Hvesende pust

Hos de fleste barn vil det være en helt uskyldig tilstand, mens andre viser seg å være syke

Du har garantert hørt det, sikkert flere ganger, den lyden mange førskolebarn lager når de puster. Treåringen i gummibukse som ser opp på deg og venter på at du skal si noe, grønt snørr under nesen og en hvesende lyd fra pusten.

Hvesende pust kan skyldes ulike faktorer, og omtrent hvert fjerde barn opplever dette i perioder.
Hvesende pust kan skyldes ulike faktorer, og omtrent hvert fjerde barn opplever dette i perioder. Foto: Unsplash
Først publisert Sist oppdatert

At førskolebarn lager en hvesende lyd når de puster er veldig vanlig. Det varierer ut fra hvor i verden du måler, men et grovt estimat vil være at så mange som hvert fjerde barn en eller annen gang vil ha hatt en periode med hvesende pust før de begynner på skolen.

Hos de fleste vil det være en helt uskyldig tilstand, gjerne en forkjølelse, mens andre barn viser seg å være syke og skal ha behandling. Å finne hvilke det er, kan være ganske vanskelig.

Flere mulige grunner

Den vanligste sykdommen vi finner er astma, men ikke alle barn som hveser har astma og ikke alle barn med astma hveser heller, så det hjelper oss ikke så mye.

Vi vet at hvesing kan utløses av forurensing, sigarettrøyk eller allergier mot for eksempel sengemidd eller husdyr. Vi vet også at de barna som hveser til hverdags kan bli dårligere i pusten, særlig når de har en virusinfeksjon, og da må de raskt til lege.

Det høres kanskje litt rart ut, men selv om det er veldig vanlig at barn hveser, er det ennå mye vi ennå ikke vet om hvorfor. Vi kommer tilbake til det.

Les også: Slik lindrer du barnets hoste

Sveinung LarsenSluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre & barn skal Sveinung forsøke å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom.
Sveinung LarsenSluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre & barn skal Sveinung forsøke å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Foto: Torbjorn. Buvarp

Engstelige pasienter

Astma er altså den vanligste diagnosen disse barna får, men det finnes mange andre, og langt mer sjeldne tilstander, som kan minne om astma. Å finne fram til dem, er fagfolkas jobb. Å vite hva du skal gjøre når, hvorfor og i hvilken rekkefølge krever erfaring.

Dessuten er ikke alle barnehagebarn så lette å undersøke. Hvis vi for eksempel skal måle lungefunksjonen deres med maskinene våre, trenger vi at de samarbeider, og det er det ikke alltid de vil. Rett som det er får jeg knapt nok lov til å nærme meg med stetoskopet, før toåringen forsøker å klatre over skulderen til pappa.

Vi leger er vant med, og opplært til, at vi skal bekrefte diagnosen vår med en eller annen test. Det er det ikke alltid vi får til hos disse barna.

Les også: Mistenker du at barnet ditt har blindtarmbetennelse?

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Hjelp fra foreldrene

Hva gjør vi da? Samtalen! Historien om hva som skjedde er fremdeles det fremste og viktigste verktøyet vårt. Vi kaller det anamnese, og vi trenger vi din hjelp.

Første steg er å beskrive lyden, for det er ikke alle lyder barn lager når de puster som kvalifiserer til at vi skal kalle det en hvesing. Det er ganske vanskelig å beskrive en lyd med ord, det har du merket hvis du noen gang har forsøkt det.

Jeg anbefaler ofte foreldre å ta video med telefonen av barnet under et anfall, gjerne i et godt belyst rom og i bar overkropp. For legen vil måten barnet puster på gi nyttig informasjon, og får du med lyden også er vi kommet langt på vei.

Neste punkt er å avklare når den dukket opp. Var det da han startet i barnehagen eller har lyden vært der hele tiden? Akkurat det er viktig, alderen avklarer mye, spedbarn som hveser bør alltid drøftes med lege. Større barn som begynner å hvese i løpet av timer bør også vurderes av lege.

Andre viktige opplysninger er om hvesingen er der hele tiden, eller om den kommer og går. Noen barn kan ha anfall om natten, eller når de legges i senga, det er også viktig å legge merke til. Hoster han, forresten, eller hveser han bare? Slik kan vi fortsette.

Anamnesen er kjempeviktig når vi skal hjelpe disse barna, og hos de aller fleste barn er den dessuten tilstrekkelig, slik at barnet slipper unødvendige tester. Så enkel kan medisinen være, selv i vanskelige vurderinger, så lenge vi er flinke til å snakke godt sammen.

Les også (+): Hva gjør du når barnet ikke trenger deg lenger?

Mye vi ikke vet

Og så var det dette med forskningen, da. For selv om det er veldig vanlig, så er det altså fremdeles mye vi ikke vet om hvorfor barn hveser når de puster og hvordan det går med dem senere i livet.

Dagens barn er framtidens voksne, og vi tror at en liten gruppe av disse barna, som ikke blir fanget opp og blir behandlet, kan få redusert lungefunksjon nå de blir voksne. Det er derfor det er så viktig å fortsatt forske på, og det skjer nå, samtidig og flere steder uavhengig av hverandre.

Sykehuset jeg arbeider på er med på et slikt prosjekt, og foreldrene er forbilledlig positive og villige til å stille opp. Det er godt å se, for vi trenger å vite mer om de hvesende førskolebarna og hvordan det går med dem. Det kan kanskje dine barn ha nytte av, når de en gang blir foreldre.