Røde hunder hos barn

Dette kjennetegner røde hunder hos barn

Røde hunder er en sjelden sykdom, men vær obs på dette.

RØDE HUNDER HOS BARN: Røde hunder (rubella) hos barn, har utslett som ligner på mange andre barnesykdommer. Røde hunder er imidlertid svært sjelden i dag.
RØDE HUNDER HOS BARN: Røde hunder (rubella) hos barn, har utslett som ligner på mange andre barnesykdommer. Røde hunder er imidlertid svært sjelden i dag. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Røde Hunder (Rubella) er blitt en så sjelden sykdom at legene vil ha trøbbel med å sette rett diagnose uten å ta en penselprøve av blemmene først.

- Røde Hunder kan lett forveksles med andre sykdommer som har lignenende utslett, som er mer vanlig i dag, sier Hossein Banitalebi, lege og spesialist i barnesykdommer i Helsepartner AS i Oslo.

Symptomer på røde hunder

Det tar to til tre uker før sykdommen slår ut.

- Barnet kan få lett feber og et små-flekkete utslett. Prikkene vises først i ansiktet og sprer seg gjerne etter et par dager til bryst, rygg, armer og bein. Fargen er lyserød og flekkene er et par millimeter i diameter. Etter noen dager er de borte. Det er ikke farlig å klø, men skal ikke klores på, sier Banitalebi.

I tillegg til utslettet, kan røde hunder føre til hovne lymfeknuter i halsen og øverst i nakken. Noen får også en forbigående leddbetennelse der små ledd i fingre og føtter hovner opp og blir ømme. Denne betennelsen kan henge i litt lenger enn selve sykdommen, som gjerne går over av seg selv etter fem til ti dager. I svært sjeldne tilfeller kan røde hunder føre til hjernebetennelse. De fleste som har hatt røde hunder blir immune mot sykdommen for resten av livet.

- Røde hunder smitter via dråpesmitte. Sykdommen er mest smittsom uken før utslettet bryter ut og i fem dager etter at det kommer til syne. Det er derfor fare for smitte også før sykdommen viser seg, forklarer Banitalebi.

Røde hunder hos barn

Røde Hunder er i dag en svært sjelden sykdom i Norge takket være MMR-vaksinen, og diagnostiserte tilfeller er vanligvis smittet i utlandet. Foreldre som velger å ikke vaksinere barna sine, bør være spesielt obs på dette.

- Nesten alle barn (93 %) i Norge i dag får vaksine mot det smittsomme rubellaviruset som forårsaker røde hunder, gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen varer trolig livet ut, og svært få opplever derfor å få sykdommen, sier Banitalebi.

Dersom ditt barn likevel blir smittet, kan barnet vanligvis gå tilbake til skole og barnehage fem dager etter at utslettet kom til syne. Sykdommen vil da ikke lenger være smittsom. Men dersom alle de andre barna på skolen eller i barnehagen er vaksinert, er det liten sjanse for at smitten sprer seg. Barna skal holdes hjemme i minimum 5 dager dersom de har fått Røde Hunder.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Røde hunder farlig for gravide

En gruppe er spesielt utsatt for sykdommen. Røde hunder kan gi store skader hos fosteret hvis gravide blir smittet. Infeksjon i første del av svangerskapet medfører inntil 80 prosent risiko for spontanabort eller fostermisdannelse. Det kan for eksempel innebære hjerneskade, blindhet, døvhet og hjertefeil.

Symptomer på røde hunder

- Lett feber

- Et småflekket utslett kommer til syne i ansiktet.

- I løpet av et par dager sprer det seg til bryst, rygg, armer og ben.

- Utslettet er lyserødt og flekken er et par millimeter i diameter.

- Utslettet forsvinner oftest i løpet av få dager.

- Barnet kan få hovne og ømme lymfeknuter på halsen, bak ørene og i nakken.

- Noen får en forbigående leddbetennelse med hovne ledd i hender og føtter.

- En sjelden gang kan sykdommen føre til hjernebetennelse.

- Opp til halvparten av de smittede har få eller ingen symptomer.

Kilder: Norsk helseinformatikk og Folkehelseinstituttet.

- Det er viktig at gravide eller at de som planlegger å bli gravide, sjekker at de har fått vaksinen, sier overlege Øystein Riise hos Folkehelseinstituttet.

Selv om de fleste kvinner er vaksinert, og dermed immune mot rubellaviruset, mener Folkehelseinstituttet at mellom fem og ti prosent av kvinner i fruktbar alder fremdeles ikke er immune. Kvinner som er født og oppvokst i tropiske og subtropiske land mangler immunitet mot rubella langt oftere enn europeiske kvinner.

Hvis du tror at barnet ditt har fått røde hunder, er det derfor viktig holde barnet unna gravide og kvinner som kanskje kan være det. Ikke vent med å gå til legen.

- Det er vanskelig å skille mellom de ulike prikkesykdommene. Derfor bør man gå til legen ved mistanke, slik at ingen i nærmiljøet blir utsatt for smitte, sier Riise.

Røde hunder farlig for fosteret

For fosteret er røde hunder farligst de første tre månedene. Dersom sykdommen blir oppdaget innen 12. til 15. svangerskapsuke, velger mange kvinner å avbryte svangerskapet.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det stor oppslutning om MMR-vaksinen som forhindrer smitte av meslinger, kusma og røde hunder. I 2016 var 96 prosent av 2-åringene vaksinert mot disse tre barnesykdommene . Om lag 91 prosent av 16-åringene har fått to doser vaksine.

- Røde Hunder er en meldepliktig sykdom i Norge og vi holder alltid øye med utviklingen. Sykdommen er svært sjelden i Norge, sier Riise.

Det siste store utbruddet av Røde Hunder i Norge var i 1978-79. Siden 2012 har det vært syv kjente tilfeller av Røde Hunder i Norge.