Barn og hjernehinnebetennelse

Alt du må vite om hjernehinnebetennelse

Smittsom hjernehinnebetennelse er sjeldent, men kan være veldig alvorlig. Derfor bør du lære å kjenne symptomene.

HJERNEHINNEBETENNELSE HOS BARN: En tredjedel av dem som får sykdommen er under fem år. Hjernehinnebetennelse er en sjelden, men alvorlig sykdom. Foto: Gettyimages.
HJERNEHINNEBETENNELSE HOS BARN: En tredjedel av dem som får sykdommen er under fem år. Hjernehinnebetennelse er en sjelden, men alvorlig sykdom. Foto: Gettyimages.
Først publisert Sist oppdatert

- Hjernehinnebetennelse er den siste virkelig skumle infeksjonssykdommen vi har igjen. At den smitter fra person til person bidrar til det. Det er en ganske dramatisk sykdom, forklarer smittevernoverlege Janne Dahle-Melhus i Stavanger.

Hjernehinnebetennelse er en infeksjon i hinnene rundt hjernen og ryggmargen. Den vanligste og den vi frykter mest, kalles smittsom hjernehinnebetennelse eller meningitt. Den skyldes meningokokkbakterien.

Symptomer på hjernehinnebetennelse

Sykdommen utvikler seg svært raskt og kan være dødelig. Noen ganger går det bare få timer fra de første symptomene oppstår, til det virkelig er alvor. Selv om sykdommen er sjelden, er det derfor grunn til å ha kunnskap om symptomene når barna får feber.

Dette er hjernehinnebetennelse

- Hjernehinnebetennelse er en infeksjon i hinnen rundt hjernen og ryggmargen.

- Den vi frykter mest kalles meningitt, eller smittsom hjernehinnebetennelse, og kan være dødelig.

- Den skyldes meningokokkbakterien, en bakterie som finnes normalt i de øvre luftveiene hos mange. Meningokokkbakterien kan også formere seg i blodet og føre til en blodforgiftning som kalles sepsis. Sepsis kan føre til blødninger i huden.

- Smittsom hjernehinnebetennelse og sepsis kan komme sammen eller hver for seg, og rammer oftest barn og unge.

- Smittsom hjernehinnebetennelse kan føre til skader på nervesystemet som varer ved når den akutte infeksjonstiden er over.

- Hjernehinnebetennelse kan også skyldes virus. Denne formen er ikke så alvorlig og går over av seg selv.

Kilde: Norsk Helseinformatikk og Folkehelseinstituttet

- Det starter med feber og hodepine, og at barnet føler seg syk. Hjernehinnebetennelse kan være vanskelig å skille fra en hvilken som helst annen sykdom, men det foreldre ofte kommenterer i ettertid, er at barnet virket litt fjernt og ikke var "helt med" bevissthetsmessig, sier Dahle-Melhus, og legger til:

- Det er viktig å være oppmerksom på at dette kan være starten på sykdomsforløpet til hjernehinnebetennelse.

Hjernehinnebetennelse hos barn

Barn og ungdom er mest utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse. En tredjedel av dem som får sykdommen er under fem år, ifølge Norsk Helseinformatikk. En tredjedel er tenåringer, mens svært få voksne over 25 får sykdommen.

- Vit at hjernehinnebetennelse er veldig sjelden. Men den dagen man får en skikkelig dårlig følelse av at noe er galt, så kan det være at det stemmer. Man bør ta foreldreintuisjonen på alvor, sier Dahle-Melhus.

Hvis barnet har feber og man ikke er sikker på grunnen, bør foreldre sjekke barnet jevnlig, også om natten. Stiv nakke og utslett på grunn av blødninger i huden er tegn foreldre kan se etter.

Men Dahle-Melhus understreker at det ikke er noen grunn til å vente på slike symptomer hvis man er bekymret. De kommer gjerne en stund senere i sykdomsforløpet, så hvis barnet er veldig dårlig og virker fjernt, er det viktig å få legehjelp raskt.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Hun forklarer at feberen ikke nødvendigvis blir så veldig høy av hjernehinnebetennelse. Temperatur alene er derfor ingen god pekepinn på hvor alvorlig en sykdom er.

Utvikler seg raskt

Meningokokkbakterien, som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse, kan også formere seg i blodet og føre til en blodforgiftning som kalles sepsis. Da vil feberfunksjonen settes ut av spill, slik at kroppen ikke reagerer med høy temperatur. Bakteriene går direkte i blodbanene, og sykdommen utvikler seg raskt.

- Da kan det gå fryktelig fort. Det kan være snakk om timer, sier Dahle-Melhus.

De siste årene har omkring 30 til 40 personer blitt rammet av hjernehinnebetennelse i Norge.

- For folk flest er ikke dette veldig truende. Men hvis den dukker opp i omgangskretsen, skal man være på vakt. Har man vært i kontakt med noen som har fått sykdommen, er det grunn til å ta dette på alvor, sier smittevernoverlegen.

Vaksine mot hjernehinnebetennelse

Det finnes også en vaksine mot hjernehinnebetennelse. Helsemyndighetene vurder det ikke som hensiktsmessig at alle skal ta vaksinen, men man kan vaksinere barnet sitt eller seg selv på eget initiativ.

Det tar to uker fra man tar vaksinen til man er beskyttet.

Symptomer på hjernehinnebetennelse

- Høy feber

- Frostanfall

- Barnet blir fjernt og mindre bevisst

- Barnet blir raskt dårligere

- Kvalme

- Forvirring

- Lysskyhet

- Barnet blir kaldt, blekt og klamt, noe som kan være tegn på sjokk.

- Det kan oppstå blødninger i huden, et utslett som ikke forsvinner når du trykker et glass mot det.

- Barn under to år kan ha færre symptomer. De blir ofte fjerne, slappe, irritable, kan få brekninger og hudblødninger.

Kilde: Helsebiblioteket

Meningokokkbakterien er en bakterie som mange normalt har i luftveiene uten å bli syke, ifølge Folkehelseinstituttet. Hjernehinnebetennelse utvikles først hvis bakteriene kommer over i blodet. Meningokokkbakterier smitter via dråpesmitte, og overføres fra munn til munn. Barnehagebarn som kan finne på å bite i de samme lekene, er mer utsatt for å smitte hverandre.

Behandling av hjernehinnebetennelse

Dahle-Melhus understreker at både kommunehelsetjenesten og sykehus gjør en stor jobb for å finne ut hvem som kan være i risikosonen for å bli smittet, dersom noen rammes av smittsom hjernehinnebetennelse. Da kartlegges omgangskretsen til den som er blitt syk. De nærmeste og de som har vært i nær kontakt med den syke får tilbud om vaksine, både for å beskytte seg selv og for å hindre at de smitter andre.

- Denne type behandling gis til de som står nærmest, de som er i samme husstand eller barnehageavdeling, forklarer Dahle-Melhus.

Barn og unge som blir smittet av hjernehinnebetennelse legges som regel inn på sykehusets intensivavdeling. Antibiotika brukes i behandlingen. Ifølge Helselbiblioteket kan det noen ganger være nødvendig å starte behandlingen med antibiotika allerede i ambulansen.

- Det går veldig ofte bra. Men for de aller sykeste kan det være lang vei tilbake til å bli frisk, sier Dahle-Melhus.

Det finnes også andre typer hjernehinnebetennelse. Noen kan skyldes sopp, kjemisk irritasjon, medikamentallergier og svulster. Hjernehinnebetennelse forårsaket av virusinfeksjon går vanligvis tilbake uten behandling.