Barn og vennskap

10 grunner til at venner er viktige for barnet ditt

Vennskap er avgjørende for at vi har det bra. Her er gode grunner til å la barn danne spesielle bånd med vennene sine.

KVALITETSVENNSKAP: Det er ikke hvor mange venner barna har som er viktigst.
KVALITETSVENNSKAP: Det er ikke hvor mange venner barna har som er viktigst. Foto: Getty Images
Publisert

Barna har det bra hjemme med mamma og pappa, men de får også masse verdifull erfaring og glede av å være med venner i barnehagen og på skolen. Se bare på disse ti gode grunnene til å dyrke vennskap, også som barn.

1. Det styrker selvtilliten

At andre liker deg som person – at du har verdi for andre bare fordi du er du – styrker selvfølelsen din. Følelsen av å være verdt noe kan man få gjennom venner. Både som barn og voksen. «Hun liker å være sammen med meg. Jeg er en person det er verdt å tilbringe tid sammen med.» Vi kan vokse mye på det å høre til og være ønsket i en relasjon. Hvis du ikke blir sett av andre, vil selvfølelsen din bli dårligere – og i verste fall kan det over tid være vanskelig å semeningen med livet.

2. Barnet lærer sosiale koder

Hva skjer hvis du sier «dumming» eller dytter vennene dine? Hvordan reagerer de andre i barnehagen hvis du sier unnskyld eller trøster noen som er lei seg? For å lære de sosiale spillereglene må barna samhandle med andre både muntlig og ved å registrere hva venner gjør i forskjellige situasjoner. «Å, hun ble sint da jeg geipet. Jeg bør nok ikke gjøre det hvis vi skal leke sammen igjen.» Det er mye sosial læring både i barnehagen og på skolen. All læring gjør barn klare for voksenlivet og styrker evnen deres til å omgås andre.

3. Lærer seg å stå i det de mener

Venner gjennom tykt og tynt. Også når du sier ifra. Slik er vennskap. Når du står trygt i vennskapene dine, tør du å si nei – til og med til fotball, selv om alle fra klassen er på laget. Du lærer å kjenne deg selv, og å stå fast ved den du er, fordi venner er der, selv om du heller vil gå på dansing eller i speideren. Kanskje barnet ditt til og med får en ny venn eller to på sin nye fritids­interesse. Mange mennesker – inkludert voksne – synes det er vanskelig å si ifra, for «hva tenker de andre om meg da». Det er en styrke hvis barnet ditt kan lære å stå stødig i det de mener, og kjenne at man fortsatt kan være venner, selv om du sier fra om ting.

4. Fellesskap er som oksygen for psyken

Det er i samspill med andre vi utvikler oss som mennesker. Venner er som oksygen for psyken – følelsen av fellesskap som vennskap gir er avgjørende for vårt velvære. Hvis du blir oversett, føler deg alene eller utenfor, vil de fleste mistrives – enten du går i barnehagen, på skolen eller er i arbeidslivet. Relasjoner er nødvendig, fordi det er i forholdet til andre at vi lærer å være mennesker.

Les også: Enkle tips til superkjappe matpakker

5. Barnet kan være seg selv

Det kan nesten føles som et avbrekk fra hverdagen. Akkurat der med bestevennen din i sofaen eller på en kafé. For når du sitter trygt og godt med nære venner, må du ikke prestere. Her kan du være bare deg selv, og du har masse verdi bare ved å være deg selv. I et vennskap kan du slappe av og ta en pause fra alle situasjonene der du må være «på». På samme måte er det bra å la barnet ta en pause fra alt det må prestere, sammen med sin beste venn. Hun trenger det.

6. Barnet ser flere nyanser

Venner presenterer deg for nye inntrykk og nyanser. Kanskje liker de å spille fotball hos Tobias? Hos Ellen får de alltid klippe og lime med glitter – og i Kaspian og Freias familie er det ikke greit å rope til hverandre. Barnet ditt kan finne nye interesser gjennom venner, som hun ikke hadde kommet på selv, og hun kan oppdage at det er forskjellige måter å oppføre seg på blant andre mennesker enn det hun opplever ellers i hverdagen.

7. Vennskap gjør sterk

Har ikke barnet ditt venner?

Ta kontakt med pedagogisk leder i barnehagen eller læreren i klassen. De ser hvordan barnet ditt fungerer sammen med andre barn. Kanskje kan de hjelpe til med å organisere andre grupper, eller snakke med klassen om hvordan det føles å ha en venn, eller ingen venner. Gi ellers barnet ditt ro til å selv skape relasjoner, særlig i barnehagen. Det er viktig å ikke presse frem noe, og tenk nøye over om det er ditt prosjekt at barnet ditt skal bli venn med Albert fordi du liker foreldrene hans spesielt godt.

Mot, trygghet, ro. Vennskap har mange fordeler for din personlighet. Ikke minst gjør vennskap deg sterk, for når du tror på deg selv, har du større tillit til at du kan overvinne nye hindringer. «Jeg kan stole på Ellen og Olivia, så jeg tør å rekke opp hånden på skolen. De vil leke med meg – uansett om jeg svarer riktig eller feil på lærerens spørsmål.» Trygghet er grunnleggende for å tørre å ta det ekstra steget.

Les også: Søskensjalusi: Fire gode huskeregler når barna ryker i tottene på hverandre

8. Barnet lærer av egne feil

Du lærer av dine feil. Det samme gjør barna dine. Det er en stor gave å innse at man kunne ha handlet annerledes. Si unnskyld og bli gode venner igjen. Hjelp barnet ditt på vei, slik at hun ikke synes det er så skummelt å være uenig eller å gjøre noe galt. Spør barnet ditt hva som skjedde, og spør om hun kunne ha gjort noe annerledes. Hjelp henne å forstå at du kan rette opp feilene du gjør. Ingen kan gå gjennom livet uten å mislykkes.

9. Tilstedeværelse og samhold

Vennskap lærer barnet ditt å være til stede, for akkurat der i hytta oppe i treet er det bare barnet ditt, hennes beste venn og masse fortrolighet og latter. Det er en gave å kunne åpne seg for en annen person og å våge å stole på andre. Det fører med seg en følelse av tilhørighet – selv når man ikke er sammen.

10. Kvalitet, ikke kvantitet

Det er ingen grunn til bekymring hvis barnet ditt hovedsakelig leker med ett eller to barn. Jo flere, jo bedre har du sikkert hørt, men det er ikke riktig når det kommer til venner. Barn med en stor flokk med lekekamerater har det ikke nødvendigvis bedre enn barn som har noen utvalgte få. Noen har nemlig et større behov for å trekke seg litt unna og være litt alene. Så lenge man har følelsen av å ha en venn som man er verdifull for, er antallet venner underordnet.

Kilder: Lola Jensen, familierådgiver og Dorthe Lau, psykolog

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2020.

Les også