Gode forbilder:
10 forbilder jentene dine burde ha
Glem Disney-prinsesser og Miley Cyrus. Her er forbildene døtrene dine burde ha.
Hvilke kvinnelige forbilder har dine jenter? Drømmer de fortsatt om å bli en Disney-prinsesse, eller har beundringen flyttet seg over til Miley Cyrus, Kim Kardashian og Rihanna?
Vi har funnet fram til noen gode alternativer, dersom du synes den utseendefikserte pop- og prinsesseverdenen tar litt i overkant mye plass. For mens guttene som regel får servert idrettshelter og andre tøffinger som forbilder, forventes det gjerne at jentenes forbilder først og fremst er pene.
Vår liste er en god miks av gamle og unge, levende og døde, verdenskjente og Norgeskjente forbilder. Vi har holdt familien utenfor denne gangen, selv om mor og bestemor ofte når høyt på lista!
Forbilder for mange typer jenter
Hvem vi har som forbilde henger gjerne sammen med både personlighet og interesser. Derfor har vi søkt å finne noe som kan passe for enhver - enten du har en datter som er oppfinnsom, kreativ, sportsinteressert, omsorgsfull, tilbaketrukken eller glad i friluftsliv.
Dette er ingen "topp 10-liste" av noe slag, men ti kvinner vi gledelig hadde sett plakater av på jenterommet. Eller gutterommet, for den saks skyld.
Felles for disse kvinnene er at de er modige, at de har utfordret både seg selv og samfunnet, og noen har til og med utfordret en hel verden. Dette er kvinner som har brent for noe, stått opp for seg selv og inspirert andre til å gjøre det samme.
Her er 10 gode forbilder for jenter:
1. Polarheltinne Liv Arnesen (61)
- første kvinne som gikk alene på ski til Sydpolen.
Norske Liv Arnesen likte orientering og langrenn, og utdannet seg som lærer. I 1994 tok hun fatt på en 1100 km lang reise som skulle vare i 50 dager, en reise til Sydpolen. Alene. Julekvelden kommer hun frem. Hun har realisert en drøm, og ble samtidig verdenskjent. Hun har skrevet boken "Snille piker går ikke til Sydpolen" om denne ekspedisjonen. "Jeg håper denne turen kan vise andre, særlig jenter, at det meste er mulig. Også når vi våger oss inn på nye og ukjente arenaer. For å oppfylle en drøm, må den gjøres om til et mål, så kan man starte planleggingen. Deretter følger hardt arbeid", sier Liv. Hun bor på Bekkestua.
2. Oppfinner Josephine Cochrane,
- som fant opp oppvaskmaskinen.
Oppfinner Josephine Cochrane (1839-1913) vokste opp i USA og var en rik kvinne, som holdt mange middagsselskaper. Hun hadde tjenere til å ta oppvasken, men ble frustrert over hvor lang tid de måtte bruke. "Hvis ingen andre kommer til å oppfinne en oppvaskmiddelmaskin, vil jeg gjøre det selv!" utbrøt hun en dag, brettet opp kjoleermene og gikk i gang med byggingen. I 1886 var den klar. Snart bygde hun også for sine venner, ordet spredte seg og ordre kom fra hoteller og restauranter. Hun fikk patent på designen og maskinen gikk i produksjon.
3. Romfarer Valentina V. Teresjkova (77),
- som var første kvinne i verdensrommet.
Valentina Teresjkova fra Russland vokste opp med to søsken og sine foreldre. Faren var traktorkjører og moren tekstilarbeider, og Valentina gikk i morens fotspor, men dyrket samtidig også sin hobby som fallskjermhopper i en lokal flyklubb. En dag i 1962 ble hun plukket ut som kosmonaut-kandidat i en utvelgelse der fallskjermhopping var ett av kravene. En intens treningsperiode resulterte i en ferd ut i verdensrommet på 2 dager, 22 timer og 50 minutter. Hun ble den første kvinnen i verdensrommet, takket være at hun satte av tid til å gjøre det som gav henne glede i livet.
4. Borgerrettsaktivist Rosa Parks
- som nektet å gi sin plass på bussen til en hvit mann
Det var en desemberdag i syersken Rosa Parks liv (1913-2005). Året var 1955 og stedet var Alabama. Rosa satt seg ned på et "svart sete", rett bak de ti setene reservert hvite. Bussen var full, da en hvit mann steg på. Bussjåføren ville at Rosa og tre andre mørkhudede, skulle gi opp benkraden sin til denne mannen. Rosa nektet stille å gi den fra seg. Hun ble arrestert, dømt og fengslet. Denne stille protesten fikk hele det fargede miljøet til å boikotte bussene i Montgomery i ett år, inntil loven som tillot segregering på offentlige kommunikasjonsmidler be opphevet. Rosa var dermed med på å sette i gang protestene mot raseskillet i USA på 50- og 60-tallet. Selv har hun sagt: "Når jeg valgte å ikke flytte meg, visste jeg at jeg hadde styrken til alle forfedrene mine med meg."
5. Feministen Simone de Beauvoir
- som kjempet mot tradisjoner for å utvikle sitt eget ståsted
Simone de Beauvoir (1908-1986), var en fransk filosof og feminist, som var særlig opptatt av hvordan man skal forholde seg til sine medmennesker. Politisk var hun opptatt av saker som berørte kvinners interesser, som frigiving av prevensjon, fri abort og økonomisk frihet for kvinner. Hun skrev boken "Det annet kjønn" i 1949, hvor hun brøt med alle forestillinger om hvordan en kvinne skulle te seg. Den kom som et sjokk for mange, i en tid hvor kvinner ble oppdratt til å gifte seg med menn som kunne forsørge dem.
Simones mest kjente sitat er kanskje: "Man fødes ikke til en kvinne, man blir det."
6. Døvblinde Helen Keller og Ragnhild Kåta
- som brøt ut av ensomheten
Helen Adams Keller (1880 - 1968) vokste opp i USA og ble døvblind da hun var 19 måneder gammel. I fem år levde hun et ekstremt ensomt liv, midt i sin egen familie, og skrek og sparket i fortvilelse. Det var lite kunnskap om dette på denne tiden, men foreldrene kom til sist i kontakt med den private døvelæreren Anne Sullivan (1866-1936). Gjennom et håndalfabet, hvor bokstavene angis ved å trykke på fingertuppene og i hånden oppstod det kontakt. Videre lærte Helen seg blindeskrift og lære å avlese tale ved å holde på halsen til den som prater. Og hun lærte også å snakke. Helens viljestyrke, Annes hjelp og begges tålmodighet gjorde at Helen brøt ut av sin fortvilede ensomhet. Veien til et mål er ofte lang og full av motbakker! Vi trenger alle hjelpere i livene våre.
Visste du forresten at døvblinde Ragnhild Kåta fra Valdres (1873-1947) var deres inspirasjon? Hun hadde lært seg å snakke med hjelp fra en døvelærer og ble verdenskjent.
7. Langrennsløper Marit Bjørgen (34)
- som vet at idrettsprestasjoner ikke kommer gratis
Den hardtrenende dama fra Sør-Trøndelag, som vet at store idrettsprestasjoner ikke kommer gratis. Marit Bjørgen vokste opp med å spille fotball og håndball, og gå langrenn. Det ble tidlig fokus på det siste, og Marit likte å trene hardt. Gjennombruddet kom som 21-åring og fra da har det blitt en rekke seiere.
Marit har vunnet flest verdenscuprenn individuelt, 66 i alt. Hun har tolv gullmedaljer i VM, og seks OL-gull. Men det har ikke vært uten nedturer, og Marit vet godt at å nå sine mål koster, det kommer ikke gratis!
8. Villmarksjenta Maria Grøntjernet (18)
- som utfordrer redslene sine for å gjøre det hun elsker
Maria Grøntjernet (18) fra Hadeland er redd for mørket, store dyr og være alene, men elsker friluftsliv og villmarka. Sommeren 2012 gikk hun Norge på tvers, alene. Og nå er hun på langtur igjen, klar for å bli kvitt redslene sine, med det eneste middelet som funker: Å møte dem. Nå venter til sammen fem turer rundt i Norge, overnattinger i mørket, møte med dyr og å være i eget selskap.
Maria ble Årets Villmarking 2013.
9. Poeten Emily Dickinson
- som skrev for egen gledes skyld
Emily Dickinson (1830-1886) var fra hun var barn et menneske full av liv og pussige innfall, men hun trivdes best for seg selv, og levde et innadvent og tilbaketrukket liv. Emily ble aldri kjent i sin levetid, og ikke drevet av berømmelse. Hun ble sett på som noe eksentrisk av naboene, der hun alltid gikk rundt i hvite kjoler, de sjeldne gangene noen så henne. Hun bodde sammen med sine foreldre, og pleiet dem når de ble gamle og syke.
Etter hennes død, 56 år gammel, fant søsteren nesten 1800 dikt i en låst kiste av kamfertre. De var nyskapende og unike for sin tid, med korte linjer og ofte uten både rim og tittel. Færre enn 12 av diktene ble publisert mens hun levde. Emily skrev for egen gledes skyld.
10. Forfatteren Astrid Lindgren
- som ikke gav opp på første forsøk
Visste du at Astrid Lindgren (1907-2002) fikk refusert sin bok om vår alles kjære Pippi Langstrømpe? Den som skrev det avslagsbrevet kan minn sann rive seg i håret, for vi vet jo alle hvor kjent den boka ble. Og viktigst, Astrid selv lot seg ikke stoppe, men stolte på seg selv og sendte inn historien på ny, til en skrivekonkurranse. Du kan kanskje gjette hvem som gikk av med førsteprisen?
Hvem synes du mangler?
Listen kunne fortsatt så mye lenger! Vi kunne skrevet om forbundskansler Angela Merkel, vår tidligere satsminister Gro Harlem Brundtland, rettighetsaktivist Rigoberta Menchú Tum, moteskaperen Coco Chanel, sykepleier Florence Nightingale, kjemiker og fysiker Marie Curie, miljøaktivist Wangari Maathai, kreftforsker Rosalie Bertell, menneskerettighetsforkjemper Aung San Suu Kyi - og mange, mange flere.
Du trenger ikke være enig i vår utvelgelse, den er ganske så subjektiv.
Vi vil imidlertid gjerne supplere listen med dine forbilder! Hvilke kvinner vil du trekke frem?
Denne saken ble første gang publisert 09/07 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.