Tes av bilseter
Bare en av testfavorittene anbefales
Bilsetetestene er misvisende, mener ekspertene.

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!
Er du på jakt etter et nytt bilsete til poden? Da bør du gjøre grundig research. Det er ikke bare et hav av seter å velge mellom, men også testene av bilseter kan være forvirrende, innrømmer Forbrukerrådets testansvarlig, Jogrim Aabakken.
Spesielt utsatt er setene i vektgruppen 9-18 kg.
- Ser vi på testresultatene og tar utgangspunkt i at vi vet at bakovervendte seter er mye sikrere enn forovervendte i frontkollisjoner, er det kun en stol vi trygt kan anbefale, og det er isofix-stolen BeSafe Izi Kid X3 Isofix, sier Aabakken til Foreldre&Barn.
Selv om det er andre seter i denne vektgruppen som tilsynelatende gjør det bedre, er det ikke disse Aabakken ønsker å anbefale. Testvinnerne er nemlig forovervendte.
- På grunn av forskjellige holdninger til forovervendte og bakovervendte seter i Skandinavia og i resten av Europa, vil forovervendte seter få en mye høyere score i de europeiske testene, enn de ville fått i en skandinavisk test, sier Aabakken og fortsetter;
- Vi anbefaler uansett å velge bakovervendt, i motsetning til resten av Europa, som er mye mindre strenge på dette. I vektgruppen 9-18 kg vil det derfor bare være ett sete vi kan anbefale. Ingen av de bakovervendte stolene som er godkjent inntil 25 kilo har gjort det godt nok til at vi kan anbefale dem, sier Aabakken.
Hvilken vei man setter bilsetet er mye diskutert i vårt forum Barn i magen: "Når man har tørket spy i 50 mil, da snur man ungen for feriefredens skyld.", sier en av forumbrukerne.
Bakovervendt gjør det dårlig

Å velge sete er ingen enkel prosess, og Aabakken har full forståelse for at det er vanskelig for forbrukeren å orientere seg om hva som er bra og ikke. For eksempel er det ofte de bakovervendte setene som gjør det dårligst i testene fra Forbrukerrådet. Det er veldig uheldig, mener han.
Disse setene gjør det nemlig ofte bra både i front- og sidekollisjonstestene, men blir trukket ned av andre testkriterier, deriblant av brukervennlighet, risiko for feilmontering og at de tar stor plass i bilen. Enkelte bakovervendte modeller har også blitt straffet hardt grunnet funn av uønskede kjemikalier.
- Det er etter vår mening naturlig at poengsummen påvirkes av andre testkriterier enn selve kollisjonstestene. Men det er samtidig viktig å huske at et bakovervendt sete normalt vil være å foretrekke foran et forovervendt, fordi gode bakovervendte modeller vil være veldig mye sikrere enn forovervendte modeller ved frontkollisjon, sier han.
Han anbefaler derfor alle å velge et bakovervendt sete, uavhengig av om et forovervendt sete har fått bedre testresultater. Han oppfordrer samtidig å få god hjelp med monteringen, for å være sikker på at stolen blir montert korrekt. Når en bakovervendt stol først er montert korrekt, anbefaler han også at stolen så sjeldent som mulig tas ut av bilen.
Verstingene
Stolgruppen som gjør det desidert verst i testene av småbarnsseter er kombisetene. Det vil si de setene som kan brukes både forover- og bakovervendt.
Det skyldes først og fremst at det er stor fare for feilmontering ved bruk av disse setene.
- Disse setene er ofte vanskelig å montere, og har også ulik grad av beskyttelse i bakovervendt og forovervendt posisjon. Det gjør det vanskelig for forbrukeren, sier Aabakken.
Noen av setene kan med andre ord gi god beskyttelse bakovervendt, men allikevel komme dårlig ut i testen. Årsaken er at det er de lave og ikke de høye poengsummene som teller mest.
- Vi ønsker å oppgi den laveste poengsummen et sete har fått, fordi denne representerer en risiko forbrukeren må være klar over, sier Aabakken og fortsetter;
- ICRT mener det er uforsvarlig å publisere en god karakter basert på at en stol gjør det relativt godt i én retning, hvis stolen gjør det dårlig i den andre retningen, sier Aabakken.
Dårlig plass
Også kommunikasjonsrådgiver Simen Sunde i Trygg Trafikk støtter Forbrukerrådets vurdering av setene. Han mener det beste man kan gjøre ved valg av sete er å velge et som brukes bakovervendt.
- Forskningen er så entydig, og ledende eksperter på dette feltet i Skandinavia er helt samstemte i at bakovervendt er det tryggeste. Derfor anbefaler vi på det sterkeste å velge et bakovervendt sete, sier Sunde til Foreldre&Barn.
Han mener barna helst bør sitte bakovervendt fram til de er minimum fire år, og gjerne lenger. Dårlig plass syns han, i de aller fleste tilfeller, ikke er en god unnskyldning for å snu setet.
- De fleste barn tåler veldig godt å sitte med bøyde ben. Ofte er det foreldrene som syns det ser ubehagelig ut og skaper et problem av det. Men for de fleste vil et bakovervendt sete fungere fint, sier han.
Han har samtidig stor forståelse for at foreldre i enkelte andre tilfeller velger å snu setet.
- Når barn blir veldig bilsyke, plages og har det vondt, og foreldre ser at barnet blir bedre når setet snus, har jeg stor forståelse for at de gjør det, sier han.
Ikke bare tester
Skal du ut og kjøpe bilsete, er noe av det viktigste du gjør å ta med deg både bil og barn til butikken, mener Sunde.
Fordi biler kan være svært forskjellige når det gjelder form og fasong, er det viktig å prøve setet i bilen før man kjøper det.
- Få ekspeditøren i butikken til å være med deg ut, slik at du kan få grundig opplæring i hvordan setet festes. Det er også viktig at setet passer til bilen din, anbefaler han.
Har ikke ekspeditøren mulighet til å hjelpe deg med dette, mener Sunde du bør dra et annet sted.
- De som selger sikkerhetsutstyr bør vite viktigheten av dette. Gjør de ikke det ville jeg ha handlet i en annen butikk, sier han.
De gode forovervendte
Har du av en eller annen grunn bestemt deg for at du ønsker et forovervendt sete, mener Aabakken det kan være lurt å se på testresultatene.
- De forovervendte setene vil aldri bli anbefalt i samme grad som de bakovervendte, men skal du først ha et sete av denne typen, kan man trygt velge ett av setene som har gjort det bra i testene. Det er flere som utmerker seg som gode, forteller han.
I følge Forbrukerrådets store barneseteguide er det Cybex Juno-Fix (80 poeng) som er best i test i vektgruppe 9-18 kg. Også Kiddy Energy Pro (79 poeng) og Britax Trifix (76 poeng) har gjort det veldig bra.
Les også:
Ditt barnesete kan være farlig
