Barn med forkjølelse

Dette kan du gjøre når barnet er forkjølet

Dersom forkjølelsen ikke går over, bør lege kontaktes.

BARN MED FORKJØLELSE: Dersom barnet ditt er forkjølet, vil det sannsynligvis gå over av seg selv. Hvis ikke, bør du kontakte lege.
BARN MED FORKJØLELSE: Dersom barnet ditt er forkjølet, vil det sannsynligvis gå over av seg selv. Hvis ikke, bør du kontakte lege. Foto: gettyimages.no
Først publisert Sist oppdatert

En forkjølelse hos barn går som regel over av seg selv etter noen dager, men det kan også bli farlig hvis det ligger noe mer bak.

- Når det er hørbar surkling eller piping fra lungene er det viktig at du tar barna med til legen. Terskelen for legeundersøkning skal være lavere hos barn med astma, cystisk fibrose og diabetes, sier Hossein Banitalebi.

Han er lege og spesialist i barnesykdommer i Helsepartner.

- Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har. Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og blir lettere forkjølet enn voksne, sier Hege Willoch, fag- og kvalitetsdirektør for Norsk Medisinaldepot.

Symptomer på forkjølelse hos barn

Råd ved forkjølet barn

- Gi barnet rikelig med drikke

- Barn med feber bør være lett påkledd

- Senk temperaturen på soverommet dersom barnet har feber

- Ikke utsett barnet for passiv røyking

- La barn med tett nese sove med hodet hevet

Kilde: Vitusapotek

Forkjølelse er en virusinfeksjon i de øvre luftveiene. Barn får normalt 6-8 forkjølelser i året, og barn under tre år er mest utsatt.

Vanlige symptomer på forkjølelse er hoste, snør og noen ganger feber. Ikke alle barn med forkjølelse får feber.

- En vanlig forkjølelse er ikke farlig for friske barn over tre måneder. Forkjølelse forebygges best med god håndhygiene, og gode håndvaskrutiner kan derfor redusere antall forkjølelser, sier Willoch.

Det kan imidlertid være greit å følge med dersom barnet hoster.

- Hvis barnet har rask pustefrekvens, eller det høres piping fra lungene når barnet hoster, er det tegn på noe mer alvorlig. Da bør du oppsøke lege, sier Banitalebi.

Må ikke være hjemme

Det er en individuell vurdering om hvor mange dager barnet skal holdes hjemme. Det viktigste er barnets allmenntilstand.

- Det er helt greit å sende barn med forkjølelse i barnehagen, så lenge det ikke er i mot barnehagens retningslinjer, og barnets almenntilstand er grei. Det er ingen grunn til å være bekymret hos et snørrete barn som er ellers i god form, sier Banitalebi.

Men dersom barnet har feber skal det holdes hjemme fra barnehagen.

- Høy feber flere dager på rad kan være tegn til bakteriell infeksjon. Dersom barnet responderer dårlig, eller får utslett som ikke går bort, skal lege kontaktes, sier forklarer legen.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Les også: Vær oppmerksom på dette ved nattesvette hos barn

Behandle forkjølelse hos barn

Ved forkjølelse behandler vi kun symptomene, og ikke sykdommen i seg selv.

- Dersom barnet tåler forkjølelsen bra, behandler vi bare symptomene. Det viktigste er å sørge for at barnet får i seg nok væske, forklarer Banitalebi.

Forsøk å lindre symptomene, men ikke vær ukritisk til hva du tar med hjem av hostesaft og nesespray.

- Saltvann anbefales ved tett nese hos barn. Saltvann løser opp slimet slik at det blir lettere å fjerne. Saltvann finnes som spray, dråper og skylling, og kan brukes så ofte man ønsker, råder Willoch, og legger til:

- Små barn som har problemer med å suge melk på grunn av tett nese kan dryppes med saltvann eller morsmelk før måltid.

Les også: Er penicillin og antibiotika til barn nødvendig?

Mild forkjølelse trenger ikke medisin

- I utgangspunktet er det best å ikke gi noe medisin ved mild forkjølelse. Væske vil dempe sårhet i halsen, og temperaturen kan man få ned ved å kle av barnet. Paracet kan gis ved høy feber eller når barnet er spesielt plaget av sin forkjølelse, sier Banitalebi.

Dersom barnet er under to år, må du avtale med lege før du gir barnet medisiner mot hoste.

- Tørrhoste kan dempes med hostestillende midler, som for eksempel Noskapin. Det virker ved å hemme hosterefleksen, sier Willoch.

Slimhoste, også kalt produktiv hoste, er hoste hvor det produseres slim. Ved slimhoste bør man ikke bruke hostedempende medisin, men heller løse opp slimet slik at det kan hostes opp. Rikelig drikke, men ikke melk, er det beste rådet for å løse opp slim.

- Dersom drikke alene er utilstrekkelig, kan slimløsende hostesaft forsøkes, dersom barnet er under to år må også dette gis etter samråd med legen, råder Willoch.

- Barn med forkjølelse skal ikke utsettes for tobakksrøyk. De skal heller ikke besøke personer med nedsatt immunforsvar som for eksempel personer som gjennomgår behandling mot kreft, avslutter Banitalebi.