Fjerne mandler hos barn

Bør barnet ditt fjerne mandlene?

Hovne og store mandler kan være plagsomt, men er det egentlig grunnlag for operasjon?

FJERNE MANDLENE HOS BARN: Små barn kan ha store mandler. Noen er så plaget at operasjon er den beste løsningen. Foto: Istockphoto.
FJERNE MANDLENE HOS BARN: Små barn kan ha store mandler. Noen er så plaget at operasjon er den beste løsningen. Foto: Istockphoto.
Først publisert Sist oppdatert

- Å operere bort mandlene er et stort inngrep på et barn, sier barnelege Camilla Moger.

Hun forklarer at mandlene er en del av lymfesystemet og bidrar til å forsvare kroppen mot infeksjoner. Mandlene sitter strategisk plassert, som voktere i passasjen der virus og bakterier oftest prøver å snike seg inn i kroppen. Det er derfor mandlene blir større når barnet har en halsinfeksjon.

Hos de fleste blir mandlene mindre igjen så snart barnet er friskt, men dette gjelder ikke i alle tilfeller og da kan de bli plagsomme.

Hovne og store mandler

- Noen barn har overaktive mandler, mens hos andre er de knapt synlige. Man vet ikke hvorfor, det kan være arvelig, forklarer Moger.

Å operere i halsen sitter likevel langt inne. Mandlene sitter i et område med stor blodforsyning, og en blødning her er en risiko legene helst vil unngå.

Å legge et lite barn i narkose kan også medføre komplikasjoner. Det er i det hele tatt mange grunner til at legene helst vil vente og se lengst mulig, om ikke problemene i halsen går over av seg selv. Mens barnet vokser, blir mandlene relativt mindre og ofte mindre trøblete med årene.

Fjerne mandler hos barn

Men det finnes gode grunner til at noen barn likevel legges på operasjonsbordet for å få mandlene fjernet. Hvis barnet ditt har hatt betennelse i mandlene tre-fire ganger i løpet av de siste to årene, kan det være grunn til å operere.

Grunner til å vurdere å fjerne mandlene

- Barnet har hatt betennelse i mandlene tre-fire ganger årlig i mer enn to år, spesielt hvis det er påvist at streptokokker er årsak til infeksjonene.

- Barnet har hatt halsbyll i vevet rundt mandlene.

- Mandlene er så store at barnet har problemer med å spise og svelge.

- Nattesøvnen blir ødelagt på grunn av tett nese og svelg.

- Barnet har pustestans i løpet av natten.

- Barnet har astma og stadige luftveisinfeksjoner.

Grunner til å vurdere å fjerne falske mandler (polypper):

Barnet har tydelige tegn på dårlig luftpassasje gjennom nesen, som:

- Tett nese

- Barnet puster med munnen

- Snorking

- Episoder med pustestans om natten

- Uro og dårlig søvn

Hvis barnet har hyppige ørebetennelser kan operasjon vurderes sammen med dren i øret.

Barn med astma og stadige luftveisinfeksjoner kan også ha godt av operasjon.

Kilde: Norsk helseinformatikk og overlege Camilla Moger ved Sykehuset Innlandet

Barn som har fått halsbyll, en byll i vevet omkring mandlene, kan også ha godt av operasjon. Det samme gjelder hvis mandlene er så store at de stenger svelget slik at barnet får problemer med å spise. Noen barn snorker på grunn av mandlene, og hos andre kan store mandler føre til korte eller lengre pustestopp i løpet av natten. Det er grunn til å operere.

- Uttalt snorking hos barn, eller kortere eller lengre pustestopp er ikke bra hverken for hjertet, lungene eller hjernen, understreker Moger.

Pusteproblemer om natten gjør også at barnet kan sove dårlig og blir svært trøtte om dagen.

Har barnet ditt noen av disse problemene, kan operasjon være riktig behandling. Noen barn med astma kan også ha godt av å fjerne mandlene, siden stadige infeksjoner i halsen kan forverre astma.

- De fleste sykehus har en aldersgrense på to-tre år og en minstevekt på ti kilo for å operere bort mandlene på et barn, sier Moger.

Men det hender også at mindre barn blir operert, dersom grunnene er gode nok. Generelt synes barnelegen foreldre er flinke til å følge med på om barna har symptomer på plagsomme mandler.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- De fleste barn har en kombinasjon av symptomer som gjør at foreldre ganske lett fanger opp problemene, påpeker hun.

Polypper krever mindre inngrep

Noen barn sliter også med polypper bak i svelget, såkalte adenoider, eller falske mandler, som de kalles. Også dette er klumper av lymfevev som kan vokse seg så store at de skaper problemer for barnet. Det er først og fremst barn i tre til åtteårsalderen som sliter med falske mandler. Det kan føre til tett nese, at barnet må puste med munnen og dårlig nattesøvn. Stemmen kan høres litt nasal ut. Øreplager er heller ikke uvanlig hos barn som har store polypper.

- Falske mandler kan føre til at barnet ofte får ørebetennelse siden de tetter forbindelsen mellom øret og nesa. Det kan dermed danne seg væske i mellomøret, sier Moger.

I slike tilfeller kan det være nødvendig å fjerne de falske mandlene og legge et dren inn i øret, forklarer barnelegen.

Å operere bort de falske mandlene er et langt mindre inngrep enn å fjerne mandlene. Hvis barnet ditt har tydelige tegn på dårlig luftpassasje gjennom nesen og problemer som følge av det, er det gode grunner til å vurdere å fjerne de falske mandlene.

- Det er fort gjort og ikke så stor fare for blødning. Som regel skrapes de bort, så der har man en lavere terskel for å anbefale operasjon, sier Moger.

God grunn til operasjon

Barnelegen har erfart at operasjon for å fjerne både ekte og falske mandler kan snu livet opp ned for et barn. Men resultatene blir naturlig nok best hvis det var ordentlig gode grunner til å operere.

- Noen barn får helt klart et nytt liv etter operasjonen. Andre ganger, ofte der man var litt usikker på indikasjonene, er ikke effekten like god. Det må være en god grunn til å operere, og er det det, kan resultatet bli veldig bra, sier barnelegen.