Brennkopper hos barn

Slik behandler du brennkopper hos barn

Sårene må være under kontroll før barnet kan gå på skolen og i barnehagen.

BRENNKOPPER HOS BARN: Smitte forgår ved person til personkontakt og rammer først og fremst barn under 12 år.
BRENNKOPPER HOS BARN: Smitte forgår ved person til personkontakt og rammer først og fremst barn under 12 år. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Brennkopper

- Brennkopper er en overfladisk bakterieinfeksjon i huden som forårsakes av gule stafylokokker eller streptokokker.

- Brennkopper er vanligst hos barn under 12 år, men kan forekomme i alle aldersgrupper. Brennkopper er svært smittsomt.

- Brennkopper (impetigo) arter seg som karakteristiske sår med honninggul skorpe, og sårene sitter ofte i ansiktet, gjerne rundt nese og munn, eller på hendene. En spesiell form for brennkopper som kalles bulløs impetigo kan gi områder med større væskefylte blemmer.

- Brennkopper kan i de fleste tilfeller behandles med grundig og regelmessig rengjøring og bruk av desinfiserende krem.

Kilde: Helseleksikonet

Brennkopper (impetigo) er en overfladisk bakterieinfeksjon i huden som forårsakes av gule stafylokokker eller streptokokker. Den gir karakteristiske sår med honninggul skorpe.

Smitte og symptomer

- Brennkopper er bakterieinfeksjon i huden og rammer oftest barn. Infeksjonen skal behandles. Brennkoppene setter seg gjerne der huden er svekket eller skadet, men kan også dukke opp på tidligere normal hud. Infeksjonen gir væskende sår og honningfargede skorper. Noen ganger også med blemmer.

Det sier Cecilie Revhaug, overlege ved Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Hun jobber også som spesialist i barnesykdommer ved KAL Klinikken.

Brennkopper er smittsomme, de må behandles og dekkes til slik at andre barn ikke smittes i barnehage eller skole.

Sårene må være under kontroll før barnet kan gå i barnehage og skole.

- Eksemhud er ekstra utsatt for brennkopper, opplyser Revhaug.

Slik ser brennkopper ut

Brennkopper er en overfladisk infeksjon i huden og i Skandinavia skyldes den oftest stafylokokker, gjerne gule stafylokokker eller gruppe A-streptokokker. Smitte forgår ved person til personkontakt og rammer først og fremst barn under 12 år, forklarer Annette Resch, barnelegen bak DoktorBarnegod.

Brennkopper er lite smittsomt blant voksne, moderat smittsomt blant barn og veldig smittsomt blant nyfødte.

Inkubasjonstiden er 4-10 dager fra eksponeringssmitte.

- Smitte og forekomst er nok høyere på høst og vinter fordi barna da er mer inne. Om våren og sommeren får huden det bedre på grunn av tørt vær og mye sol. Dette bedrer hudens immunforsvar, sier Resch.

Brennkopper begynner som små blemmer. Deretter danner det seg typiske tykke, gule skorper, ofte med en rødlig kant. Utslettet kan sitte hvor som helst på eksponert hud, ofte på ekstremitetene (armer og bein) og i ansikt. Inngangsporten kan være en ubetydelig hudlesjon, et lite sår eller et insektsstikk.

Når blemmene brister, oppstår fuktige, rødlige sårflater som dekkes av tynne, lysebrune skorper.

- Dyrkning og resistensbestemmelse bør foretas ved utbredte tilstander og tilbakefall, og det bør gjøres før man eventuelt starter ikke-lokal antibiotikabehandling. Ved mistenkt utbrudd er det også viktig å ta dyrkningsprøver, forklarer barnelegen.

Skorper kan fjernes

Rådet er å vaske den affiserte huden med vanlig såpe og vann. Skorper som faller lett av, fjernes, men mer hardtsittende skorper ikke skal fjernes. Utslettet dekkes deretter med tørre kompresser. Denne behandlingen utføres 2-3 ganger i døgnet og du bør også bruke lokalantiseptisk salve som kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- Dette er tilstrekkelig behandling når utslettet er lokalisert til kun få og små områder på kroppen. Aktuelle midler er Bacimycin, Brulidine, eller Microcid. På grunn av økende resistensutvikling overfor fusidinsyre hos gule stafylokokker bør fucidinsalve for tiden ikke anvendes, forteller Resch.

Har barnet fått brennkopper, må man regne med svie og kløe.

- Det kan nok gi litt lokale smerter for barnet og dette kan være særlig uttalt under sårstellet. Men utover dette er ikke brennkopper så veldig smertefullt, forteller barnelegen.

Les også: Disse rettighetene har du dersom barnet ditt er sykt

Slik behandler du brennkopper

- Hvis hudforandringene er få og sitter på ett område, skal de behandles hjemme, to til tre ganger daglig:

- Bruk såpe og vann til å bløte opp og forsiktig vaske bort skorper som sitter løst. Du kan også vaske med desinfeksjonsvæske (klorheksidin vandig oppløsning).

- Skorper som sitter fast skal ikke plukkes på.

- Legg på lokalantiseptisk krem/salve (Brulidin krem eller Bacimycin salve)

- Dekk til slutt over med plaster eller tørre kompresser/bandasjer.

- Hvis barnet har utbredte hudforandringer og/eller hudforandringer i flere regioner kan tablettbehandling med antibiotika bli nødvendig. Slik behandling må settes i gang av lege.

- Vask hender godt for å unngå smitte.

Når kan barnet gå i barnehagen?

Hvis barnet er feberfritt og i god form kan det gå på skole og i barnehage hvis utslettet er så begrenset at det kan dekkes godt til med plaster eller bandasje. Hvis ikke må barnet holdes hjemme til utslettet har tørket ut og væskingen er under kontroll.

Kilder: Smittevernlege Eli Sagvik i Trondheim kommune og Folkehelseinstituttet