til positiv barneoppdragelse

1. Gi barnet mye ros, også for dagligdagse ting. Gi alltid minst fem ganger så mange positive som korrigerende tilbakemeldinger.

2. Gi korrigerende tilbakemeldinger rettet mot den negative atferden, ikke mot barnet. Gi konsekvenser på en rolig, kontrollert måte.

3. Behold roen når barnet gjør uønskede handlinger for å få oppmerksomhet. I mange tilfeller er ingen reaksjon den beste reaksjon.

4. Sett av nok tid til dagligdagse gjøremål sammen med barnet.

5. Følg opp beskjeder og regler konsekvent, ikke gi etter for å unngå bråk.

6. Innfør gode rutiner. Det forebygger problemer.

7. Ansvarliggjør barnet ditt. La barnet få ansvar for enkle oppgaver.

8. Prøv alltid å avslutte dagen på en hyggelig måte.

9. Stimuler barnet til læring. Barn lærer hele tida, og gjennom stimulering kan du påvirke hva og hvor mye barnet lærer.

10. Lek og le med barnet ditt, men le aldri av barnet.

11. Gi barnet gode forklaringer.

12. Vær et forbilde. Barn gjør som du gjør, og ikke som du sier.

Kilde: Foreldrelappen

2. La barnet få være med å bestemme

Når barn blir spurt og får lov å si sin mening vil beslutningen som tas, selv om det er den voksne som tar beslutningen, lettere aksepteres av barnet. Samtidig viser du barnet respekt ved å spørre om deres mening. Når barn er over 12 år skal barnet alltid høres og delta i beslutningsprosessen om saker som angår dem. Barn mellom 7 og 12 år skal få si sin mening. Yngre barn bør også høres selv om de ofte ikke kan delta i beslutningsprosessen.

3. Gi barn ros og oppmuntring

Da viser du hva barnet bør gjøre og du styrker barnets selvfølelse. Ros og oppmuntring er faktisk den mest betydningsfulle grensesettingsmetode.

4. Gi aldri barnet følelse av å bli hånet etter sett ned på

Vær ikke sarkastisk overfor et barn, med mindre det ikke åpenbart er en del av et humoristisk spill som barnet er innforstått med. Ironi og sarkasme river ned barnet selvfølelse og selvtillit.

5. La barn få alderstilpassede utfordringer

La barnet få prøve seg fram og få erfaringer med verden, men gi barnet tilstrekkelig råd og hjelp til å kunne lykkes. Da øker mestringsfølelsen og du styrker barnets selvtillit.

Are Karlsen, hovedfag i helsevitenskap, forfatter av boka Foreldrelappen og driver Pedagogikk.no.

Les også: Lyver barnet ditt?

Karlsens fem beste tips:

1. Ha fokus på det positive barnet gjør

Ros og positive tilbakemeldinger er de viktigste «verktøyene» foreldre har i forhold til å utvikle et godt og positivt forhold til barna.

2. Overse småting

Ikke rett fokus mot alle små ting du ikke er fornøyd med.

3. Kutt ut kjeftinga

Barn bør korrigeres på bestemte, men rolige og kontrollerte måter. Hvis barn lærte av å få kjeft ville sannsynligvis barn som har fått mye kjeft oppført seg bedre enn barn som får lite kjeft. Det stemmer neppe.

4. Vær konsekvent og følg opp det du har sagt du skal

Hvis et barn får en beskjed som det ikke utfører, hjelper det ikke å gjenta beskjeden ti ganger. En bør heller ta seg tid til å følge opp og sørge for at barnet utfører det han eller hun har fått beskjed om. Det er bedre å gi færre beskjeder som en har tid til å følge opp enn mange beskjeder som barnet allikevel ikke følger.

5. Sett av tid til å være sammen

Vær sammen med barna. Ta del i det de gjør og ha det morsomt sammen!

Les også: De riktige tidspunktene å kjefte på barnet