avføring hos barn

Guide til barneavføring

Blod i avføringen, grønn avføring, svart avføring eller lys. Slik tolker du det som kommer ut igjen.

AVFØRING HOS BARN: All barneavføring er generelt normal, men det finnes ulike "typer". Slik tolker du det. FOTO: Getty Images
AVFØRING HOS BARN: All barneavføring er generelt normal, men det finnes ulike "typer". Slik tolker du det. FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

All barneavføring er generelt normal, men dersom du er usikker på hvordan du skal tolke det som kommer ut igjen, får du en komplett oversikt over barnets avføring her.

- Normal avføring og avføringsmønster er karakterisert av smertefri defekasjon av avføring og en konsistens som ikke er for klebrig eller medfører plager.

Det opplyser barnelege ved Doktorbarnegod, Annette Resch.

- Dersom barnet er smertepåvirket og trykker mye, får blodig avføring eller rifter i analåpningen, bør lege kontaktes, anbefaler hun. Obstipasjon hos barn kan også gi nedsatt evne til å holde seg fra lekkasje, så dersom barnet ditt sliter med å holde seg bør dere søke hjelp.

Barnets avføring

Barnelegen opplyser om at gjennomsnittsbabyen har mellom 1-4 bæsjebleier hver dag, en variasjonen i hvor mye og hvor ofte er stor.

Når babyen er i mors mage, svelger det hele tiden fostervann. I fostervannet er det mye aminosyrer, store molekyler og mange celler som flyter rundt. Det blir med ned i babyens mage og fordøyes i tarmene.

- Det er lite sammenlignet med vanlig mat, så den aller første avføringen etter fødsel kalles barnebek. Barnebek er samlet opp i babyens tarm fram til fødselen, og inntil 48 timer etter fødsel skal alle spedbarn ha minst en slik avføring, opplyser Resch.

Når barnet begynner å få morsmelk, vil den dytte barnebeken ut først, før det etterhvert blir avføring med mer vanlig konsistens. Den kan se ut som cottage cheese blandet med sennep, jevnere konsistens med sennepsfarge eller mindre grønn og gul i fargen, opplyser barnelegen. Det er variasjon fra baby til baby.

Overgang til fast føde

Resch forklarer at i starten kan babyen ha bæsjebleier veldig ofte, og det er vanlig at babyen bæsjer mens den dier. Andre babyer har sjeldnere avføring, noe som også kan være helt normalt.

- I overgangen til fast føde, som grøt og middagsmat, får avføringen et mer brunlig utseende. Periodevis kan den være løs og slimete, noe som gjerne skjer dersom barnet får veldig fast føde til å starte med, sier barnelegen.

Hun legger til babyen kan lett bli forstoppet i den første perioden med fast føde. Det kan skyldes at barnet får i seg mindre væske, eller at maten som introduseres har en forstoppende effekt. Eksempel på den type matvarer er grøt uten fiber, blåbær, banan og risgrøt.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Forstoppelse hos barn

Men dersom barnet ditt er blitt forstoppet, eller har treg og hard avføring, advarer Resch mot å bi barn klyster så langt det er mulig.

- Det er et sensitivt område, og mange barn har fått dårlige og traumatiserende opplevelser av å få klyster, sier hun, og legger til at for å gi et lite barn klyster i endetarmen må ofte helsepersonell og voksne holde fast barnet for å få det til. Det kan føles som et overgrep for barnet.

Annette Reschs oversikt over hva årsaken kan være ved ulike typer avføring hos barnet:

1. Slimete avføring hos barn: Slim i avføringen hos barn skyldes infeksjon, forkjølelse, hurtig passasje eller mye slim fra luftveiene. En sjelden gang kan det være tegn på annen tarmsykdom.

2. Grønn avføring: Kan skyldes hurtig passasje eller infeksjon.

3. Svart avføring: Kan være tegn på blod, for eksempel dersom mor har brystbetennelse. Svart avføring hos barnet kan også være tegn på melkeproteinintoleranse, en allergi som er vanlig hos spedbarn men som de vanligvis vokser av seg.

4. Hvit eller grå avføring: Lys, krittfarget avføring kan være tegn på sykdom i galle- eller lever, og et tegn på at gallen som normalt gi avføringen farge ikke er tilsatt.

5. Hyppig avføring: Denne typen er ikke så lett å gjøre noe med, men du kan eventuelt prøve å gi ”stoppende” matvarer som banan eller blåbær, dersom babyen er gammel nok til å få fast føde.

Årsaker til hyppig avføring kan være infeksjon, refluks eller misdannelser i tarmen. Ved infeksjon kan det bli en ubalanse i tarmens normalfordeling for en periode, og da kan det være lurt å gi barnet gode tarmbakterier for å gjenopprette balansen.

Ved tegn på refluks bør du imidlertid sjekke om barnet er melkeproteinintolerant. Det gjør du ved å eliminere melkeprotein fra mors kosthold dersom barnet får morsmelk. Du bør også ta kontakt med lege for å få råd og veiledning fra helsepersonell.

6. Forstoppelse: Forstoppelse kan være et tegn på kronisk eller alvorlig tarmsykdom, men det vinnes vanligvis ingen åpenbar årsak til at barnet opplever å være forstoppet, eller obstipert, over lengre tid.

Forstoppelse kan imidlertid skyldes forkjølelse eller omgangssyke som gir ubalanse i tarmfloraen, eller uttørking av avføring og dannelse av en ”plugg". Det kan forsterkes av at barnet holder igjen fordi det er smertefullt, eller at barnet ikke får i seg nok å drikke i en sykdomsperiode.

Det er viktig å være klar over at det ikke nødvendigvis er forstoppelse selv om det er gått lang tid siden forrige avføring, helt opp mot tre uker. Kriteriet for forstoppelse er dersom barnet viser at det er smertefullt, og at barnet trykker mye uten ”resultat”. Babyer som kun får morsmelk flere goder og mer differensierte tarmbakterier i tykktarmen enn babyer som får morsmelkerstatning.