Unngå syke barn
Denne maten gjør barnet ditt frisk
Her er listen med over 20 matvarer.
Brukt opp egenmeldingsdagene for sykt barn allerede, sier du? Har barnet ditt vært forkjøla, hatt omgangsyke og influensa i vinter?
Da kan det være lurt å gjøre noen grep. Det er nemlig ikke bare god håndhygiene, hosting i albuen og vaksinering som kan beskytte oss mot virus og bakterier.
Vi kan også gjøre mye ved hjelp av hverdagskostholdet vårt.
- For å bygge opp barnets immunforsvar er det lurt at hverdagsmaten består av mat som snille bakterier i magen trives med.
De gode bakteriene programmerer nemlig immunforsvaret, sier Berit Nordstrand, grunnlegger av Fraiva, overlege, seksbarnsmor og forfatter av boken "Mat med mer".
Snille bakterier
Hun er opptatt av kosthold både i forebygging og som endel av behandling og anbefaler å styrke tarmbakteriemiljøet med havre og bygg, hvitløk, løk, ingefær, kål og rotgrønnsaker, syrnede meieriprodukter med naturlige eller tilsatte bakteriekulturer, og gjerne fermentert og syrnet mat. Begrens mat med "tilsatt sukker".
Hun anbefaler også råvarer med kraftige antioksidanter og levende plantestoff som grønn te, fargerike bær og grønnsaker, urter og krydder. Både bakteriefloraen i magen og immuncellene i blodet styrkes av slik plantekraft.
Proteinkilder og naturlig fett
Immunforsvaret er storforbrukere av aminosyrer og fettsyrer og trenger flotte proteinkilder og naturlig fet mat som for eksempel fisk, kjøtt, egg, meieriprodukt, nøtter og frø, bønner, linser og quinoa.
- For voksne er grønn te veldig bra, og barn kan gjerne drikke urtete med honning i. Immunstyrkende mat vil gi tarmbakterier og immunceller som trives og gjør en flott jobb i kampen mot sykdom, sier overlegen til Foreldre & Barn.
Hun mener det er viktig å kose seg med mat som også er bra for kroppen, især når kroppen sliter med sykdom og matlysten ikke er på topp.
Berit Nordstrand forteller at selv små matgrep kan gi stor effekt - bytt ut hvit ris med byggryn og du får mange flere nyttige byggeklosser per tygg, for eksempel B- vitaminer og selen.
- Når immunforsvaret skal mobilisere til kamp lages det millioner av nye celler og prosessen krever D-vitaminer og naturlige fettsyrer. Fisk, plantefett og tilskudd som tran er flott. Prøv å få i mest mulig farger når du lager maten. Bruk gjerne masse skogsbær som både bringebær og blåbær i smoothie.
Middelhavskosthold
Helene Aure, ernæringsfysiolog ved Balderklinikken, anbefaler foreldre å diske opp med et typisk middelhavskosthold.
Riktige valg er fisk, kylling, egg, meieriprodukter, avokado, frø, grønnsaker, frukt, bær, linser og bønner.
- Litt større barn kan også prøve nøtter, men hele nøtter skal du ikke gi til barn under 3 år da det kan sette seg fast i halsen, men du kan bruke malte nøtter og mandler i matlagingen. For barn med pollenallergi, bør du være obs på eventuelle kryssreaksjoner på nøtter, sier hun til Foreldre & Barn.
Et immunstyrkende kosthold bør også bestå av grove kornprodukter og naturris.
Unngå bearbeidet mat
10 tips til kosemat for immunforsvaret
1. Hummusdip til staver av fargerike grønnsaker (husk oransje og grønne grønnsaker).
2. Grønn smoothie, velg gjerne mørkegrønne farger, som babyspinat, rukkola og grønnkål. Rød bær smoothie kan også tilsettes noe grønt!
3. Rød smoothie, med fargerike bær og syrnet melk eller yoghurt (uten tilsatt sukker), samt litt kaldpresset linfrøolje.
4. Havregrøt/ gryn, gjerne med bær
5. Grønnkålkrisp. Riv opp bladene av 2-3 blader grønnkål og ha dem i en bolle. Tilsett 1 ss olivenolje og ørlitt salt. Spre grønnkålen utover i et tynt lag på bakepapir på en stekeplate. Stekes i forvarmet ovn på 175 C i 10-12 minutter.
6. Fruktsalat med masse bær, c-vitaminfrukt og yoghurt naturell
7. Kyllingsuppe og tomatsuppe
8. Laks
9. Egg/omelett/eggerøre
10. Ovnsbakte grønnsaker
Kilde: Fraiva.no
- Prøv å unngå bearbeidet mat, lag heller maten fra bunnen av.
De minste liker gjerne puréer av blomkål, brokkoli, gulrot, søtpotet eller potet, sier Helene Aure.
Ernæringsfysiologens beste triks er å lage barnefavoritten smoothie med 2 dl frosne bringebær, 1 banan, 1 egg eller 2-3 ss cottage cheese/ kesam og spe med vann eller melk.
Vinterstid anbefaler hun å kjøpe frosne bær i femkilosposer.
- Det er like bra og mye billigere, fastslår ernæringsfysiologen.
Matvare |
Næringsinnhold |
Helseeffekt |
Avokado |
Folat,vitamin C, kalium og enumettet fett |
Hjelper for dannelsen av friske røde blodceller. Fremmer jernopptaket. Styrker bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Virker blodtrykksenkende og regulerer vannbalansen i kroppen. |
Hvitløk |
Vitamin C, B6, kalium, antibakterielle stoffer og sterke plantestoffer, såkalte fytokjemikalier |
Bekjemper utviklingen av kreft, forebygger åreforkalkning og høyt kolesterol. Regulerer væskebalansen og blodtrykket. Forhindrer bakterievekst i sår og hjelper mot forkjølelse. |
Grønnkål |
Kostfiber, vitamin A (i form av betakaroten), vitamin E, vitamin B6, folat, kalsium og vitamin C. |
Regulerer fordøyelsen og er viktig for normal celledeling og kreftforebygging. Styrker immunforsvaret og skjelettet, bedrer jernopptaket og hjelper kroppen i kampen mot forurensing og stress. |
Blåbær |
Vitamin C og antioksidanter |
Forebygger kreft, reduserer betennelser, forebygger aldersbetingede øyesykdommer og hjertesykdom. Styrker immunforsvaret, fremmer opptaket av jern fra maten og virker mageregulerende. |
Kålrot |
Vitamin C og folat |
Styrker bindevevet i tenner, skjelett, hud og sener. Fremmer jernopptaket i tarmen og beskytter kroppen mot skadelige frie radikaler. Viktig for dannelsen av friske røde blodceller og normalt DNA. |
Aspargesbønner |
Fiber og folat |
Styrker de helsebringende bakteriene i tarmen, forhindrer forstoppelse, binder til seg kolesterol og frakter det ut av kroppen. Viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer. |
Pastinakk |
Stivelse, folat, kostfiber, niacin og kalium. |
Sørger for at musklenes energilager fylles opp. Gir jevnt blodsukker og god fordøyelse. Virker blodtrykksenkende og regulere vannbalansen i kroppen. |
Sellerirot |
Kostfiber, Vitamin C og folat |
Sikrer at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt og beskytter mot kreft i tarmen. Senker kolestrolet og styrker immunforsvaret. Sørger for god bindevevsdannelse og et godt opptak av jern. |
Potet |
Stivelse, Vitamin C og kalium og jern |
Gir energi til kroppen og sørger for at musklenes energilager fylles opp. Fremmer jernopptaket i tarmen og fornyer brukt vitamin E. Holder væske- og elektrolyttbalansen i kroppen normal. |
Søtpotet |
Stivelse, betakaroten og kostfiber |
Hjelper fordøyelsen og immunforsvaret. Virker positivt for synet, huden og normal celledeling. |
Quinoa |
Protein, flerumettede, essensielle fettsyrer, E- og B-vitaminer, kalsium og jern. |
Stabilt blodsukker, nyttig for fordøyelsen, gir energi og styrke til muskler. |
Bygg |
Protein, kostfiber og stivelse. |
Redusere kolesterolnivået i blodet, kontrollere glukosenivået i blodet, regulere tarmfunksjonen og beskytter mot visse typer kreft. |
Gulrot |
Vitamin A i form av betakaroten og andre karotenoider. |
Viktig for synet og nattesynet. Styrker kroppen mot infeksjoner og sørger for at celledelingen går normalt. |
Havre |
Betaglukaner og flerumettet fett |
Bidrar til å redusere kolesterolnivået i kroppen og er godt for magen. Bidrar til å holde blodsukkeret stabilt. |
Persillerot |
Vitamin C, kostfiber og folat |
Sikrer at tarmene får noe å jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. Viktig for jernopptaket, og beskytter cellene våre i kampen mot kreft. |
Egg |
Vitamin D, vitamin E, selen, fosfor, folat, riboflavin og B12, vitamin A og jern |
Viktig næringsmiddel som fungerer som byggestein for kroppen. De fleste næringsstoffer kroppen trenger er tilstede i egget. |
Laks |
Protein, omega 3-fettsyrer, Vitamin D og selen |
Bygger og vedlikeholder alle kroppens celler. Forebygger og bremser utviklingen av hjerte- og karsyksdommer. Vedlikeholder og styrker skjelettet. |
Torsk |
Protein, vitamin D, vitamin B12 og selen |
Vedlikeholder og styrker skjelettet. Bidrar til å forebygge blodmangel. Vedlikeholder alle kroppens celler. |
Banan |
Kostfiber, vitamin B6 og kalium |
Sikrer god hjertehelse og omdanner proteiner, fett og karbohydrater fra maten til energi til cellene våre. |
Syrnede meieriprodukter |
Probiotiske bakterier |
Bidrar de til å stabilisere en sunn bakterieflora i tarmen, og beskytter mot de skadelige bakteriene. |
Bringebær |
Vitamin C og kostfiber, og mye antioksidanter, såkalte fenoler. |
Forebygger kreft og hjertesykdom. Styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten. Gunstig for tarmhelsen og sørger for en god fordøyelse. |
Blomkål |
Vitamin C, folat og sterke helsebringende plantestoffer |
Fremmer jernopptaket.Styrker bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Når du kutter opp eller tygger blomkål, frigjøres plantestoffene glukosinolater og tiocyanater, stoffer som forbygger kreft. |
Ingefær |
Antioksidanter |
Letter fordøyelsen, virker kvalmelindrende og betennelsesdempende. Kan være gunstig for revmatikere. |
Kilder: Bama.no, Opplysningskontoret for Brød og Korn, Helsekostopplysningen.no, Godfisk.no, Matprat.no og Melk.no
Les også:
15 tips som får kresne barn til å spise godt