Solvett

Solkrem på barn: – Smør på med dobbel dose

Små barn har ekstra følsom hud. Her er soltipsene som gjør barnet ditt til venn med sola.

SOLVETT: Vil du smøre godt, bør du ta på dobbelt så mye solkrem som du pleier. En enkel huskeregel er å bruke en barnehåndfull til barnets kropp. FOTO: Getty Images
SOLVETT: Vil du smøre godt, bør du ta på dobbelt så mye solkrem som du pleier. En enkel huskeregel er å bruke en barnehåndfull til barnets kropp. FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Sola er en av våre viktigste kilder til D-vitamin, men alt du trenger er en liten dose. Nordisk hud danner nemlig lett D-vitamin når den blir eksponert for sol. Likevel er det viktig å beskytte både voksne og barn. Barn har tynnere hud og større kroppsoverflate i forhold til kroppsvekt. Derfor kan de lettere enn voksne få alvorlige skader. Solskader i barneårene kan føre til både hudkreft og øyesykdommer i voksen alder.

Solvett

Klær og skygge er den beste beskyttelsen du kan gi barna. Tynne, luftige og fargerike klær, en solhatt, solbriller og solkrem på ubeskyttede steder gir barna god beskyttelse. Barn under 1 år skal ikke utsettes for direkte sollys.

Ta hyppige pauser, spesielt når sola står høyt. Hold dere mest mulig i skyggen midt på dagen.

Barnas 3 solvettregler

Ta pauser fra sola, spesielt mellom kl 12 og kl 15.

Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.

Bruk solkrem på ubeskyttet hud.

– Det viktigste er ikke høy solfaktor, men at du smører tykt, jevnt og ofte. Mange smører for tynt slik at beskyttelsen blir dårlig. Faktor 15 er tilstrekkelig for de fleste under norske forhold. Det er ikke slik at faktor 30 beskytter dobbelt så bra, sier Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen.

Les også: Tegn på dehydrering hos barn

Dobbel dose

Mona Stensrud i Kreftforeningen.
Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Vil du smøre godt, bør du ta på dobbelt så mye solkrem som du pleier. En enkel huskeregel er å bruke en barnehåndfull til barnets kropp. Husk alltid å smøre de utsatte stedene, som ansikt, nese, ører, bak ører, lepper, på oversiden av hånden og oversiden av foten ekstra godt. Gjenta ofte, spesielt hvis barnet har badet eller svettet mye.

Vannfast solkrem er å anbefale til barn, både fordi disse kremene sitter bedre, og fordi de tåler en del bading. Men det er samtidig viktig å huske på at noe av beskyttelsen uansett forsvinner ved bading og tørking.

- Ikke bare på stranda

Barnelege Astrid Nylander Almaas synes generelt at foreldre er flinke til å smøre barna, og at det viktigste er å huske på nettopp dét – ikke bare på stranden.

- Det er ikke ofte jeg ser solbrente barn, men jeg tror de fleste uhell skjer når man ikke tenker at man skal på en typisk solaktivitet som strand, båttur eller lignende. I stedet skjer det når men skal på sightseeing i i en varm storby, eller bare en tur i parken med barna her til lands. Så husk å smøre uansett, sier hun.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Slik beskytter du barnet

0–6 måneder: De aller minste barna skal ikke eksponeres for sol i det hele tatt. Plasser alltid vognen i skyggen. Men selv om barnet er i skyggen, er det viktig at det alltid er beskyttet av klær, enten vanlige eller klær med innebygd solbeskyttelse. Cirka 50 prosent av solas stråler når også inn i skyggen.

Viktig å tenke på i solen:

• Husk å gi barnet tilstrekkelig med veske. Tilby dem noe å drikke så ofte som mulig.

• Styr unna sterkt parfymerte solkremer eller vanlige kremer.

• Husk å smøre barnet ofte og godt. Husk å smøre barnet etter at det har badet, selv om solkremen er vannfast.

• Husk at solstrålene når ned i vannet, beskytt derfor alltid barnet med solkrem og klær også når det bader.

• Pass på at barnet aldri blir solbrent. Vær oppmerksom på at rødheten kommer ofte et døgn etter oppholdet i solen og ikke med en gang.

Barn under 6 måneder trenger ikke smøres med solkrem, fordi de ikke skal eksponeres for sola. Pass på at babyen ikke ligger nede i en for varm vogn.

Et godt tips kan være å legge barnet under en parasoll, et tak eller innendørs.

Når sola er på sitt sterkeste, altså midt på dagen, bør man være ekstra forsiktig med å utsette babyen for sol. Det lureste er å holde babyen inne.

6–12 måneder: Utsett barnet for så lite direkte sol som mulig. Beskytt den lille kroppen med en langermet T-skjorte, lange bukser, solhatt og evt. solbriller. Det er smart å bruke en solhatt med knyting under haken slik at barnet ikke får den av seg så lett.

Bruk solkrem i tillegg. Husk å smøre et jevnt og tykt lag, særlig på de utsatte stedene.

Når sola er på sitt sterkeste, bør man være ekstra forsiktig med å utsette babyen for sol. Det smarteste er at barnet holdes innendørs.

Barn over 1 år: Barnet må beskyttes med klær og solkrem. Klær med UV-beskyttelse kan være et smart valg.

Barnet bør ha på solbriller. Velg gode solbriller som beskytter mot UV-stråler. UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen og i øyenlinsen. Øynene til barn slipper inn mer stråling enn øynene til voksne.

Bruk solkrem i tillegg til klær. Smør ubeskyttede kroppsdeler ekstra godt en god stund før barnet skal ut. Smør et jevnt og tykt lag, spesielt på utsatte steder. Husk å smøre etter at barnet har badet.

Les også: Alt du må vite om barn og sol

Visste du at...

…det finnes bade- og leketøy med innebygd solbeskyttelse.

…beskyttelsesgraden i vanlige klær varierer med tykkelse på materiale og fargen på klærne. Fargerike klær beskytter best. Tett vevde klær beskytter mye bedre enn løst vevde. Du kan enkelt sjekke hvor mye sol plagget slipper gjennom ved å holde det opp mot sola.

…på en halv meters dybde i vannet er fortsatt UV-strålingens intensitet på 40 prosent. …over 90 prosent av UV-strålene kan komme gjennom lette skyer.

…skygge kan redusere UV-strålingen med 50 prosent eller mer.

…det finnes personlig UV-varsling i form av små plastre som festes på kroppen. De forteller deg når du bør smøre deg mer, eller når du bør forlate sola.