Barn trenger alenetid med foreldre

Derfor trenger barnet ditt alenetid med deg

Oppfører seg annerledes i søskengruppen enn alene med foreldrene.

ALENETID MED PAPPA: Barn trenger å få foreldrenes fulle oppmerksomhet av og til, uten at de må dele den med søsken, mener ekspertene.
ALENETID MED PAPPA: Barn trenger å få foreldrenes fulle oppmerksomhet av og til, uten at de må dele den med søsken, mener ekspertene.
Først publisert Sist oppdatert

- Barn trenger alenetid, og de trenger å oppleve noe eksklusivt, sier professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund.

Et søsken kan være en venn for livet, og søskenforholdet er ofte en utprøvingsarena der barn lærer empati, rettferdighet og å ta hensyn. Men søsken kan også krangle så busta fyker, og er også ofte svært ulike og har forskjellige behov.

Av og til er det derfor lurt å la hvert barn få litt alenetid sammen med mamma eller pappa, uten at søsknene er til stede.

- Det handler om å få konsentrert oppmerksomhet og tilstedeværelse, uten at andre ting eller personer stjeler de voksnes oppmerksomhet, sier Ulvund.

Søsken har ulike behov

Han er også opptatt av at vi ikke må gjøre alenetiden for komplisert, og at det slett ikke er et krav at man må forlate huset.

- Alenetiden må ikke bli et stressmoment og noe vi skal rekke. Det viktigste er at det blir gjort på den måten som passer best, fremholder pedagogen.

- Barn i ulike aldre har ulike behov for tilrettelegging og samvær med sine foreldre, sier barnepsykolog Silja Kårstad.

Det kan derfor være vanskelig for foreldrene å tilfredsstille alles behov, når alle er sammen som familie.

- Barna i søskenflokken kan ha forskjellige talenter eller interesser, det kan derfor være fint å få foreldrenes fulle oppmerksomhet på akkurat dette interessefeltet, uten å måtte dele oppmerksomheten med søsken, fortsetter Kårstad.

Oppdager nye sider

I en søskenflokk kan noen barn kreve mer oppmerksomhet enn andre barn, noe som kan gå på bekostning av de stille og forsiktige barna.

- Det er viktig at også de barna som ikke tar så mye plass, får udelt oppmerksomhet av mamma og pappa, uten å måtte kjempe seg til det, poengterer Kårstad.

Barn kan også ofte oppføre seg annerledes i en søskengruppe enn én til én. Foreldre kan derfor oppdage nye sider ved barnet sitt, både positive og negative, når man har alenetid.

- Det viktige er at barnet kjenner seg sett, forstått og ivaretatt, sier hun.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Stein Erik Ulvund mener det er viktig å få frem at barnet ikke må bli avhengig av å ha en voksen ved siden av seg hele tiden, som skryter og sier ”så flink du var nå!”.

- Barn kan ikke bli sett og fulgt opp til enhver tid. De trenger også å være litt for seg selv, og være i stand til å leke alene. Det er viktig å skille mellom alenetid og annen oppmerksomhet i hverdagen, sier han.

Ikke glem tenåringen

Det er kanskje særlig barn i store søskenflokker som trenger alenetid, mener Ulvund. Denne tiden må fortsatt prioriteres, selv om barna blir eldre og mer selvstendige.

- Teller søskenflokken fem, og all oppmerksomhet skal deles på fem, gir regnestykket seg selv. Alenetiden kan være gull verdt for hver og en av søsknene, sier Ulvund, som mener at den enkelte familie må finne løsninger som passer for dem og deres familiesituasjon.

Hvor ofte foreldre skal ha alenetid med barna, vil han ikke uttale seg om.

- Hele poenget med alenetid faller litt bort, dersom man gjør det for ofte, og det ikke lenger blir noe spesielt, sier han.

Han legger til at alenetid er viktig for barna langt opp i tenårene.

- Det kan gjøre godt å gå med ett av barna alene på kafé og prate litt, sier Ulvund.

Silja Kårstad poengterer at det ofte ikke er så mye alenetid som skal til for at barn får den oppmerksomheten de trenger fra foreldrene.

- Men min erfaring, både som mamma og barnepsykolog, er at de fleste barn setter pris på å få tid alene med én av eller begge foreldrene innimellom, sier hun.