Allergi mot Kumelkprotein
Barnelege: – Vil du droppe melka skal du ha en god grunn
Sveinung Larsen møter mange foreldre som bekymrer seg for melka, men barnelegen mener at vi skal ha god grunn til å røske den ut av små barnehender.
Det er god grunn til å slå et slag for melka. Altså, først og fremst morsmelka, naturligvis, men også for kumelka.
Det er ikke noe jeg sier bare fordi jeg bor med ei jordmor som kommer fra melkegård. Nei da, kumelka er langt bedre enn sitt rykte.
Det har seg nemlig slik at barn i Norge får i seg mange næringsstoffer ved å drikke melk. De får i seg kalsium og proteiner. Det vet de fleste. Men kumelka inneholder også B-vitaminer og jod. Melka er nemlig beriket med jod. Kumelk er faktisk den viktigste kilden til jod for barna våre her til lands. Vi spiser jo for lite fisk, de fleste av oss. Med barna kan det være enda mer vanskelig. Alle som har forsøkt å gi en toåring torsk og brokkoli, vet hvor lettvint det kan være …
Frykt
La oss dvele litt ved dette med jod. Dette saltet er en ubesunget svale. Vi vet alle at hvis barn ikke får i seg nok jod, kan de få struma. Færre vet at dette saltet også er viktig for barns kognitive utvikling. Samtidig vet vi som sagt at de ikke spiser nok fisk. Da er det både enkelt og elegant at barna får dette gjennom beriket melk.
Rent ut sagt er det i det store og hele mange gode grunner til at barn også skal drikke melk fra ku.
Dette til tross, synes det for meg som om melka er blitt litt av en versting. Jeg forstår ikke helt hvorfor. Ukentlig møter jeg foreldre som har tatt bort melk og meieriprodukter fra barnas kosthold. Ofte er det frykt for allergi som ligger bak. Altså allergi mot kumelk.
Les også: Barnelegen:
– Flere og flere barn får allergi, men det er fortsatt en gåte hvorfor det er slik
Nå synes du kanskje det høres litt rart ut, at barn kan bli allergiske mot melk? Men de kan det. Faktisk er det ikke så helt uvanlig. Før vi går videre, må vi rydde vekk en vanlig misforståelse. Barn kan reagere mot melk av to årsaker.
Den første er allergien, altså at de reagerer allergisk mot melkeproteinet. Vi kommer tilbake til dette.
Den andre årsaken er at de ikke klarer å fordøye melkesukkeret. Dette er hva vi kaller laktoseintoleranse.
Til tross for at de er to forskjellige tilstander, blandes disse to ofte sammen.
Reaksjoner og symptomer
Det er rundt to prosent av alle barn som reagerer allergisk mot melk. I all hovedsak snakker vi om de minste barna her, altså spedbarna, og de får allergiske reaksjoner mot melkeproteinet.
Hva slags reaksjoner da, tenker sikkert du? Det gjør du rett i, for det er her de mørke skyer begynner å trekke inn. Det kan være, og er også som regel, ganske vanskelig å avgjøre akkurat det. For det første kan reaksjonene komme ganske raskt, men de kan også komme forsinket. De kan være milde, som et litt plagsomt eksem, men de kan også være ganske så dramatiske med oppkast og noen ganger også blodig diaré.
Så fint at vi har tester for dette, tenker sikkert du. Eia var vi der. Testene våre er virkelig ikke gode nok til endelig å kunne skjelne de allergiske barna fra dem hvis symptomer har en annen forklaring. Det er flere grunner til det, hvorav den viktigste er at den allergiske reaksjonen kan være både umiddelbar, forsinket eller unntaksvis begge deler.
Les også: Solfaktor 30 er ikke dobbelt så bra som solfaktor 15
Så enkelt, så vanskelig
La oss oppsummere: Det er vanskelig å tolke symptomene, og vi har heller ingen gode tester for å avgjøre om et barn er allergisk. Det holder med andre ord ikke bare å ha kunnskap. Du må ha sett noen av disse barna for å kunne beslutte om kumelka skal fjernes fra kostholdet.
Husk alle de godsakene melka inneholder, det er med andre ord ingen sak å ta for lett på. Vi skal ikke hoppe over gjerdet der det er lavest, og så bære alle melkekartongene ut i søppelkassa.
Mitt beste råd er å oppsøke en erfaren lege. I bunn og grunn er hennes vurdering det beste vi kan by på. Hvis diagnosen er riktig, skal vi forvente at symptomene går tilbake. Er vi i tvil, kan vi invitere kumelka tilbake til kostholdet igjen og se om symptomene kommer tilbake.
Les også: Så du trodde at C-vitamin hjalp mot forkjølelse?
Så enkelt, men samtidig så vanskelig er slike vurderinger. Det kan synes lite imponerende. Mange tror
medisinen er mer teknisk enn den er, og at det finnes tester for alt. Det gjør det altså ikke. I alle høve ikke her.
Melka på bordet inneholder så mye som gjør barna bra, at vi skal ha god grunn til å la være. Før foreldre gjør det, bør de tenke seg om to ganger.