Badebasseng og barn
– Alle tisser i bassenget
Og det gjelder ikke bare barn. Her er smarte tips til god bassenghygiene i ferien.
Titusenvis av barnefamilier er på sommerferie og skal bade og kose seg i mer eller mindre rene basseng. Men selv om klorbasseng sjelden er helsefarlig, betyr det ikke at barn ikke kan få i seg sykdomsbakterier der.
Alle lekker litt
Små barn tisser i basseng, slik er det bare. Men er det farlig for barna våre å svømme rundt og svelge vann som inneholder urin?
- Klorvann fra basseng er ikke farlig å svelge i seg selv, men det er bakteriene der som kan være skadelige. Det er lite bakterier i urin som forårsaker smitte. Dersom bassenget er tilfredsstillende kloret, tar kloren det meste, sier Truls Krogh, direktør i avdeling for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet.
Han forteller at det slett ikke bare er barneurin som flyter rundt i et basseng.
- Alle mennesker lekker ufrivillig rundt 50 ml urin i løpet av et bad. Det gjelder både menn og kvinner, sier han.
Sterk klorlukt betyr mye urin
Et råd for å "sjekke " om bassenget inneholde mye urin, er å kjenne på lukten.
- Dersom det er svært sterk klorlukt kan det være et tegn på mye urin i vannet. Lukten kommer nemlig av den kjemiske reaksjonen og stoffene som dannes når klor blandes med urin, sier han.
Ikke bad med diaré
Når det gjelder smittefare er det langt verre med barn som rett og slett går på do i bassenget. Små barn som ikke ennå har lært seg å slutte med bleier kan lett ha uhell.
- Det er ikke slik at klorbasseng nødvendigvis må tømmes helt hvis et barn går på do, så lenge det er nok klor i det. Er det hard avføring, kan det fjernes raskt uten at det innebærer særlig smitterisiko. Men snakker vi om tyntflytende avføring, kan det være nødvendig å tømme bassenget. Bakteriene sprer seg jo raskere, og kan også være vanskelig å oppdage at det har skjedd, sier han.
Hvor lang tid det tar før disse bakteriene dør i bassenget, avhenger av klorstyrken. Det kan ta fra 1/2 minutt til 1/2 time.
- Dersom bassenget er tilfredsstillende kloret går dette fort, men det kan ta lengre tid hvis det ikke er det, og da kan det være smittefare.
Han råder foreldre til ikke å la små barn bade dersom de har løs avføring og ikke klarer å kontrollere dette selv. Bleier bør skiftes et stykke fra bassengkanten for å hindre at bakterier kommer i vannet.
- Selv om det er forholdsvis sjelden at barn blir smittet i klorvann, er det for det meste mage- og tarminfeksjoner de får. Luftveisinfeksjoner smitter ikke så lett i klorbasseng, men kan jo smitte gjennom lufta. Barn kan også få hudinfeksjoner selv om sårene er små og nesten usynlige, sier han.
Dusj etterpå
Barn med atopisk eksem er spesielt utsatt for smitte i klorvann fordi de oftere har sprekker eller sår i huden.
- De bør begrense bading i klorvann til en halv time om gangen, dusje godt etterpå og smøre seg med fuktighetskrem før og etter, sier Helle Grøttum, fagsjef i Astma og allergiforbundet.
Se på klarheten
Han råder også foreldre til se på klarheten i vannet.
- Det er sterk sammenheng mellom klarheten i klorvann og renheten. Er det grumsete og litt melkeaktig, hadde ikke jeg latt mine barn bade der, sier han.
Flaut for foreldre
- Jeg har inntrykk av at de fleste foreldre har god bassenghygiene ved våre reisemål, og det er sjelden jeg hører om basseng som blir stengt. Sist vi fikk klager på dette var for et par år siden. Det var fra et hotell på Kypros. Da hadde to barn ved flere anledninger gått på do i vannet, men det viste seg at foreldrene ikke passet på disse barna, sier Lena Petterson, informasjonssjef i Star Tour.
- Hvis det blir oppdaget at slikt skjer og man ikke sier ifra til de ansatte, er jo dette veldig flaut for dem det gjelder. Stengte basseng skaper mye irritasjon og frustrasjon hos andre småbarnsforeldre som har betalt mye for å bade i ferien, sier hun.
Påbudt med badebleie
- Barnebassengene på våre hoteller rengjøres daglig. Filter byttes ut to ganger om dagen og vannet byttes delvis ut. Skulle det hende en "ulykke" i et av barnebassengen byttes alt vannet, sier Sophie Frisholm, presseansvarlig i Ving Norge AS.
- Det er påbudt å bade med badebleie, så det er sjelden vi har noe problemer med barnebassengene. De fleste barnefamiliene er veldig flinke til å følge reglene,sier hun.
Skjer overraskende sjelden
- Jeg har jobbet som instruktør i babysvømming siden 2004, og jeg tror jeg har opplevd ca. åtte ganger at babyer og barn bæsjer i bassenget. Det er overraskende sjelden, og skjer som regel når barn har spist mye rett før de går i vannet eller er syke, sier Anette Bølstad, instruktør hos Babyswim i Oslo.
De råder foreldre til ikke å la barna spise rett før de skal svømme.
- Det er selvfølgelig et vanskelig råd å følge når man er på ferie og barna vil bade hele tiden, sier hun.
Stenger bassenget
På baby- og barnesvømmingen der hun jobber, stenger de bassenget resten av dagen hvis barn bæsjer i vannet. Det samme gjør de hvis barn kaster opp, og de mistenker at det kan skyldes sykdom. Ved oppkast hender det vi tar bort rester og setter på ekstra sirkulering, hvis vi tror det skyldes at barna har spist for mye, sier hun.
Bruk nettingbukser
Hun anbefaler foreldre å bruke tettvevd badebukse som er stramme i magen og rundt lårene, istedenfor badebleier.
- De holder godt på avføringen og man oppdager fortere hvis det har skjedd noe enn hvis de bruker badebleier, sier hun.
DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste