Frostskader hos barn
Slik behandler du frostskader hos barn
Frostskader hos barn unngås ikke av kuldekrem, men av å ta forhåndsregler.
Førstehjelp på barn utendørs
- Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å komme seg innendørs, beskytt personen mot vind, dekk over hodet og prøv å beskytte kroppen mot den kalde bakken
- Ikke fjern våte klær dersom det er kaldt, og noe som kan medføre ytterligere nedkjøling. Kle på tørre klær utenpå de våte, ev. bruk dampsperre. Ha på tørr lue.
- Fjern våte klær dersom det kan gjøres uten ytterligere nedkjøling. Erstatt dem med varme, tørre klær eller dekke
- Ring 113 eller tilkall akuttmedisinsk hjelp
- Mens du venter på hjelp, følg med vedkommendes pust. Dersom pusten stanser eller synes farlig langsom eller overflatisk, må du begynne med hjertelungeredning (barn/voksen) straks
- Prøv eventuelt å varme opp vedkommende ved å dele kroppsvarme
- Ikke gi personen alkohol. Tilby varm ikke-alkoholisk drikke med mindre han eller hun kaster opp
- Hvis det er tegn til frostbitt, må det behandles
Kilde: Norsk Helseinformatikk
Kuldeskader er mest vanlig om vinteren, men med klimaet som er i Norge kan det også forekomme om sommeren.
Lokale kuldeskader betyr at en spesifikk kroppsdel er rammet av kulde, og kalles ofte frostbitt eller lokal forfrysning. Generelle frostskader, eller nedkjøling, betyr at hele kroppen er nedkjølt.
Begge disse tilstandene kan bli alvorlige, og skjer ikke bare om vinteren.
- Alvorlige kuldeskader på barn er heldigvis sjelden i Norge, men på grunn av klima oppstår nok mildere kuldeskader relativt ofte, sier sjefslege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen Sollid.
Dersom kroppstemperaturen er under 35 grader trenger barnet rask hjelp.
- Dersom kuldeskade eller alvorlig nedkjøling skulle oppstå, må du ta kontakt med lege umiddelbart, sier Hossein Banitalebi, lege hos Helsepartner.
Utsatte områder
Noen områder på kroppen er imidlertid mer utsatte for frostskader enn andre.
- Lokale kuldeskader rammer typisk områder som er mest eksponert for vær og vind som hender, føtter og ansikt/hode. Dette er de mest vanlige, og de er sjelden alvorlige eller livstruende, sier Sollid.
- Fingre, tær og nesetippen er spesielt utsatt, legger Banitalebi til.
Generelle kuldeskader oppstår når hele kroppen blir kald. Dette er mer sjeldent, men også mer alvorlig.
- Typiske årsaker her er for dårlig bekledning kombinert med inaktivitet, nedkjøling i kaldt vann eller ekstrem kulde kombinert med dårlig bekledning, inaktivitet og/eller fuktighet. Triaden kulde, fuktighet og vind er den som gir raskest nedkjøling, forklarer Sollid.
Les også: Slik unngår du brannskader på barnet
Alvorlige frostskader hos barn
Lokale kuldeskader kan grovt deles inn i overflatisk og dyp.
- Overflatiske kuldeskader begynner med ubehag, prikking og etterhvert smerter i området som er rammet. Huden blir kald og blek fordi blodkarene i huden trekker seg sammen og stanser blodtilførselen til huden. Ved dypere kuldeskader kan huden bli hard og vanskelig å forskyve. Den vil være som frosset, forklarer Sollid.
Ved dype kuldeskader kan også smertene bli borte, fordi nervene i huden slutter å fungere.
- Det verste som kan skje ved lokal frostskade er at kuldeskaden blir så dyp og omfattende at det danner seg iskrystaller i cellene, noe som fører til at cellene blir ødelagte og dør. Når den skadde delen varmes opp vil det oppstå en betennelsesreaksjon og såkalt nekrose, og man kan i verste fall miste den delen av kroppen som har vært utsatt for kuldeskade, sier Sollid, og legger til:
- Typisk her er kuldeskade på tær eller fingre, som da må amputeres. Betennelsen og nekrosen kan i verste fall også gi blodforgiftning som i verste fall kan føre til død, sier Sollid.
Les også: Slik behandles brennkopper hos barn
Nedkjøling hos barn
Generell kuldeskade, altså at hele kroppen er nedkjølt, ser vi best på oppførselen til den som er rammet. Det kan også være ledsaget av lokal kuldeskade i ansikt og på hender eller føtter.
Førstehjelp på barn innendørs
- Fjern eventuelle våte klær og erstatt dem med varme, tørre klær så snart som mulig.
- Hvis den forfrosne er ung og sprek og ved egen hjelp kan klatre opp i et badekar, kan du forsøke å varme opp personen med et bad med temperatur 38-41°C. Vannet skal være varmt å kjenne på, men ikke glovarmt. Hvis dette ikke er mulig, prøv å varme opp vedkommende ved å dele kroppsvarme.
- Hvis den forfrosne er eldre eller et barn, pakk vedkommende inn i tepper for å få opp temperaturen.
- Legg den oppvarmede forfrosne personen til sengs og forsikre deg om at vedkommende er godt dekket med dyne/tepper. Dekk hodet (lue) for å øke varmen.
- Gi varm drikke, suppe eller høyenergiføde som sjokolade, for å hjelpe til med oppvarmingen. Ikke gi alkohol fordi det vil forverre hypotermien.
Kilde: Norsk Helseinformatikk
- Generell kuldeskade har flere «stadier» hvor den rammede først begynner å skjelve ved muskelrykninger hvor kroppen forsøker å skape varme selv ved å bevege muskler i kroppen. Deretter blir barnet mer og mer sløv til det ender med bevisstløshet og livløshet, sier Sollid.
Nedkjøling kan være like farlig, og noen ganger farligere enn frostskader.
- Lettere nedkjøling kan forekomme når barn er ute i kulden med lite klær på. Ved lett nedkjøling vil som regel huden være kald fordi kroppen stenger av blodsirkulasjonen til huden for å spare på varmen. Lett nedkjøling trenger ikke spesiell behandling annet enn å varme opp barnet, forklarer Banitalebi.
Dersom barnet er alvorlig nedkjølt vil kroppens kjernetemperatur begynne å falle. Andre symptomer og tegn er skjelving, slørete tale, unormalt langsom pust, kald og blek hud, tap av koordinasjonsevne, slapphet, slitenhet eller apati. Ved forfrysning kan huden bli nummen, og når huden blir varm igjen kan det oppleves som smerte.
- Personen kan også være desorientert eller bli bevistløs. Her skal ambulansen kontaktes, sier Banitalebi.
Frostskader hos barn
Det viktigste er å begrense årsaken til kuldeskaden. Få barnet som er rammet inn i varmen, skjerme mot vind eller få på tørre klær.
Er man for eksempel ute i kaldt vær og hendene har fått frostskader, må du forsøke å beskytte barnet mot ytterligere kulde. Ta på votter, holde barnet innenfor jakken eller stikk det under armene. Det nytter ikke å gni huden, det kan derimot gi mer skade hvis hendene har dyp kuldeskade.
- Rådet er derfor å beskytte mot kulde, vind og fuktighet. Forsøk å varme barnet ved å holde det inntil kroppen. Forsiktig oppvarming med håndvarmer kan også være nyttig. Men du skal være obs på at en sterkt nedkjølt kroppsdel som varmes opp kan bli smertefull i oppvarmingen, sier Sollid.
Generell kuldeskade behandles på samme måte: beskytt mot kulde, vind og fuktighet. Få på tørre klær hvis mulig, hvis dette ikke er mulig må du forsøke å pakke barnet som er nedkjølt inn med noe som forhindrer ytterligere varmetap gjennom de våte klærne, ved å skape en dampsperre. Dette kan gjøres med eksempelvis et teppe, en plastduk eller lignende.
- Dersom et barn er generelt nedkjølt kan du også forsøke å varme opp med egen kroppsvarme ved å holde det tett inntil deg, helst hud mot hud. Varm drikke hjelper også, men du skal være forsiktig med det hvis barnet er så sterkt nedkjølt at det har nedsatt bevissthet, sier Sollid, og avslutter:
- Du skal være veldig forsiktig med å varme opp barnet med ting som er varmere enn kroppsvarme fordi det kan gi brannskader. Du bør heller ikke gni huden for å varme, dette kan gi skade og bidrar ikke til å varme opp.