Førstehjelp på barn
Slik gjør du hjerte- og lungeredning på barn
HLR på barn skiller seg nesten ikke fra førstehjelp på voksne.
Hvordan hjerte- og lungeredning skal utføres på barn er det mange foreldre som er usikre på. Tidligere skilte førstehjelp på barn seg fra førstehjelp på voksne på flere punkter, men i dag er teknikken nesten den samme.
- For å gjøre førstehjelp enklere har man gjort førstehjelp på barn nesten identisk til førstehjelp på voksne. For eksempel er antall kompresjoner og innblåsinger det samme, forklarer undervisningsleder i Norsk Luftambulanse, Aage W. Karlsen.
HLR på barn
Det er likevel én liten forskjell du bør være klar over.
- Ideelt sett skal du alltid foreta fem innblåsinger i et barn før du setter i gang med selve førstehjelpen. Årsaken er at barn må ha litt luft i lungene for at oksygenet skal kunne bringes rundt i kroppen. I forbindelse med drukning gjelder det samme for voksne, men når hjertestans hos en voksen skyldes andre årsaker starter man rett på brystkompresjon.
- Mens voksne oftere dør av hjertestans på grunn av akutte hjertesykdommer, er kvelning fra drukning, plastposer over hodet, eller leke eller matbit i halsen den vanligste årsaken til hjertestans hos barn, forklarer Karlsen.
Riktig trykk på brystkassen
Under komprimeringen skal du trykke ned en tredjedel av brystkassetykkelsen til barnet, mens man på voksne skal trykke ned mellom fem og seks centimeter.
- Voksne brystkasser er større og stivere og krever mer kraft. På et barn i fireårsalderen er det nok å bruke én hånd for å komprimere brystkassen. På et spedbarn er det nok å bruke et par fingertupper.
- Det er også viktig å ikke blåse inn for mye luft i et spedbarn, påpeker undervisningslederen.
- Når det kommer til spedbarn holder det å blåse en munnfull. Du skal så vidt se en bevegelse i mage og bryst. Det er en myte at man kan blåse i stykker lungene deres. Det som derimot kan skje dersom man blåser inn for mye luft er at mageinnholdet kommer opp igjen, forklarer han.
Les også: 14 tips til å få friske barn
Viktigheten av førstehjelp på barn
Karlsen minner om viktigheten av å utføre førstehjelp, til tross for at barnet har vært livløs i flere minutter.
- Fra kvelning inntrer til hjernen dør kan det ta mange minutter. Moralen er at selv om barnet har ligget under vann i flere minutter er det ganske stor overlevelsesmulighet. Du skal ikke tenke at toget har gått selv om barnet har vært bevisstløst i 15 minutter. Det finnes eksempler på folk som har overlevd tre kvarter i isvann. Dette er ekstremt, men jo kaldere vannet er jo mindre risiko er det for hjerneskader, sier han.
Ring 113
Førstehjelp handler om mer enn å redde sine egne. Det handler også om å kunne trå til dersom man er vitne til en ulykke.
- Mange føler usikkerhet og er dermed reserverte når de er vitne til en ulykke. De trekker seg unna i håp om at andre skal ta over, sier Karlsen.
Han presiserer at ved å ringe medisinsk nødtelefon, 113, blir du guidet gjennom livredningen til ambulansen er på stedet.
- Det er viktig å ringe 113 før du setter i gang med førstehjelpen. I dag har jo de fleste mobil lett tilgjengelig, sier han.
Hjerte- og lungeredning på barn (fra ett år til pubertet):
1. Sjekk om barnet reagerer på tilrop og forsiktig risting. Hvis barnet ikke reagerer, rop på hjelp! Åpne luftveiene. Snu barnet på ryggen først, hvis du ellers ikke får til å åpne luftveiene. Bøy hodet forsiktig bakover og løft haken fram.
2. Sjekk om barnet puster normalt. Se, lytt og føl etter normal pust i inntil 10 sekunder. Legg barnet i sideleie kun dersom pusten fortsatt er normal etter ett minutt. Fortsett nøye observasjon av pusten.
3. Hvis barnet ikke puster normalt, eller slutter å puste normalt, gir du først fem innblåsninger. Deretter fortsetter du med hjerte-lungeredning med 30 brystkompresjoner og to innblåsninger i ett minutt før du eventuelt forlater barnet for å ringe etter hjelp (113). Hvis mulig, få noen andre til å ringe 113.
4. Fortsett hjerte-lungeredning med 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger til profesjonell hjelp kommer.
Kompresjoner: Trykk midt mellom brystvortene. Komprimer en tredjedel av brystkassens tykkelse med en takt på 100 kompresjoner i minuttet. Trykk med håndbaken (enhåndsteknikk) på små barn. Bruk begge hender (tohåndsteknikk som for voksne) på større barn.
Innblåsninger: Hver innblåsning bør ta ca. ett sekund og avsluttes når brystkassen hever seg. Innblåsninger utføres ved å klemme sammen barnets nesebor med fingrene og legg munnen din over barnets munn.
Les også: Slik fjerner og forhindrer du flåttbitt
Hjerte- og lungeredning på spedbarn (under ett år):
1. Sjekk om barnet reagerer på tilrop og forsiktig risting. Hvis barnet ikke reagerer: Rop på hjelp! Åpne luftveiene. Snu barnet på ryggen først, hvis du ellers ikke får til å åpne luftveiene. Hold hodet i nøytral stilling og løft haka fram.
2. Sjekk om barnet puster normalt. Se, lytt og føl etter normal pust i inntil 10 sekunder. Legg barnet i sideleie kun dersom pusten fortsatt er normal etter ett minutt. Fortsett nøye observasjon av pusten.
3. Dersom barnet ikke puster normalt eller slutter å puste normalt gir du først fem innblåsninger. Deretter fortsetter du med hjerte-lungeredning med 30 brystkompresjoner og to innblåsninger i ett minutt før du eventuelt forlater barnet for å ringe etter hjelp (113). Hvis mulig, få noen andre til å ringe 113.
4. Fortsett hjerte-lungeredning med 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger til profesjonell hjelp kommer.
Kompresjoner: Trykk midt mellom brystvortene. Komprimer en tredjedel av brystkassens tykkelse med en takt på 100 kompresjoner i minuttet. Trykk med to fingertupper (pekefinger og langfinger) på brystkassen eller grip rundt spedbarnets brystkasse med begge hender og trykk med begge tomlene på brystkassen.
Innblåsninger: Hver innblåsning bør ta ca. ett sekund og avsluttes når brystkassen hever seg. Innblåsninger utføres ved å dekke både nese og munn til spedbarnet med egen munn.
Kilde: Norsk Luftambulanse
Førstehjelp om barnet kveles
Dersom barnet har fått et fremmedlegeme i luftveiene, ikke får puste og blir blå i ansiktet må du handle raskt.
Dersom barnet ikke klarer å trekke luft i lungene, er den mest effektive måten å få opp fremmedlegemet på, å hoste. Klarer ikke barnet å hoste, skal du forsøke følgende:
Spedbarn under 1 år:
Obs!: Spedbarn skal ikke utsettes for bukstøt.
Veksle mellom å gi fem slag mot ryggen, midt mellom skulderbladene og fem støt mot brystkassen.
Hold barnets hode lavt mens du gjør dette, gjerne ved å legge barnet ned langs låret ditt med hodet ned. Overtrykket du på denne måten lager i brysthulen presser da ofte fremmedlegemet ut.
Snu barnet over på ryggen og gi fem hurtige støt med to fingre på brystkassen midt mellom brystvortene.
Mister barnet bevisstheten, gå over til hjerte-lungeredning.
Barn over 1 år - "Heimlichs manøver":
Veksle mellom å gi fem slag mot ryggen, midt mellom skulderbladene og fem harde, raske støt mot magen opp mot mellomgulvet (bukstøt eller ”Heimlichs manøver”).
Hvis mulig: Hold barnets hode lavt mens du gjør dette eller la barnet bøye seg framover. Barn (som du greier å løfte) kan løftes etter beina, slik at overkroppen henger nedover. Hvis barnet kan stå, kan du gi bukstøt ved å stille deg bak barnet.
Blir barnet bevisstløst, skal du bruke hjerte-lungeredning.
Hvis barnet gisper etter luft eller blir blålig i huden, er det i ferd med å kveles. Ring 113 umiddelbart.
Kilde: Helsenorge.no