Barnebursdag og invitasjon: Derfor bør du ikke utestenge

Barnepsykologens beste råd om bursdagsinvitasjoner

STOR STAS: Barnebursdag er gjerne et høydepunkt for både bursdagsbarn og gjester
STOR STAS: Barnebursdag er gjerne et høydepunkt for både bursdagsbarn og gjester Foto: Shutterstock
Først publisert Sist oppdatert

Å ikke bli invitert i en bursdag hvor «alle andre» er bedt, kan oppleves som en sterk avvisning og gå ut over selvfølelsen til barnet, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Som forelder til barnehage- og skolebarn, har de fleste opplevd hvor viktig en burdagsfeiring kan være- Både for den som har bursdag, og de som blir invitert som gjester.

Les også: Når ble bursdag så vanskelig?

Derfor er det ekstra viktig at man tar ansvar for å gjøre bursdagen så inkluderende som mulig. Det mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen:

- Det fungerer på en måte som sosial kapital. Barn bruker det å ikke invitere hverandre som en trussel. Mange har sikkert hørt en femåring si «du får ikke komme i bursdagen min», forklarer hun.

VIKTIG: Elisabeth Gerhardsen mener foreldre må passe på at bursdagen ikke blir et utestengingsarena.
VIKTIG: Elisabeth Gerhardsen mener foreldre må passe på at bursdagen ikke blir et utestengingsarena. Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss

Foreldre må ta grep

Og at bursdagen ikke blir en negativ opplevelse, er foreldrenes ansvar, mener barnepsykologen og forklarer videre:

Hvem barnet selv har lyst til å bli, skal ikke brukes som rettesnor alene. Barn ser nemlig ikke konsekvensene av å stenge noen ute, og de er langt mer impulsive enn voksne. Én dag kan de være uvenn med en bestemt gutt eller jente og bestemme seg for at vedkommende ikke skal bli invitert i bursdag, mens de kan være perlevenner neste dag.

Les også: Kreativ mat du kan servere i barnebursdag

- Det er også slik at noen barn kan være ensomme og ha færre venner enn andre. Og å stå utenfor og se at alle andre man omgås med er bedt i en bursdag, men ikke en selv, kan oppleves som en sterk avvisning og gå ut over selvfølelsen til barnet. Særlig om det gjentar seg, sier Gerhardsen.

Gjelder begge veier

Utestenging kan riktignok også gå andre veien: At barn ønsker å droppe en bursdag fordi de misliker bursdagsbarnet av en eller annen grunn.

- Jeg har hørt om barn i skolealder som blir enige seg imellom om å boikotte en bursdag, sier hun.

Gerhardsen da mener man godt kan legge litt press på som forelder - både på å invitere alle, men også gå i bursdager man er invitert i dersom man ikke er syk.

- Selv om evnen til å føle empati er medfødt hos de aller fleste av oss, er det slik at empati må vekkes hos barn. Det er vår jobb som voksne å gjøre nettopp dette, sier hun.

Les også: Tips til bursdagsleker til barn på 4, 5 og 6 år

Nøytral logikk

Gerhardsen mener at barneselskaper må følge en form for nøytral logikk i hvem som blir invitert og ikke. Enten alle fra årskullet, alle jentene, alle guttene, alle i klassen, eller lignende.

Hun får støtte fra Hilde Sunde, som står barn foreldreveiledningsiden Foreldrehjelp.no. Hun jobber også med rådgivning i barnehager og på skoler.

- Gjennom god veiledning fra foreldre vil barnet godta å ta med alle guttene eller jentene eller lignende, i barnehagen eller på skolen, mener Sunde.

Hun mener også at foreldre til barn som opplever å føle seg utestengt, bør varsle skole eller barnehage for å få hjelp til å følge opp situasjonen.

- Og selvfølgelig er det ikke akseptabelt at én eller to fra et miljø blir utelatt fra en bursdagsfeiring, sier hun.