forskjell på lus og annen kløe i hodebunnen

Små blodsugere: Nå er lusene enda vanskeligere å bli kvitt

Mistenker du lus, er det bare én ting å gjøre.

BLODIG MÅLTID: Det er faktisk sant, lusene lever på blod fra hodebunnen.
BLODIG MÅLTID: Det er faktisk sant, lusene lever på blod fra hodebunnen. Foto: Illustrasjon av Selma Iren Arnø fra «Den lille Luseboka»/www.denlilleluseboka.com
Først publisert Sist oppdatert

– Den viktigste forskjellen på kløe som skyldes lus, og andre typer kløe i hodebunnen, er at du ved lus vil finne enten lus eller egg i håret og hodebunnen, forteller kommunikasjonssjef, fagredaktør og farmasøyt ved Boots Apotek, Anne Margrete Aldin Thune.

Av utseende skiller lusene seg fra flass ved at lus har korte bein og en mørkere farge enn flass, som ofte er enkle, hvite flak.

Hodelus er grå/gjennomsiktige, brune eller svarte, men hvis de akkurat har sugd blod kan de noen ganger være røde. Føttene til lusa har klør, noe som gjør at den lettere får grep om hårstråene dine.

Les mer om lus i helseleksikonet

Slik blir du kvitt hodelus

– Det er kun de som har fått påvist lus som skal behandles. De siste årene har det vært mye fokus på at lus har utviklet en resistens mot de tradisjonelle lusemidlene, sier Thune.

Lege Nina C. Bryhn ved Dr. Dropin forteller at lus er mer resistente mot kjemiske midler nå, ettersom de har utviklet en genetisk motstand mot giften:

Dette er hodelus

Hodelus er små lus som lever i hodebunnen til mennesker. Hodelus gir kløe i hodebunnen, men dersom det er første gang en person har lus kan det ta opp til flere uker før kløen føles i hodebunnen.

Blod fra hodebunnen er lusens eneste matkilde. Ved å bite hull i ytterhuden kan lusen få tilgang til blodet. Spyttet fra hodelusen vil skape en lokal irritasjon av huden. Slik irritasjon kaller vi for en lokal allergisk reaksjon, og det er det som skaper kløe. Kløen trenger ikke alltid å føles hos personer som er smittet av hodelus. Dersom det er første gang en person har lus, kan det ta opp til flere uker før kløen føles i hodebunnen.

Hodelus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår.

Kilde: Helseleksikonet

– Det betyr at lus er vanskeligere å bli kvitt ved hjelp av kjemikalier, sier Bryhn og fortsetter;

– Man kan få en lusekur, enten med Linicin som innholdet et silikonprodukt som tar livet av lusene på en mekanisk måte ved å kvele lusene og ved å forstyrre lusenes evne til å regulere vann. Man kan også få NIX som inneholder et giftstoff, permetrin, som dreper lusene, men dette midlet er mye mindre effektivt nå enn før. Begge disse behandlingene må gjentas etter 8-10 dager.

Den mekaniske metoden med lusekam fungerer like godt som før, men den krever selvfølgelig litt tid og tålmodighet.

– Det beste å bruke er lusekam. Det er også bevis for at varmluftsbehandling er effektivt mot lus og luseegg. De tørker ut etter 5 minutter eller lenger med varmluft rundt 50-55 grader C. Dette kan være en god metode å bruke i tillegg til lusekam og Linicin. Man kan bruke en varmluftshette, eller en hårføner, legger Bryhn til.

Systematisk undersøkelse for å finne og bli kvitt lus

– Dersom du mistenker lus bør du undersøke hår og hodebunn systematisk og nøye ved hjelp av en lusekam og godt lys, sier Thune.

Hun råder deg til å fukte håret først og legge et hvitt håndkle over skuldrene. Slik blir eventuelle lus som faller ned enklere å oppdage.

– Et forstørrelsesglass kan også være til god hjelp. Det er vanlig at hodelus befinner seg i nakken, bak ørene og oppover mot issen, legger hun til.

Alle må undersøkes for hodelus

Dersom et familiemedlem har lus, bør alle gå til pers med lusekammen.

– Andre i nær omgangskrets bør også undersøkes og det er hensiktsmessig at skole eller barnehage informeres om at dere har oppdaget lus. Selv om lus sjelden smitter via gjenstander bør dere unngå å låne luer, børster, kammer også videre av hverandre, råder Thune.

Lus forekommer hele året og har ingenting med hygiene å gjøre:

– Det er lurt å undersøke barna for hodelus jevnlig, sier Thune.

Les også: Legger du barna til riktig tid? Sjekk oversikten her!

Kjerringråd mot lus

Lus er med oss hele tiden, men det er ofte høysesong etter sommerferie og vinterferie på skolene.

- Det finnes mange kjerringråd mot lus, men det beste og mest effektive å gjøre hvis man først har fått lus, er å bruke lusekam hver dag til de er borte, eventuelt sammen med høy varme og Linicin. I tillegg er det viktig å sjekke barn regelmessig så man forebygger ved å oppdage dem tidlig og kan si fra i barnehager og på skole så behandling kan startes øyeblikkelig, forteller Bryhne.

Les også: Barnemark: Får du disse beboerne i baken, holder det ikke å skifte laken

Kan forveksles med seborisk eksem

De velkjente plagene med lus er kløe i hodebunnen. Denne kløen kan være til forveksling lik plagene man får dersom man sliter med seborisk eksem, mener lege ved Onlinelege.no, Pål Branæs:

– Såkalt seborisk eksem forårsakes av sopp og behandles langvarig med en medisinsk sjampo. Denne lidelsen er en vanlig årsak til kløe i hodebunnen.

OMSTENDELIG JOBB: Tiden for lusekurer er kanskje forbi, nå er det bare å ta kammen fatt igjen.
OMSTENDELIG JOBB: Tiden for lusekurer er kanskje forbi, nå er det bare å ta kammen fatt igjen. Foto: Illustrasjon av Selma Iren Arnø fra «Den lille Luseboka»/www.denlilleluseboka.com

Denne type eksem gir et seigt og flassende belegg i hodebunnen og gir altså kløe.

– Noen vil trenge kortisonbehandling for dette og enkelte kan også utvikle psoriasis. Ellers kan årsaker til kløe i hodebunnen komme av for eksempel bruk av hårføner, reaksjon på sjampo eller hårpleieprodukter, annen eksem eller ringorm. Sistnevnte er vel å merke ikke så vanlig å få i hodebunnen, sier Branæs.

Les også: Gjør 30 minutter husarbeid hver dag og ta hele helgen fri