Barnas kosthold
Slik sniker du grønnsaker i barna
Lur det inn i favorittmaten, eller gjør grønnsaksrettene så gode at de ikke klarer å motstå dem. Vi har oppskriftene.
Sliter du med å få barna dine til å spise nok grønnsaker?
Mer mottagelige visse måneder
Kanskje du har bommet på babyens "smaksvindu", månedene da barn er ekstra mottagelige for å lære å like nye smaker?
Trøsten er at du ikke er alene, en av tre småbarnsforeldre bekymrer seg for barnas kosthold. Selv de som virkelig kan lage god mat, sliter med det samme.
- Smaken varierer
Morten Øverbye (32) er utdannet kokk og pappa til to. Nå er han aktuell med kokeboka Pappachef, der han presenterer oppskrifter på barnevennlig mat fra babystadiet og oppover. Øverbye var tidligere Foreldre & Barns faste matskribent.
- Råd nummer én er å ikke overkoke grønnsaker. Da mister de både konsistens og smak. Al dente er riktig, for både pasta og grønnsaker: De skal ha litt tyggemotstand i midten, sier Øverbye
Må prøve mange ganger
Han er ikke i tvil om hva som er den største utfordringen når det gjelder barn og mat:
- Det varierer sånn hva de liker! Alt går i bølger med barn. Jeg tror vi må lære oss å lukke ørene, fortsette å tilby dem maten, og tenke at en dag vil de spise den. For det går som regel bra til slutt, trøster Øverbye.
Barn trenger inntil 15 forsøk på en ny smak før de er vant til den og liker den. Øverbye mener mange foreldre kan spare seg for mye hodebry bare ved å senke skuldrene.
- Ta barnet med på råd
- Man lager seg problemer hvis man skal bekymre seg over at barna ikke har spist grønnsakene sine til middag. Det blir kjempeslitsomt! Prøv heller å se helheten over noen dager eller en uke. Ok, så spiste han kanskje ikke grønnsaker til middag på tirsdag, men han spiste agurk og paprika på brødskiva i barnehagen den dagen, og en hel rå gulrot til kvelds på onsdag. Da er det kanskje ikke så ille likevel?
Øverbye mener mange foreldre vil ha godt av å slutte å høre på veldig strenge kostholdsråd. Ta deg heller tid til å høre på barnet, og planlegg måltidene sammen. Når du er i gang med den praten, kan du kanskje fokusere litt på bordskikk også.
Kamuflerte grønnsaker i yndlingsrettene
- Liker de suppe , er det en super måte å få i dem grønnsaker på. Liker de pai, varierer du innholdet i den. Stritter de imot bare du nevner grønnsaker, sniker du det inn i mat de liker, råder han.
Skal du lykkes med dette, må du være smartere enn barnet ditt. Selv en ettåring gjennomskuer nemlig et dårlig forkledd forsøk på grønnsakskupp. Trikset er, ifølge Øverbye, å begynne forsiktig.
- Ting tar tid!
- Du må øve barnet på å godta både smak og konsistens. Ta bare litt grønnsaker i maten første gangen, og gradvis mer senere. Hvis motstanden er stor, må du være forberedt på at det kan ta tid.
Du må også være forberedt på å begrense deg.
Puré går lettere ned
Selv om iveren kan bli stor når du har lyktes med å snikinnføre litt gulrot i kjøttbollene, må du ikke la deg rive med og ødelegge favorittmaten.
- Har du i for mye grønnsaker, blir konsistensen feil. Da er du avslørt, og forsøket har mislyktes. 50 gram hakkede grønnsaker til 400 gram kjøttdeig er for eksempel maks i kjøttboller.
Hvis barnet ditt er var for konsistensen og veldig skeptisk til grønnsaker, kan du kjøre dem til puré i kjøkkenmaskin før du blander dem i favorittmaten, råder Øverbye.
Selvlagd smaker best
Lyst til å prøve? Oppskriftene på kjøttboller og gulrotsuppe er lånt fra boka Pappachef. Her får du også gode supperåd. Og et siste fra Øverbye:
- Ta større barn med på matlagingen. Har de kuttet grønnsakene til suppa selv, smaker den garantert bedre.
Kjøttboller med hemmelig innhold
Tilberedningstid: 25 minutter
400 gram kjøttdeig
½ paprika
½ løk
2 ss vann
basilikumblader
olje til steking
salt og pepper
Fremgangsmåte: Ha kjøttdeigen i en stor bolle. Tilsett finhakket paprika og løk, vann og basilikumblader revet i biter. Kna deigen sammen til du har en smidig deig der alle ingrediensene er godt fordelt. Ha gjerne i litt salt og pepper for smakens skyld (kan sløyfes). Trill små, faste kjøttboller, og ha dem i en varm stekepanne. Stek kjøttbollene på middels varme til de er gylne og gjennomstekt.
Variasjonsmuligheter
- Litt revet gulrot i kjøttdeigen gjør kjøttbollene saftige og gir en litt søtlig smak. Du kan også tilsette litt brødrasp for å få fyldigere kjøttboller.
- En tomatsaus basert på en boks hermetiske tomater, litt kjøttkraft og urter, kan tilsettes kjøttboller. La da kjøttbollene trekke noen minutter i tomatsausen slik at smaken får trekke inn i bollene.
Tips
- Server kjøttbollene med potetmos, ris eller pasta. De passer til alt! Lager du potetmos, kan du med fordel lure inn grønnsaker her også: Gulrot, persillerot, sellerirot, kålrot eller brokkoli fungerer utmerket.
- Ønsker du mindre fett, kan du velge karbonadedeig framfor kjøttdeig.
- Kjøttboller kan gjerne serveres før barnet er 12 måneder. Sørg da for å fjerne alt salt, og del opp kjøttbollene i små, passelige biter.
Gulrotsuppe
Tilberedningstid: 10-15 minutter
100 gram gulrot
50 gram potet
vann
1 ts myk plantemargarin eller olje
Fremgangsmåte: Skrell gulrot og potet, og del opp i små biter. Ha grønnsakene i en kjele, og tilsett vann slik at det dekker. Kok grønnsakene møre (ca. fem minutter). Hell kokevannet over i en liten skål eller bolle. Væsken må ikke kastes, den inneholder næring! Mos de kokte grønnsakene med stavmikser eller i kjøkkenmaskin. Tilsett litt og litt kokevann til blandingen får konsistens som suppe. Kjør stavmikseren i flere runder slik at suppa blir helt glatt. Tilsett plantemargarin/olje.
Variasjonsmuligheter
Når barnet har vent seg til smaken og konsistensen, kan du gjerne tilsette litt ekstra smak. Kjøttkraft uten salt, litt finhakket løk eller kanskje en liten bit svinekjøtt vil gi suppa en ekstra dimensjon. Etter at barnet har fylt ett år kan du tilsette en skje rømme eller litt stivpisket krem for å få rundere smak.
Tips
- For voksne blir denne gulrotsuppa nærmest usmakelig uten salt, pepper og kjøttkraft. For de minste barna som er i tilvenningsfasen, kan imidlertid retten etter hvert bli en favoritt. Gulrøtter er søtlige og har en mild smak.
- Poteter inneholder ulike menger stivelse, noe som gjør at maten tykner ulikt. Tilsett derfor væske slik at suppa får riktig konsistens.
- Denne suppa kan du servere barn helt ned i 6 måneder. Tilsett i så fall gjerne morsmelk eller morsmelkserstatning.
Denne saken ble første gang publisert 23/09 2010, og sist oppdatert 25/06 2017.