Barn og overnatting hos venner

7 råd for den første natten borte

- Vær forberedt på å måtte hente midt på natten.

OVERNATTING HOS VENNER: De fleste barn har etter hvert lyst til å overnatte hos venner. Men vær forberedt på at den første overnattingen kanskje ikke går helt som planlagt.
OVERNATTING HOS VENNER: De fleste barn har etter hvert lyst til å overnatte hos venner. Men vær forberedt på at den første overnattingen kanskje ikke går helt som planlagt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

- For de fleste barn vil det passe å vente med venneovernatting til skolealder, sier barnepsykolog Kirsten Hasselknippe.

Hun mener det kan være lurt å starte med en natt hos en familie både barnet og foreldrene kjenner.

- Jo yngre barnet er, desto mer trygghet trenger det når de er borte fra mor og far. Det er viktig for barnet å erfare at det går an å sove hos andre, men det må være et trygt barn som drar på overnatting, poengterer barnepsykologen.

 

Snakk med foreldrene

De fleste barn har sine faste kveldsritualer og kanskje en viktig kosebamse, og det er viktig at både disse og barnets eventuelle "hemmeligheter" som sengevæting, mørkredsel og medisinbruk, blir ivaretatt.

Foreldrene bør gi all slik informasjon i forkant av overnattingen, slik at de voksne i hjemmet det overnattes i kan legge alt til rette.

- Det er smart at de voksne utveksler noen tanker før overnattingen, og det er lov å vise sunn skepsis, råder Hasselknippe.

For selv om både barnet og foreldrene tror at tiden er inne til å ta det store spranget, hender det at motet svikter.

Mange foreldre har nok opplevd å få en telefon fra en spak gutt eller jente, som ikke føler seg så stor allikevel.

Greit å ombestemme seg

- Hvis overnattingsbarnet føler seg redd eller utrygt når det skal sove, kan en telefon hjem ofte være løsningen. Hvis det ikke hjelper å snakke med mor eller far, bør barnet hentes hjem, råder barnepsykolog Hasselknippe.

Her er det viktig at foreldrene snakker med barna om hvorfor slike situasjoner kan oppstå. De voksne kan gjerne oppfordre barna til å la være å dele denne hemmeligheten med andre, mener barnepsykologen.

- Å bli hentet om kvelden kan oppleves som et nederlag, både for den som drar hjem, og den som sover med en tom gjesteseng ved siden av seg, sier hun.

Det kan også ta lang tid før barnet vil forsøke å overnatte borte igjen.

Ikke press

Akkurat som oss voksne, kan barn være enten overforsiktige eller vågale. De fleste ligger et sted mellom disse ytterpunktene.

- Selv om det sjelden er forbundet med fare å overnatte hos en venn, kan det være skummelt nok for det mer forsiktige barnet, sier forfatter og barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Foreldre må balansere mellom å hjelpe og utfordre barnet til å fungere best mulig, men samtidig vise at de elsker og godtar barnet slik det er.

- Du må gjerne foreslå overnatting, men ikke press barnet bare fordi du selv synes det høres koselig ut. Barnet må føle at det velger selv å sove borte før venneovernatting kan prøves, sier Gerhardsen.

La barnet velge det selv

En del barn vokser av seg overforsiktigheten mer eller mindre av seg selv, enten det dreier seg om å være åpen for nye ting, eller å prøve noe som virker litt skummelt, som å overnatte hos en venn.

Andre beholder en tendens til forsiktighet hele livet, tross iherdig innsats for foreldrenes side for å gjøre dem mer modige.

- Vær derfor åpen for at barnet ditt muligens ganske enkelt er slik, og ikke legg prestisje i å forandre det. Gå gradvis frem, og ikke vis det hvis du blir irritert på ungen som må hentes hjem midt på natten, sier barnepsykolog Gerhardsen.

7 råd for den første natten borte:

  1. Vent til barnet er stort nok til selv å si at det ønsker å overnatte hos en venn.
  2. Ikke levér barnet rett før sengetid. La barna få leketid sammen først.
  3. Velg en familie som både barn og foreldre kjenner godt og er trygge på.
  4. Informer de voksne om ditt barns ritualer ved leggetid. Det kan være mat, synging, kosebamse, nattbleie, medisiner eller annet.
  5. Vær hjemme og drikk ikke alkohol, slik at du om nødvendig kan kjøre og hente barnet hjem.
  6. Legg mobilen på nattbordet slik at du våkner om barnet ringer hjem.
  7. Ikke vær negativ om du må hente barnet før natten er omme, men snakk positivt om overnattingen uansett.

Kilde: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen

Begynn med én natt

Barnepsykolog Kirsten Hasselknippe tror det er lurt å begynne litt i det små når det gjelder overnatting.

- Det er greit at barnet takler en venneovernatting, før foreldrene sender det av gårde på en tur med flere overnattinger, sier Kirsten Hasselknippe.

Hun mener barn på ti år bør kunne sove borte. Men selv i denne alderen er det noen som ikke tør.

- Å sove borte for første gang på en skoletur, kan være veldig skummelt. Men heldigvis setter de fleste pris på venneovernattinger etter hvert, avslutter Hasselknippe.

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også