HOSTE HOS BARN: Dette hjelper

Slik lindrer du barnets hoste

Når barn har tørrhoste eller slimhoste, er det et tegn på irritasjon i luftveiene. Det er som oftest harmløst, men kan være plagsomt. Det finnes flere måter å lindre hosten på.

HJELP BARN MED HOSTE: Når gi hostesaft, og når kontakte legen? Alt du trenger å vite om barn og hoste.
HJELP BARN MED HOSTE: Når gi hostesaft, og når kontakte legen? Alt du trenger å vite om barn og hoste. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Det kan gå på nattesøvnen løs for en stakkars mamma og pappa, når barnet hoster hele natten enda en gang, og den bjeffende, kraftige hosten raller gjennom mørket.

Selv ikke eksperter kan skille stygg og harmløs hoste fra hverandre bare på lyden. Men som oftest er ikke hoste noe du trenger å bekymre deg over.

– Man kan trøste seg med at hoste stort sett skyldes en virusinfeksjon, som forkjølelse, forklarer Marit Hermansen.

Hun er spesialist i allmennmedisin og har bakgrunn som fastlege i Grue kommune i Innlandet og leder for Norsk forening for allmennmedisin (NFA). Nå jobber hun som sjefslege i NAV.

Barn med hoste

Ifølge Hermansen er det helt normalt at et barnehagebarn er forkjølet så ofte som en gang i måneden gjennom hele vinteren og våren.

– Det er slik vi alle bygger opp immunsystemet vårt, forklarer hun.

Ann Martgrethe Aldin Thune er kommunikasjonssjef, fagredaktør og farmasøyt i Boots apotek. Hun forteller at forkjølelsen kan være hyppigere i kjøligere perioder fordi kald luft kan irritere luftveiene, men at det er omdiskutert om det er kulden som er årsaken til forkjølelse.

– Når vi blir kalde, vil blodgjennomstrømningen i for eksempel nesen være mindre. Da kan det også bli færre immunceller som patruljerer der, og lettere for virus å trenge inn. Men hovedårsaken til at det er mye forkjølelse i perioder er nok mer at det er mange virus i omløp, og at vi om vinteren er mer og tettere sammen innendørs, sier hun.

Når bør man sjekkes hos legen?

Ifølge Helsebiblioteket har barn normalt seks til åtte forkjølelser i året.

Men ett signal kan tyde på at hosten er noe mer enn en forkjølelse: Hvis barnet hoster sammenhengende i flere uker, bør det få en legesjekk.

Vanlig forkjølte barn har som regel en uke eller to der de ikke hoster, før det igjen braker løs med et nytt virus.

– Spørsmålet er om de tørker opp innimellom, sier Hermansen.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Les også: Dette gjør du hvis barnet ditt er forkjølet

Langvarig hoste hos barn

Hvis barnet hoster og hoster uten ukelange pauser innimellom, kan det være et tegn på astma. Barn med astmahoste kan ha god allmenntilstand, de spiser og drikker som normalt, men har altså en hoste som ikke gir seg.

– Da bør foreldrene ta kontakt med fastlegen, slik at barnet blir utredet videre, sier Hermansen.

Hermansen understreker at mistanken om astma først kommer når barnet har hostet i flere måneder sammenhengende. Men mange foreldre er utålmodige og tar gjerne barn med til fastlegen lenge før hosten har vart så lenge.

– Slimhoste hos barn uten nedsatt allmenntilstand går ofte over av seg selv. Men foreldre i dag har liten toleranse overfor hoste, noe som fører til et økende salg av hostesaft som, ifølge legen, ikke har noen effekt.

– Det er penga ut av vinduet, mener Hermansen.

Hostesaft til barn

Thune påpeker at reseptfri hostesaft har i noen tilfeller hatt dokumenterende effekt, men vil ikke anbefale å ta det i bruk dersom det ikke er nødvendig.

– Det finnes reseptfrie legemidler mot hoste på markedet som har dokumentert effekt. Nå er det imidlertid slik at man ikke anbefaler å stoppe hosten ved slimhoste, og da bruker man ofte slimløsende legemidler i stedet, som naturlig nok hjelper til å få opp slimet, og ikke stopper hosten. Effekt vil avhenge av for eksempel tilstand og valg av behandling, sier hun.

Det er imidlertid heller ikke anbefalt å gi hostesaft til barn under 6 år uten å ha vært i kontakt med legen.

– Alle legemidler har anbefalinger rundt bruk basert på alder og dosering går ofte basert på vekt. Slimet i luftveiene fjernes effektivt når man hoster. Hoste skal derfor sjelden behandles eller undertrykkes, informerer Thune.

– Barn kan imidlertid få bivirkninger av medisinen. Sterke hostedempende, reseptpliktige medisiner, skal ikke brukes hos barn fordi disse kan gi farlige bivirkninger, legger hun til.

Hun understreker at dersom man bruker medisiner på barn, skal man følge doseringen på pakningen eller beskjeden man har fått av legen.

Les også: Hjemme med sykt barn? Dette er dine rettigheter

Slimhoste hos barn

Det er alltid en eller annen form for irritasjon i luftveiene som har skylda når barnet hoster. Men det hender ofte at barn har slim i luftveiene uten å hoste.

Dette gjelder mest de minste barna. Spedbarn har nemlig ikke ferdig utviklet hosterefleks ennå.

– Hvis barnet virker besværet, er det ikke greit. Da bør man oppsøke lege. Men små barn hoster ikke så lett, og ofte er det foreldrene som plages mest. Har barnet god allmenntilstand, er røde i kinnene og sover, så er det ok. De hoster når det blir nok slim, sier Hermansen.

Tegn på bronkitt

Dette lindrer bronkitt

- Det viktigste er å lindre barnets ubehag mens kroppen selv tar hånd om infeksjonen.

- Ved tørrhoste kan det hjelpe å gi hostedempende medikamenter.

- Gi slimløsende midler dersom barnet er plaget av seigt slim.

- Gi rikelig med drikke.

- Ved kraftige hosteanfall bør barnet tas opp av sengen slik at slim ikke gjør det vanskelig for barnet å puste.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Noen ganger kan foreldre høre at det piper i brystet når barnet legger seg. Da bør barnet alltid tas med til fastlegen. Også det kan være et tegn på begynnende astma.

Men det kan også være et tegn på at forskjølelsen har gått over til bronkitt. Det betyr at forkjølelsesinfeksjonen har satt seg dypere nede i luftveiene, i lungenes bronkier.

– Barnet oppfattes som mer besværet. Det sliter med pusten, forklarer Hermansen.

Antibiotika hjelper ikke mot bronkitt, men barnet kan likevel få behandling mot pusteproblemene.

– Dersom barnet er veldig besværet, kan man bruke noe av den samme behandlingen som ved astma, tipser Hermansen.

Kan være lungebetennelse

Hoste som varer over uker og måneder kan også være et tegn på lungebetennelse.

Lungebetennelse er svært sjelden hos barn, og det kan skyldes både virus og bakterier. Skyldes den virus, finnes det ingen medisiner som virker.

Men dersom lungebetennelse skyldes bakterier, kan antibiotika være effektivt. Fastlegen må derfor ta tester av barnet for å finne ut om det er virus eller bakterier som har forårsaket lungebetennelsen.

Det er viktig at antibiotika kun gis dersom lungebetennelsen skyldes bakterier, understreker Hermansen.

– Kikhoste starter som en vanlig luftveisinfeksjon, som etter hvert går over til tørrhoste hos barnet. Ofte stilles diagnosen i etterkant.

Les også (+): Hva gjør jeg for å få barnet mitt til å sovne om kvelden?

Tørrhoste hos barnet: Hva hjelper mot hoste?

Dette hjelper mot hoste

- Ha det kjølig på soverommet

- Bruk ekstra pute, slik at hodet ligger høyt.

- Varm drikke kan virke lindrende.

- Unngå fysiske anstrengelser og trening som kan forverre hosten.

- Gi rikelig med drikke, slik at slimet blir tyntflytende og lettere å hoste opp.

- Hold ut hosten! Ofte er foreldrene mer plaget av den enn barnet er

- Reseptbelagte hostesafter til barn har bedre effekt enn de man får uten resept. Men de inneholder morfin, og man bør være restriktive til å bruke dem.

Kilde: Marit Hermansen, sjefslege i NAV.

Sliter barnet med tørrhoste kan et råd være å gi hostedempende medikamenter, men dersom lungebetennelse er det underliggende problemet, bør hostesaft begrenses.

Siden sykdommen lett forveksles med lungebetennelse, tar legen ofte tester både for kikhoste og for lungebetennelse.

Mot kikhoste hjelper antibiotika, men kun dersom den gis de første to ukene etter smitte. Kikhostebakterien smitter gjennom luft.

For å beskytte spedbarn og andre utsatte barn i omgivelsene, kan det være nødvendig å gi familiemedlemmer forebyggende antibiotikakurer eller vaksiner.

– Overbruk av antibiotika mot lungebetennelse kan nemlig føre til at bakterien blir resistent, noe som på sikt kan gjøre medisinen mindre effektiv når den virkelig trengs, sier Hermansen.

Dersom barnet har vært forkjølet, med normal hoste, som etter hvert går over til ekstremt kraftige hosteanfall, kan det dreie seg om kikhoste.

Les også: Feber hos barn - dette må du vite

Kikhoste hos barn kan være farlig

Selv om alle norske barn får tilbud om kikhostevaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet, hender det en sjelden gang at noen likevel får sykdommen.

Kikhoste er en plagsom bakterieinfeksjon hvor irritasjon i lungene fører til kraftige hostekuler som ikke gir seg.

Kikhoste kan være farlig for uvaksinerte spedbarn som har uferdige og myke luftveier. Hos større barn og voksne kan sykdommen være veldig plagsom, men ikke farlig.

Hostekulene kan føre til brekninger og til at lungene tømmes helt for luft, før barnet trekker pusten i en pipende lyd, som kalles «kiker».

– Kikhoste starter som en vanlig luftveisinfeksjon, som etter hvert går over til tørrhoste. Ofte stilles diagnosen i etterkant, sier Hermansen.

Siden sykdommen lett forveksles med lungebetennelse, tar legen ofte tester både for kikhoste og for lungebetennelse. Mot kikhoste hjelper antibiotika, men kun dersom den gis de første to ukene etter smitte.

Kikhostebakterien smitter gjennom luft. For å beskytte spedbarn og andre utsatte barn i omgivelsene, kan det være nødvendig å gi familiemedlemmer forebyggende antibiotikakurer eller vaksiner.