klær og utstyr i barnehagen:

Barnehagelærer: – Ikke kjøp disse klærne

Når barnet begynner i barnehagen, er det mye praktisk å ta hensyn til. Hvilke klær og hvilket utstyr må barnet ha til oppstart? Her får du gode tips.

<b>I FULL AKTIVITET:</b> Barnehagelærer Camilla Lien sammen med 3-åringene André (på fanget) og Indi.
I FULL AKTIVITET: Barnehagelærer Camilla Lien sammen med 3-åringene André (på fanget) og Indi. Foto: Camilla Lien/Privat.
Først publisert Sist oppdatert

Barnehagestart kan by på forvirring rundt hva barna egentlig trenger og ikke trenger i barnehagen.

Hva bør man kjøpe med en gang og hva kan man vente med?

Her får du noen tips til hva du bør tenke gjennom når oppstart i barnehagen nærmer seg med stormskritt.

Store forskjeller

– Husk at ikke alt av klær må kjøpes med en gang. Mye av det dere trenger har dere kanskje allerede liggende hjemme i skapet. Det florerer av tips på nettet om hva som trengs til barnehagestart, men ikke gå i den fellen at du kjøper inn mer enn det som faktisk trengs.

Det sier Camilla Lien (41) fra Kristiansand. Hun har 17 års fartstid som pedagogisk leder på småbarnsavdeling.

Når det gjelder utstyr generelt kan det være store forskjeller fra barnehage til barnehage i forhold til hva som trengs.

– Noen barnehager ordner alle måltider, mens i andre må barna ha med niste. Noen har bleieavtaler, andre ikke. Noen barnehager praktiserer at barna må ha med egen vogn og utstyr til soving. Mitt beste tips er å sjekke ut med din barnehage på forhånd, finne ut hvordan de gjør det og hva dere må ta med, råder Lien.

Les også: Slik blir tilvenning i barnehagen en lek

– Barnet skal ikke pyntes opp

Når det gjelder klær spesifikt påpeker hun at barn som har gode klær, og holder seg varme og tørre i all slags vær, vil være mer aktive i leken og utforske i større grad.

– Barna skal leke hele dagen, så tenk at klærne skal være gode, praktiske, komfortable og lette å bevege seg i. De skal brukes, og forhåpentligvis slites godt ut i lek og aktivitet, sier hun.

Lien minner også om å ikke kjøpe klær som barnet skal vokse inn i.

– Barna trenger god bevegelighet, og klær som passer er viktig. Du trenger imidlertid ikke gå til anskaffelse av masse fint, nytt tøy til barnehagestart; barnet skal ikke pyntes opp for å gå i barnehagen. Det er jo så mye bedre for barnet å løpe rundt og leke i en joggedress, enn i noen trange, nye jeans, sier Lien.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Hun synes det er flott med klær man ikke trenger være redd for:

– I barnehagen ruller vi i gresset, leker i jorda, og maler både inne og ute. Da trengs det klær som kan søles på. Hos oss blir både regntøy og dresser pyntet på med litt malingsflekker og gris rett som det er. Det tenker jeg bare vitner om kreative, nysgjerrige, glade og lekne barn.

Lien minner om at det er helt unødvendig å kjøpe de dyreste klærne, og at man gjerne kan kjøpe brukt.

– Det lureste du kan gjøre er å spørre personalet i barnehagen, både ved oppstart og videre i løpet av året. Tenk også på at det ikke er slik at det dyreste nødvendigvis er det beste.

– Kvaliteten på det som selges i Norge i dag er som regel bra, uavhengig av merke og pris. Og for all del, kjøp gjerne brukt, tipser hun.

AKTIVITET: Barn som har gode klær, og holder seg varme og tørre i all slags vær, vil være mer aktive i leken og utforske i større grad. Det sier barnehagelærer.
AKTIVITET: Barn som har gode klær, og holder seg varme og tørre i all slags vær, vil være mer aktive i leken og utforske i større grad. Det sier barnehagelærer. Foto: Getty Images.

Brukte klær

Det å kjøpe brukt er noe Jonna Thorsteinsen er ekstra opptatt av. Hun åpnet i februar 2020 gjenbruksbutikken Green Kids & Moms Secondhand sentralt på Løren i Oslo.

Green Kids and Moms er en secondhand-butikk hvor man kan selge og kjøpe brukte dameklær, barneklær- og utstyr.

– Konseptet kommer fra mitt hjemland, Finland, hvor nesten alle byer har gjenbruksbutikker hvor privatpersoner selger sine varer, forteller Jonna engasjert, og utdyper:

– Dette hadde jeg lenge savnet i Norge. Å åpne et slikt konsept for barneklær ble høyaktuelt da jeg for seks år siden ble mamma til datteren min, Lilian, og virkelig forsto hvor mye klær barnet trenger og hvor raskt de vokser fra klærne.

Som småbarnsmamma oppdaget hun fort at det heller ikke var like enkelt å handle til seg selv med en liten datter som krevde oppmerksomhet.

Jonna laget derfor et lekerom i lokalet for å kunne aktivisere de minste, og utvidet butikken med en dameavdeling slik at det ble mulig for mødre å handle til seg selv så vel som til barna.

Les også(+): De ansatte i barnehagen kaller den lille gutten «Slemme-Erik»

– Trenger ikke kjøpe nytt hver gang

– Med Green Kids ønsker jeg å endre måten vi tenker på gjenbruk. Gjenbruk skal være både trendy og kult, ikke som mange kanskje tenker, at gjenbrukte varer er slitne og lukter gammelt, forklarer hun.

MODERNE GJENBRUK: Jonna driver butikken Green Kids and Moms Secondhand, og mener gjenbruk skal være både trendy og kult.
MODERNE GJENBRUK: Jonna driver butikken Green Kids and Moms Secondhand, og mener gjenbruk skal være både trendy og kult. Foto: Privat.

Thorsteinsen ønsker også å gjøre en innsats for å forminske miljøbelastningen som kommer fra motebransjen.

– Vi trenger jo ikke å kjøpe nytt hver gang. Det er i tillegg et pluss at du sparer penger om du kjøper brukte klær. Det er selvsagt en bonus for barnefamilier, spesielt om man har flere barn, sier Jonna.

Butikkeieren mener gjenbruk er fantastisk på aller måter, og ikke minst når det gjelder barneklær siden disse veldig ofte blir brukt kun en kort periode før de er for små.

– Barna trenger også klær for fire sesonger, noe som er dyrt for de fleste familier, og klærne tar mye plass i skapene. Når du kan selge klærne etter kort tid, slipper du å oppbevarer de i boden, sier hun.

– Enkelt både for kjøper og selger

At det er populært å gjenbruke barneklær, kan man tydelig se på alle salgsgruppene som finnes på nettet, forteller Jonna.

– Men på nett selger man oftest klespakke, og da får man klær som man kanskje ikke liker så godt, ikke rekker å bruke eller som er av dårlig kvalitet, sier hun og fortsetter:

– Mange kunder hos Green Kids har sagt at det er det som er så fint her, at man selv kan velge klærne man vil kjøpe. I tillegg er det enklere for både kjøper og selger da kjøper ikke trenger å reise rundt, men kan komme til et sted hvor det er mange ulike selgere med masse varer i alle størrelser. Selger trenger ikke avtale henting med mange kjøpere for å få ting solgt, påpeker gründeren.

Hun legger til at det å selge brukte klær jevnlig også kan gi god økonomisk fortjeneste, noe som gjør det til en «win win» for alle parter.

Lurt med billig reservesett i barnehagen

Jonna er klar på at det trengs en del klær til barnehagestart. Noen plagg er det lurt å ha to av, spesielt yttertøy og regnklær, siden barn skal få utfolde seg i barnehagen.

– Det kommer ofte en pose med våte og skitne ytterklær med hjem, og man rekker ikke alltid å vaske og tørke til neste dag. Jeg anbefaler å kjøpe ett av hvert plagg som er av bra kvalitet og har den funksjonaliteten som kreves. Da kan man ha et reservesett som er litt billigere, tipser hun.

Jonna forteller at klærne som selges hos Green Kids oftest er av nyere dato, slik at du fint finner klær som er på mote og i sesong.

– Dette presiserer vi til alle som selger hos oss, at klærne må være i riktig sesong slik at du ikke selger vinterjakker midt på sommeren. Det er gjenbruk på en mer moderne måte, smiler Jonna.

Liste over hva som trengs varierer fra barnehage til barnehage, men mye er også likt. Dette er listen Camilla Lien sender til nye foreldre hver høst:

  • Innesko (bruk gjerne sommerens sandaler)
  • Regntøy eller uteklær som tåler vann. Gjerne todelt.
  • Gjerne sydvest og regnvotter. En sydvest gjør det lettere og bevege hodet og høre i regnet.
  • Støvler, gjerne foret så kan de samme brukes året rundt i regn og slaps.
  • Tynn dress som kan brukes vinter og vår eller todelt jakke og bukse. Eventuelt bruk sommerjakken og kjøp nye utebukser. Tykkere dress på vinter, vind og vanntett.
  • Sko etter årstiden (vanntette vintersko, joggesko, sandaler).
  • Hodeplagg etter årstid (caps/solhatt, tynn vår-/høst lue, varmere lue/lue med hals om vinteren).
  • Ullgenser og ullbukse, evt. fleecejakke og fleecebukse, til å ha under regntøy/dress på kaldere dager. Kanskje kjenner du noen som kan strikke?
  • Votter. Veldig viktig at vottene ikke er for store, men sitter godt på hånden.

– Ull er gull. På vinteren/kalde dager anbefaler jeg at barna går med ullundertøy i barnehagen. Så kan personalet vurdere om det må et ekstra lag med ull/ fleece under dressen når vi skal ut og leke. Men ull innerst holder barna varme. Og ull er også deilig å leke og bevege seg i. Til de barna som ikke tåler ull, så finnes det kløfrie alternativer. For eksempel ullblandinger, bambus eller silke. For ordens skyld: Bomull er ikke det samme som ull. Bomull transporterer ikke fukt og holder ikke barna varme på samme måte som ull om vinteren.

- Ta gjerne med et overgangsobjekt som kan gi barna trøst hvis lengselen blir stor, eks sutt, klut, teppe, bamse eller noe annet.

Andre ting som kan variere. Sjekk med din barnehage.

  • Sekk?
  • Nisteboks til et eller to måltider?
  • Vannflaske?
  • Solkrem?
  • Bleier?
  • Våtservietter?
  • Sovevogn? Utstyr til soving, eks dyne, ull?
Se mer

Les også: Aldersguide for grensesetting 0 til 6 år: Det er spesielt én «foreldrefelle» du bør unngå

Disse klærne er et «must» i barnehagen

Når det kommer til konkrete råd har pedagog Lien følgende tips til hvilke klær man trenger i barnehagen:

  • Ha regntøy som alltid henger i barnehagen. Eventuelt kan man bruke vind- og vanntett yttertøy, dress eller todelt. Om dere investerer i vann- og vindtett yttertøy, trenger ikke barnet ha en dress når høsten og vinteren kommer, og det er mer fuktig og kaldt ute. Da kan man bare ha flere lag med ull under.
  • Om dere ikke kjøper uteklær som tåler vann, men heller går for regntøy, bør barnet ha en tynn dress høst og vår som det kan sitte på bakken med. På vinteren trengs en foret vinterdress, som er romslig, men ikke for stor, og med strikk som kan festes under skoen.
  • Barnet trenger sko etter de ulike årstidene, gjerne Gore-Tex/sympatex da disse kan brukes året rundt. Det er viktig at barnet er med på butikken, slik at størrelsen blir riktig. Bruk gjerne sommerens sandaler som innesko, da slipper dere å kjøpe nye tøfler med det første.
  • Skiftetøy som bukse, strømpebukse, sokker, genser og body bør alltid ligge i barnets hylle. Husk å sjekke regelmessig for vått tøy og påfyll av skiftetøy.
  • Bestill gjerne klistremerkelapper med navn i god tid før oppstart i barnehagen. Disse klistres enkelt på alt av klær og utstyr. Da unngår dere at klær havner i feil hylle eller forsvinner. På en avdeling med 14–18 små barn finnes det mye likt tøy, og ved å merke alt, er det mye lettere for personalet å få klærne på plass i riktig hylle.
  • Votter i ull er gull! Og gjerne tovede votter, de holder godt på varmen. Kanskje kjenner du noen som kan strikke votter? Uansett hvilke votter du velger, så er det viktig at de sitter godt på barnets hender og ikke er for store.