Barn og økonomi

Sett barnas gavepenger på sparekonto

Er det lov å be mormor om å bytte ut lekene med penger på bok?

KAN BLI FOR MYE: Gavehaugene vokser seg stadig større. Det kan lønne seg å begrense seg, og heller investere i barnas fremtid, sier forbrukerøkonomen.
KAN BLI FOR MYE: Gavehaugene vokser seg stadig større. Det kan lønne seg å begrense seg, og heller investere i barnas fremtid, sier forbrukerøkonomen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Silje Sandmæl:

Jobber som forbrukerøkonom hos DnB, er programleder for TV3s program Luksusfellen og spaltist i Foreldre & barn.

Send spørsmål til [email protected].

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener man gjerne kan tenke litt annerledes og mer langsiktig i jula.

KOMMENTAR:

Som forelder kan du styre både gavehaugen og mye av innholdet. Du kan kutte ut julegaver, sette en beløpsbegrensning på gavene samt dele ut en ønskeliste.

Mange av oss har nok en tendens til å tenke at vi må gi gaver i alle retninger. Vi ønsker jo å vise at vi bryr oss. Men det kan være godt for både gavehaugen og husholdningens økonomi å ta en skikkelig opprydning i gavelisten.

Kanskje det er på tide å kutte ut noen av tantebarna som er blitt store, venner av barna eller barn av dine egne venner? Det er ikke flaut å kutte ut julegaver. Kanskje tenker de i den andre enden akkurat det samme.

Avtal også en makspris, så er det ingen som sitter og føler på at man skulle kjøpt litt til eller litt mindre på julaften.

Innholdet kan du i større grad kontrollere ved å gi ut en konkret ønskeliste. Mange har tomme ønskelister fordi vi gjerne kjøper ting ved behov. Vi ender derfor ofte med å kjøpe for å kjøpe. Mye havner på loftet, byttes eller brukes bare en sjelden gang.

Pengegaver er alltid nyttig

Når barn er rundt 4 år, er det viktig å lage ønskelisten til julenissen sammen. Noen leker vil det selvsagt stå på ønskelisten, men det blir din oppgave å overbevise om at det finnes fantastiske gaver som varer lenger, enten i verdi eller minner.

Pengegaver vil alltid være nyttig, men kontanter i en konvolutt blir lite konkret og kan forsvinne før de når sparekontoen. For det er mange sparemål som barnet kan ha nytte av, på både kort og lang sikt.

Du kan for eksempel åpne forskjellige kontoer i barnets navn og navngi dem etter hva barnet ønsker seg. Det kan være en sykkel eller et par nye ski som folk kan spleise på.

Spare til lappen

For lengre sparemål, som lappen, bil, reise, utdannelse eller moped, kan du åpne en eller flere spareavtaler i fond. Rene aksjefond eller kombinasjonsfond bestående av aksjer og renter.

For boligsparing anbefaler jeg Barnas Boligkonto. Når barnet blir gammelt nok og får en skattbar inntekt, kan pengene gradvis overføres til BSU, slik at barnet får dratt nytte av skattefradraget i BSU-sparingen.

Når du har opprettet disse sparemålene, kan familie og venner overføre penger til det de vil bidra til.

Verdifulle opplevelser

Andre verdifulle gaver er opplevelser. Det være seg en kinotur, fjelltur, konsert eller en tur i svømmehallen.

Da får man brukt pengene på kvalitetstid med barna.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Minnene man sitter igjen med fra barndomstiden er ofte knyttet til opplevelser, ikke til materielle ting.