Syke barn

14 tips til friske barn

Lei av å ha syke barn? Her får du eksperttipsene om hvordan holde barna friske.

FRISKE BARN: An apple a day keeps the doctor away... Ikke helt sånn kanskje, men det skader ikke å prøve.
FRISKE BARN: An apple a day keeps the doctor away... Ikke helt sånn kanskje, men det skader ikke å prøve. Foto: Foto: Colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

"Hei, jeg ringer fra barnehagen", sier stemmen i den andre enden. Har du barnehagebarn, har du garantert fått en tilsvarende telefon. Og antageligvis på verst tenkelige tidspunkt.

Det passer jo aldri. For syke barn kan ikke være i barnehagen.

Omgangssyke, diaré, feber, forkjølelse, vannkopper, brennkopper og ørebetennelse er bare noe av det barna våre utsettes for.

Les mer: Er barnet forkjølet eller allergisk?

Antibiotika hjelper ikke

– Sykdom er tilnærmet uunngåelig. Barn skal utsettes for en del slik at de bygger opp immunforsvaret, sier overlege Are Berg ved barne- og ungdomsklinikken ved Ahus.

Øyne, ører, svelg, nese, hals og lunger er utsatt for virusinfeksjoner, og da hjelper det ikke med antibiotika.

– Antibiotika hjelper bare hvis plagen skyldes en bakterie. For barn under fem år er dette sjeldnere enn for resten av befolkningen. Ved virusinfeksjoner er det lindrende symptombehandling som gjelder.

1. Vask hendene ofte

Håndvask, håndvask, håndvask, er rådet alle kommer med for å unngå sykdom.

 – Spredning av smittsomme sykdommer forebygges best ved å ha god hygiene, og da spesielt god håndhygiene. Varmt vann og såpe er best. Det er viktig å vaske hendene hyppig og alltid etter toalettbesøk. Voksne må hjelpe barn med dette, minne dem på det og være gode forbilder, sier Tone Bruun, overlege ved avdeling for infeksjons-overvåking ved Folkehelseinstituttet.

2. Hold barna hjemme

Når barnet først er blitt sykt, anbefales det å ikke sende barnet tilbake i barnehagen for fort.

– Barnehagen er et perfekt sted for smitte. Barn er mer utsatt for smitte enn voksne, blant annet fordi de er tettere på hverandre. De blir også raskere friske hvis de får ro hjemme. Hvis barna kommer for raskt tilbake, setter man bare i gang en runddans med smitte, sier overlege Are Berg ved Ahus.

– Ved smittsom diarésykdom sprer virus og bakterier seg via avføringen. For å unngå å smitte andre bør barn med diaré holdes hjemme fra barnehagen til det er gått 48 timer med symptomfrihet, legger Tone Bruun til.

3. Host i albuen

Er man forkjølet, bør man unngå å nyse og hoste på hverandre. Ikke host i hendene, men i albuebøyen, anbefaler Are Berg. Under svineinfluensaen var det mye oppmerksomhet rundt håndvask og hvor man skulle hoste, noe Berg mener ga resultater.

– Det var påfallende rolig på barneavdelingen i den perioden, sier han. 

4. Unngå smitte på kjøkkenet

– Vask hendene før matlaging og servering. Personer med omgangssyke bør verken lage eller servere mat til andre, sier Tone Bruun.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

I tillegg er det alltid viktig å følge generelle råd for å unngå smitte fra maten, som å bruke rene redskaper og kluter, varme opp maten tilstrekkelig, holde rå og ferdiglaget mat adskilt og sørge for rask og tilstrekkelig nedkjøling av maten.

5. Ikke lat som ingenting

Helsesøster og teamleder ved Slagen helsestasjon, Stine Markmanrud, mener foreldre må bli flinkere til å informere hverandre når barnet er sykt.

– Man skal si ifra om sykdommer som brennkopper, vannkopper, skarlagensfeber og lus for å forhindre smitte, mener Markmanrud.

6. Ta tran og vitaminer

– Vi anbefaler alle barn å ta tran. Et variert kosthold og at barna får i seg vitaminer, er godt for immunforsvaret. Mange barn er småspiste. Da kan det være lurt å ta vitamintilskudd, mener Markmanrud.

7. Ingen fingre i øynene

Forsøk å lære barnet at det ikke skal gni seg i øynene.

– Øynene er en viktig smittevei for forkjølelse og luftveisinfeksjoner, sier overlege ved barne- og ungdomsklinikken ved Ahus, Are Berg.

8. Ikke sosialiser

Når du er syk, er det viktig å holde seg unna andre. Det er to grunner til å holde seg hjemme fra jobb og barnehage: Du blir raskere frisk, og du unngår å smitte andre.

– Hvis det er spedbarn i huset, er det ekstra viktig å være varsom. Noen får likevel få symptomer og sprer smitte uten å vite om det, sier Are Berg.

9. Skill syke søsken

Hvis ett av flere barn er smittet, bør den syke holdes borte fra de andre, særlig de minste.

– Luftsmitte er avhengig av bitte små dråper. Det er den nærmeste meteren som er skumlest. Dessuten er det større fare jo lenger man er sammen, sier Are Berg.

10. Kast lommetørklæne

– Bruk engangstørklær og vask hendene etter at du eller barnet har pusset nesa, oppfordrer Are Berg.

11. Vær i aktivitet

Ifølge en rapport fra Helsedirektoratet er regelmessig og variert fysisk aktivitet nødvendig for normal vekst og optimal utvikling av muskelstyrke, kondisjon og motoriske ferdigheter.

– Fysisk aktivitet i barne- og ungdomsalderen vil kunne motvirke en rekke sykdomstilstander og plager, både i oppveksten og senere i livet, står det i rapporten.

12. Hold varmen

Barn som er kalde og våte, blir lettere forkjølet, sier Markmanrud.

– Vi anbefaler ull, da blir man ikke kald. Dessuten er det lurt å kle barna lag på lag.

13. Ta anbefalte vaksiner

I Norge tilbys alle barn et vaksinasjonsprogram, men noen foreldre velger å utsette de første vaksinene.

– Det er gambling. Det er en grunn til at de forskjellige vaksinene kommer når de kommer, sier lege ved avdeling for vaksinasjon ved Folkehelseinstituttet, Ellen Furuseth. Hun trekker fram kikhoste, som barna skal vaksineres mot ved blant annet tre og fem måneders alder.

– Kikhoste er de minste barna mest sårbare mot. Hvis de får det ved tre måneders alder, kan det gå skikkelig ille. Og kikhoste har vi jevnlige epidemier av i Norge, advarer Furuseth.

14. Gå på do i tide

Også barn får urinveisinfeksjon. Denne er som oftest forårsaket av bakterier og behandles med antibiotika.

– For å unngå urinveisinfeksjon er det lurt av barna ikke å holde seg når de må på do. I tillegg bør de bli helt ferdig, ikke småskvetting. Barna må også drikke nok, sier Are Berg.