guide
Barnehageledere: Dette er vårskoene barna bør ha
Tørt og vått, varmt og kaldt – våren byr på store utfordringer for små sko. I tillegg skal skoen sitte godt, og være både funksjonell og praktisk. Her får du våre beste kjøpetips.

- Det vi mener er viktig, og egentlig ganske uunnværlig, er at barna har gode, halvhøye, vanntette joggesko. Gjerne en sko i Gore-Tex, eller med en lignende type pustende, vanntett membran. Det er en veldig fin mellomsesongsko, sier Wibekke Yri Adriaenssens, daglig leder i Norlandia Valle Gård friluftsbarnehage.
Adriaenssens har lang erfaring med barn, friluftsliv og gode sko, og vet hva som kreves av skoene til små føtter som skal ha det tørt, behagelig og morsomt i all slags vær og terreng.
Les også: Ekspertene: Dette er den perfekte vinterluen
Tåler både sol og regn
– Gjennom en barnehagedag er det ofte vått på morgen, deretter sol og tørt underlag, og så kommer det kanskje en regnskur. I skogen er det ofte vått hele dagen, selv om det ikke regner. En halvhøy joggesko med vanntett membran puster, men sikrer at barna ikke blir våte på bena, og det er derfor lurt å investere i en slik god sko, sier hun, og legger til at denne skotypen kan brukes gjennom vår, sommer og høstsesongen. Her i Norge er vi tross alt aldri sikret mot regn.
Joggesko med vanntett membran tåler mye vått vær, og skal i teorien holde barnet like tørr på bena som en klassisk gummistøvel. Likevel kan det kan være greit å ha begge deler, i alle fall til de aller våteste dagene.
Skoen må passe til foten, og ikke være for trang. Den bør ha en grov såle som tåler ulendt terreng, men samtidig være behagelig å ha på foten.
Det er fint om skoen er litt romslig i fronten, slik at det er akkurat god nok plass til tærne og kanskje en tynn ullsokk på de kaldeste dagene.
– Det er ikke godt å gå i for store eller små sko. Barneføtter formes lett, så det er lurt å investere i gode sko. Barna er mye ute, i sommerhalvåret er vi nesten ikke inne, og vi går lange turer både i terrenget og på asfalt. Det er ofte personalet går 15.000 skritt om dagen, og de aktive og lekende barna går gjerne lenger – de står jo sjeldent i ro om man er på tur eller ei, sier hun.
Ellers er det viktig med sko som er tilpasset barnet.
– Å kjøpe masse sko på tilbud, uprøvd og uten å ha noen mål å gå etter, er sjeldent noe vits i. Samtidig er det jo ikke bare-bare å få med seg mini i en butikk for å prøve masse sko.
Det viktigste man kan gjøre er å måle barnets fot både under og over vristen, så får man litt mer oversikt over hva man skal se etter, sier Linn Natalie Martinussen, pedagogisk leder i Vikingen barnehage.
Les også (+): Test av 10 frokostblandinger for familien: Én får terningkast 6
Best med borrelås
En god sko skal ikke bare holde mini tørr, men må også være funksjonell – både for barnet, foreldre og barnehagepersonalet.
– De beste skoene, synes jeg, er de som lukkes med borrelås. Knytting er bare «prakk», og går ofte opp av seg selv. Vi opplever også at sko med glidelås ofte setter seg fast og blir ødelagte, sier Martinussen.
Sko med borrelås er ikke bare praktisk for oss voksne, men er også det enkleste alternativet for de største barna som skal klare å ta av og på seg skoen selv.
Adriaenssens legger til at det kan være lurt å se etter en sko som er litt stiv i hælen.
– Det gir støtte til foten, men er også lettere å få av og på sammenlignet med om det bare er en lett tøydel.
Overgangssko har gjerne et høyere skaft, men pass på at det ikke blir for høyt for de minste.
– Ikke kjøp sko med for høyt skaft, det gjør det vanskeligere å gå for de minste. For de aller minste er det lurt med en sko med myk såle, og kortere skaft. Blir det for stivt og stort, ender det ofte med knall og fall, sier Martinussen.
Les også: Forbrukerrådet testet kosmetikk til barn. Resultatet var nedslående
Skotypene foreldre bør unngå
Noe annet vi foreldre bør unngå? Sko som er kule, søte, røffe eller glitrende – men som mangler alt av andre viktige funksjoner.
– Vi ser mindre blinkesko og sko med dinosaurer på nå, sammenlignet med tidligere. I alle fall i vår barnehage. Foreldrene har skjønt at det er viktig med gode sko, og vi ser at barna blir stolte når de har fått nye sko – uansett om de har kule motiver på eller ikke. Foreldre må gjerne styre unna det ytre, og først og fremst se på vekt, passform, lukkemekanisme og såle, sier Adriaenssens.
Sko med høy ytelsesevne og viktige, smarte funksjoner er gjerne noe dyrere enn andre typer sko. Adriaenssens minner om at overgangssko som ikke er utslitte kan arves.
– Og det er positivt for både lommeboken og miljøet.
Finn riktig sko
Hvordan velger vi foreldre riktig størrelse på vårsko?
– Det er viktig at foten har litt vokseplass, men også at den ikke er for stor. For trange sko er vonde å gå i, og kan skade foten. For store sko er vanskelige og ubehagelig å gå i – det gjelder alle aldre. Det er viktig å huske på at de minste barna vokser fortere enn de eldre, også i føttene, så sjekk gjerne skostørrelsen hver andre måned for å være sikker på at skoen fortsatt passer. Det er ganske vanlig med to ulike føtter, så det er lurt å måle begge og kjøpe sko som passer til den største foten, sier Ingrid Stubberud i Reima.
Man måler barnets fot enklest ved å legge et ark inntil veggen, og plassere foten oppå med hælen inntil veggen.
Hvordan bør passformen på skoen være?
– Passformen på skoen bør alltid være så lite forstyrrende for foten som mulig. Det betyr at den ikke bør ha en høy hel, men være så flat som mulig. Sålen bør være fleksibel og oversiden av skoen bør være pustende. Det beste for barneføtter er lette sko som er enkle å ta på så de kan klare det selv, sier Stubberud.