Barn og tannpuss

Gjør tannpussen til en lek

Slik pusser du barnas tenner.

Først publisert Sist oppdatert

Tips til tannpuss

Puss tennene to ganger daglig.

0-2 år

Start når første tann bryter fram.

La tannpussen være lekbetont.

Bruk en liten og myk tannbørste.

La barnet ligge i begynnelsen. Etter hvert kan barnet sitte på fanget med hodet i armkroken.

Bruk knapt synlig mengde fluortannkrem. Husk at småbarn ikke kan spytte.

3-5 år

Jekslene skal pusses både på innside, tyggeflate og utside.

La barnet stå på en skammel, og ha barnets hode i armkroken. Leppe og kinn holdes til side med én hånd. Puss med den andre hånden.

Bruk tannkrem som tilsvarer barnets lillefingernegl.

Voksne må ta ansvaret for tannpussen.

Alle barn skal bli kalt inn til sin første kontroll hos tannpleier ved 3-årsalderen.

Barn som bruker smokk eller suger på fingrene, kan få tannstillingsfeil. Dette retter seg som regel hvis barnet avvennes i god tid før frambrudd av permanente tenner.

6-12 år

Den første jekselen bryter fram lengst bak i munnen ved 6 års alder. Dette betyr at tannbørsten må godt inn i munnen.

Barnet kan gradvis ta over tannpussingen selv, men voksne må kontrollere at tennene er rene.

Spør tannklinikken om bruk av tanntråd.

Kilde: Helsedirektoratet

De aller fleste av oss vet at barnas tenner skal pusses to ganger om dagen så fort de første melketennene bryter fram.

I starten skal du ikke bruke mer enn en knapt synlig mengde fluortannkrem, gjerne voksentannkrem. Det gjør ingenting at barnet ikke klarer å spytte ut. Faktisk burde vi voksne også droppe å skylle munnen med vann etterpå, da får fluoren tid til å virke. Alternativt kan man bruke fluorskyll.

Dessverre er sjansen stor for at barnet i perioder synes tannpuss er noe stort tull.

Viktig med god tannhelse

Barn får melketenner fra de er 6 mnd til cirka 2,5 år. Deretter feller barna de samme tennene fra de er cirka 6 til 12 år.

- Melketennene tåler mye mindre enn de permanente tennene. Det skal derfor mindre brus og godteri til for å danne hull i en melketann, sier tannlege Hanne Christin Kaland fra Stavanger.

I verste fall må barna trekke ødelagte tenner. Det er ikke en god løsning, selv om det ligger nye tenner under. Når melketennene trekkes før de er klare for å felles, kan de permanente tennene komme opp på feil plass.

- Melketennene fungerer som «plassholdere» for de permanente tennene, forklarer tannlegen.

Barn hos tannlegen

Hun understreker at det alltid er foreldrenes ansvar at barna har god tannhelse.

- Alle barn har rett til rene tenner. Ingen har godt av å ha munnen full av bakterier. Det fører til at emaljen blir brutt ned, slik at barna får hull i tennene. Hull gir smerter, noe barna selvsagt bør få slippe, sier Kaland.

Hull i tennene betyr at man må til tannlegen.

- Når et barn kommer til tannlegen bør det få oppleve positiv tilbakemelding, skryt og null hull. Dette gir følelse av mestring og gode tannlegerelasjoner. Om barnet har karies som må behandles, er det vanskeligere å gjøre opplevelsen positiv. Dessverre opplever mange barn at tannbehandling er ubehagelig, og mange vil siden vegre seg for tannlegebesøk, sier Kaland.

Nok en gang synes hun det er viktig å poengtere at det er foreldrenes ansvar at barnet får den positive opplevelsen av null hull. Det nytter ikke å komme og si: "men han vil jo ikke...".

Bakteriebelegg

Også Hilde Aga, leder av Norsk tannpleierforening, understreker viktigheten av å stelle pent med melketennene.

- Når vi spiser og drikker vil det dannes bakteriebelegg på tennene. Om vi spiser ofte, og om maten eller drikken er sukkerholdig, vil det dannes større mengder belegg, forklarer Aga.

Dette belegget er det viktig å fjerne to ganger om dagen, slik at det ikke oppstår hull. Hull kan gi smerter. I tillegg er tannbehandling av små barn vanskelig og kan bli en traumatisk opplevelse, som igjen kan føre til frykt for nye tannlegebesøkbesøk hos tannbehandler.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Les også: Den vanligste årsaken til dårlig ånde hos barn

Gjør tannpussen til en lek

Har du opplevd at barnet ditt er motvillig til å pusse tennene? Sannsynligvis.

- Start gjerne med lek. Det er en god idé om både barnet og den som pusser har tannbørste. Kanskje kan en avslutning med en fluortablett hjelpe på motivasjonen, sier Aga, som kan fortelle at problemet ofte avtar i 3-4-årsalderen.

Hun har følgende råd til foreldre som har barn som ikke vil pusse tenner.

- Legg barnets hode mot brystet og armkroken din, slik at hodet får hvile og barnet kjenner seg trygg. Legg eventuelt pekefingeren din bak bakerste jeksel. Det gjør at munnen holdes åpen, og at barnet ikke får muligheten til å bite. Det virker kanskje litt dramatisk, men ikke-tannpuss er aldri noe alternativ. Har dere store problemer kan dere ta en noe enklere puss om morgenen, forklarer Aga.

Les også: Dette kan være grunnen til at barnet ditt har blemmer i munnen.

Tvang er bedre enn ingenting

Hun får full støtte fra tannlege Kaland.

- Det kan være smart å pusse dine egne tenner sammen med barna. De fleste små barn liker å gjøre som foreldrene. Selv har vi brukt elektrisk tannbørste helt fra barna var ganske små. Den spiller en sang etter 30 sekunder, noe som alltid er populært. Det fungerer også supert å telle tennene høyt mens du pusser dem, eller å fortelle engasjerende eventyr, for eksempel om Karius og Baktus, sier Kaland.

- Men hvis barnet absolutt ikke vil pusse tenne sine, ja så er det ikke annet å gjøre enn å holde barnet fast og pusse likevel. Det er mye mer traumatisk å komme til tannlegen med hull i tennene enn det er å pusse tennene under tvang, legger hun til.