Blemmer på tunga hos barn
Har barnet ditt blemmer i munnen?
Dette er de potensielle årsakene til blemmer på tunga hos barn.
Har du oppdaget blemmer på tunga til barnet ditt? Det trenger ikke å være faktiske blemmer, men en rekke andre årsaker.
- Barn kan få små, væskefylte blemmer i huden, men det er sjelden de samme som er på tunga.
Det forklarer fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.
Og ifølge ham er det mange små, ufarlige tilstander som kan ligne på blemmer. Blant annet har mange barn en ruglete struktur på tungen, som ofte opptrer sammen med en rødlig farge.
Blemmer på tungen hos barn
Men dersom tungen er irritert, kan det dukke opp små blemmer på tungespissen, og selv om det ikke er så vanlig, er blemmer vanligvis ikke farlig.
- De oppstår gjerne i forbindelse med at barnet har drukket noe varmt og brent seg. Det kan også være en virusinfeksjon eller andre ting som virker irriterende på innsiden av munnen og tungen, sier Brelin.
Kontakt lege om blemmene ikke forsvinner
Helsesøster og styremedlem i Landsgruppen av Helsesøstre, Mary Line Mikalsen informerer om at god munnhygiene er essensielt.
Pass for eksempel godt på når tannpussen skal tas.
- Ved tannpuss bør dere velge en myk børste, slik at tannpussen gir minst mulig skade på slimhinnene, og blir minst mulig smertefull, råder hun.
Bruk også en tannkrem uten såpestoff dersom det kan være årsaken til sårene i munnen.
Hun forklarer videre at dersom sårene og blemmene i munnen varer i over 1-2 uker, kan det være lurt å kontakte fastlegen for en vurdering.
- Kontakt også lege dersom dere er bekymret over barnets tilstand.
Brelin er enig i dette.
- Blemmer og sår i munnen går som regel over av seg selv, men er barnet mye plaget kan dere søke fastlegen for hjelp, sier han, og legger til:
- Dra til legen fremfor tannlegen. Det kan være at barnet har behov for hjelp av tannlege, men da kan fastlegen henvise deg videre og utelukke eventuelt andre årsaker.
For barn er fastlegetime også kostnadsfritt, så det er ingen belastning om dere ikke har mye å rutte med.
Allmenntilstand og nedsatt matlyst
Det er lett å bli både hysterisk og redd om barnet ditt ikke har det bra, men Brelin forklarer at du, i tillegg til blemmene i munnen, bør se på allmenntilstanden før du oppsøker lege og bekymrer deg for mye.
- Som regel er det ikke nødvendig, fordi plagene går som regel fort over, men følg gjerne med på tilstanden. Har barnet feber, nedsatt allmenntilstand, diaré eller andre problematisk symptomer, kan det være mer enn bare blemmer i munnen som er årsaken, forklarer fastlegen.
Mikalsen mener at andre faktorer du også kan se på, er dersom barnet ikke får i seg tilstrekkelig med væske, har lite urinproduksjon og blir slapp, bør du oppsøke lege for å vurdere om det er nødvendig med videre behandling.
Smertestillende mot blemmer i munnen
Det kan være smertefullt med sår og blemmer i munnhulen og på tungen, og det kan hende barnet ikke spiser og har nedsatt matlyst.
- Ved store smerter kan du gi barnet smertestillende medikament som paracetamol, men det er viktig at doseringen er tilpasset barnets alder og vekt, opplyser Mikalsen.
Kald drikke og is kan også være smertedempende. Ellers kan du passe på at barnet drikker nok.
- Urinproduksjonen til barnet gir et godt bilde på om barnet får i seg nok væske. Dersom det blir liten mengde urin, og den blir mørk på farge, er det et tegn på at barnet drikker for lite, forklarer hun.
Og vegrer barnet seg for å spise, kan du velge myk mat, for eksempel grøt, som gjør det lettere for barnet å spise.
- Unngå å gi barnet noe som irriterer såret eller blemmene, som sterk mat og sitrus, råder helsesøsteren.
Alvorlige, sjeldne sykdommer
Brelin forklarer at blemmer og sår i munnen kan, ved veldig sjeldne tilfeller, være symptom på andre sykdommer.
- Munnslimhinnen er en del av tarmslimhinnen, så tarmsykdommer som for eksempel chrons sykdom, kan gi utslipp og gi forandringer i munnen.
Blodsykdommer kan også gi forandringer i munnslimhinnen.
- Selv om det finnes flere, til dels alvorlige systemiske sykdommer, hvor du kan se forandringer i munnen, er det barnets totaltilstand som er viktig, forteller fastlegen, og legger til:
- Det er dog veldig uvanlig at alvorlige sykdommer gir forandringer i munnslimhinnen, så du trenger ikke å bekymre deg unødig.
Dette er noen årsaker som kan forårsake blemmer og sår i munnen på barnet:
1. Herpes simplex virus type 1
- Det er et virus som de fleste har i kroppen uten å merke noe til det, kan Mikalsen informere om.
Første gang barnet får viruset i kroppen, kan det bli relativt syk med både feber, slapphet og få små blemmer på leppe, tunge og tannkjøtt.
- Den første herpesinfeksjonen barnet får kan være plagsomt, og tur til lege kan være nødvendig da barnet muligens har behov for en undersøkelse g eventuelt smertestillende, sier Brelin.
Han opplyser om at det først og fremst vil være smerter i munnslimhinnen, det kan være vondt og vanskelig å spise, det kan være blod og allmenntilstanden er dårlig.
Det går imidlertid over av seg selv etter 7-14 dager, men virusutskillelsen i spyttet kan fortsette i tre uker, ifølge Mikalsen.
- Men har barnet først fått herpes, så blir du ikke kvitt det. Barnet trenger imidlertid ikke å få det igjen, og problemet kan være borte, sier han.
Bryter det derimot ut igjen, vil utbruddet være langt mildere enn det var første gang.
- Det er ikke uvanlig at barnehagebarn får dette, da det er en tid med mye kontakt med andre barn, gjerne gjennom kyssing og klemming.
- Herpes simplex kan ved senere tid forårsake små munnsår, opplyser Mikalsen.
2. Soppinfeksjon
Helsesøsteren opplyser om at Trøske, som er en soppinfeksjon i munnhulen, kan være årsaken.
- Trøske gir et karakteristisk hvitt belegg i munnen som kan svi og gi ubehag.
Det er imidlertid mest vanlig hos spedbarn, ifølge Brelin.
- Soppinfeksjon hos små barn kan se blemmeaktig ut, men det er som regel bare et hvitt belegg. Det kan også begynne å blø litt, og du merker gjerne at det er en soppinfeksjon ved at barnet spiser dårlig og har lite matlyst, sier han.
Munnhulen vil altså da være fylt av områder med belegg eller hvite flekker på tungen på innsiden av barnets kinn.
- Det kan se ut som melkerester, men det sitter fast, forteller Mikalsen.
Og ifølge helsesøsteren kan soppinfeksjon på brystknoppene hos mor gi en stikkende eller brennende smerte i brystet, både under og spesielt etter amming.
- Huden kan være litt rødere enn vanlig, i tillegg kan den være blank og flassende med småprikkete utslett.
3. After
After er den mest vanlige årsaken til sår og blemmer i munnen. Det gir små, hvite blemmer eller sår i munnen, som også kan bli grå- og gulaktige.
- Ofte er de lokalisert på tungen, eller på innsiden av kinn og lepper, forklarer Mikalsen.
After kan være svært smertefulle, men det er imidlertid helt ufarlig. Brelin tipser om at dersom barnet er svært plaget og har mye vondt, kan det få smertestillende.
- Det er vanligst fra ungdomsalderen og oppover, sier han.
Mikalsen sier også dette.
- After får du gjerne første gang som barn eller ungdom. Årsaken er ikke kjent, men vi ser at det kan utløses av stress og skader i munnen. Sårene kan være tilbakevendene, og komme og gå over flere år.
Hun legger til at det er sett en sammenheng mellom after og virusinfeksjon, eller tarmsykdom som crohns sykdom, eller ulcerøs kolitt. Det er imidlertid sjelden.
4. Hånd- munn- og fotsykdom
En siste tilstand som kan være årsak til blemmer og sår i munnen hos barn, er hånd- munn- og fotsykdom. Det er en virusinfeksjon som kan bli blemmer i ganen, på tungen eller på innsiden av kinnene.
- Dette viruset rammer som oftest barn fra spedbarnsalder og frem mot ti-årsalderen, forklarer Mikalsen, og legger til:
- Symptomer på denne sykdommen er vondt i halsen, lett feber og 1-5 mm store blemmer på tungen, på innsiden av kinn eller lepper og på tannkjøttet.
Barnet blir vanligvis smittet gjennom hudkontakt, dråpesmitte og avføring.
- Blemmene brister og etterlater seg overflatiske sår. De forsvinner vanligvis i løpet av 1-2 uker, avslutter hun.