julekalender

8 adventskalendere du kan lage selv

Slik lager du en julekalender mini vil elske!

JULEKALENDER: Forventningene er store hver gang adventstiden nærmer seg og barna skal åpne pakkene i julekalenderen. Slik sørger du for at barna ikke blir skuffet og samtidig holder et lavt budsjett.
JULEKALENDER: Forventningene er store hver gang adventstiden nærmer seg og barna skal åpne pakkene i julekalenderen. Slik sørger du for at barna ikke blir skuffet og samtidig holder et lavt budsjett. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

1) PUSLEKALENDER

Kjøp et puslespill med minimum 24 biter. Pakk inn 1 eller flere biter i små individuelle pakker, og la barnet åpne pakkene og pusle sammen bildet etter hvert som dagene går. Hvis du vil, kan du pakke inn en ramme til puslebildet på julaften, ramme inn bildet, og henge det opp som pynt på barnets rom.

2) EVENTYRKALENDER

Finn et eventyr du tror barnet vil like. Del det i 24 deler, skriv ut delene, og fest dem på små kort som kan åpnes dag for dag. Sett av tid til en hyggelig lesestund med dagens avsnitt på morgenen eller rett før leggetid, så får både du og barnet en trivelig pause i den travle førjulstiden.

3) AKTIVITETSKALENDER

Skriv aktiviteter på 24 lapper som du legger eller henger opp i eller på en julekalender. Ikke legg lista for høyt på hverdagene. Aktiviteten kan være små morsomme ting, som å spise middag under bordet, høre på en lydbok sammen eller gi hverandre 10 klemmer i løpet av dagen. Så kan du heller skeie ut med kino, skøytetur og snøhulebygging i helgene. På julaften kan du slå til med julestrømpe eller skattejakt etter litt julegodt eller tilbehør til finstasen, som en morsom hårbøyle eller tversoversløyfe.

Senk skuldrene, dropp kalenderen!

4) SAMLEKALENDER

Samler barnet ditt på lego? Eller er det glad i å leke med dukker? Kjøp en eske med flere deler, åpne esken, og pakk inn de forskjellige delene i individuelle pakker. Da kan barnet samle opp delene til en komplett leke innen julaften. På nettsider som epla.no og etsy.com selges det prisgunstige pakker med håndlagde dukkeklær som egner seg godt til denne typen kalender.

Er barnet glad i å tegne, kan du pakke inn fargeblyanter og tegneutstyr.
Er barnet glad i å tegne, kan du pakke inn fargeblyanter og tegneutstyr. Foto: Getty Images

5) TEGNEKALENDER

Er barnet glad i å tegne, kan du pakke inn fargeblyanter, glitterlim, klistremerker, viskelær, blyantspisser, pennal osv. Start med pennal så barnet har noe å samle tingene det får i, og avslutt gjerne med en fin tegnebok på julaften.

Les også: Derfor bør du bytte ut pakkekalenderen med aktiviteter

6) MATPAKKEKALENDER

Syns du det blir litt mye søtt i desember? Lag en kalender med morsomme, litt annerledes ting, som barnet kan ta med seg i matpakken den dagen det åpner «luken». Dette kan være ting som en frukt de ikke har smakt på før, smoothiepose, grønnsaksstaver og dipp, miniost, pizzasnurrer, juice, grøt med kanel og eple, yoghurt, grove vafler, speltkjeks med pålegg i miniforpakninger, rosiner osv. Det kan være lurt å bruke en julestrømpe som kalender, og legge en ny overraskelse i strømpen hver morgen, slik at maten holder seg. Ikke gjør det for komplisert. Kjøp gjerne ting som er ferdige til bruk. Tanken er at barnet skal få ha med seg noe utenom det vanlige, som gjør dagene fram til jul litt annerledes. Samtidig får det smakt på litt nye ting i en positiv sammenheng. I helgene kan du legge lørdagsgodtet eller en hyggelig aktivitet i strømpen.

7) MINIJULETRE

Kjøp et lite juletre, i plast eller ekte, som barnet kan ha på rommet sitt. Pakk inn 24 forskjellige juletrepynt i små pakker, og la barnet åpne og henge en på treet hver dag. På julaften kan du pakke inn en liten stjerne til toppen av treet.

Les også: Tips til julekalendergaver til barna

8) GODTERIKALENDER

Kjøp en tøykalender med lommer som du kan fylle med barnas favorittgodteri. Har du flere barn, kan de dele på én kalender, ved at du legger en ting til hver i samme lomme. Da kan du ha én stor, fin kalender hengende på kjøkkenet, i stedet for tre individuelle, som ofte er vanskelige å plassere. Det er også spennende og samlende for søsknene å åpne luken sammen hver morgen. Syns du det blir mye med godteri hver dag, kan du la barna bytte på å åpne luken, slik at de får noe hver tredje dag, for eksempel.

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2018, og sist oppdatert 12/11 2018.

Les også