Bruk av vippestol til baby

- Gi heller pengene du hadde tenkt å gi for vippestolen, til et veldedig formål

Nyfødte har ingenting i en vippestol å gjøre, mener fysioterapeut.

UNØDVENDIG: Vippestolen er kanskje kjekk å ha for foreldre, men bruk den minst mulig, oppfordrer fysioterapeuter.
UNØDVENDIG: Vippestolen er kanskje kjekk å ha for foreldre, men bruk den minst mulig, oppfordrer fysioterapeuter.
Sist oppdatert

- Gi heller de pengene du hadde tenkt å gi for vippestolen, til et veldedig formål, sier Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi med videreutdanning innen spedbarn.

- Vippestolen er laget for foreldre, ikke for barna, poengterer hun.

Imhof forklarer at barnet får en unaturlig stilling med redusert bevegelighet, når det plasseres i kinoposisjon i en babystressless.

Det er langt viktigere for babyen din at dere leker sammen, enn at du kjøper masse utstyr.

Minst mulig

Barnefysioterapeut Irene Linger, som er tilknyttet Slagen helsestasjon, forteller at spørsmål om bruk av vippestol er gjengangere.

- Det er særlig førstegangsfødende som ber om råd, men også flergangsfødende. De nybakte mødrene spør både når babyen kan begynne å sitte i vippestol, og hvor lenge barnet kan sitte der. Noe fasitsvar finnes ikke, det måtte i tilfellet være ”minst mulig”, sier hun.

Unaturlig sittestilling

Barnefysioterapeut Imhof presiserer at den naturlige utviklingen for barn er å snu seg fra rygg til mage, opp på fire, og opp på to.

- Når barna blir plassert i en kunstig sittestilling, hemmes bevegelsesutfoldelsen deres. Spesielt gjelder dette barn med asymmetri (skeivstilling), forklarer Ute Imhof.

Et friskt barn tåler mye, men barnefysioterapeuten ber foreldrene vente til barnet har kontroll over hodet, før de eventuelt setter barnet i en slik stol.

- Når du ser at barnet henger på halv tolv i stolen, burde det vært tatt ut for lenge siden, poengterer Imhof, som mener at det finnes mange flere barnevennlige alternativ enn vippestol.

For eksempel kan et bæresjal være et fint hjelpemiddel når du trenger hendene frie.

Unødvendig

Det finnes mange typer vippestoler, i flere prisklasser.

Den nyeste påstås å være ergonomisk, og kan i følge forhandleren brukes fra barnet er 0 til 2 år.

- Men verken en nyfødt eller en toåring har noe i en vippestol å gjøre, fremholder fysioterapeut Linger.

Hun mener produsentene skor seg på nybakte foreldres ønske om å velge det aller beste til sitt lille nurk.

- Det er ikke lett å vite hva som er nødvendig, når det finnes så mange hjelpemidler på markedet. Friske barn trenger ikke halvparten av det som tilbys, sier Linger.

Mange foreldre plasserer barnet i vippestolen mens de selv gjør noe annet. Men Ute Imhof mener vippestolen ikke nødvendigvis er det sikreste alternativet, og at barna etter hvert kan klare å hoppe rundt med stolen.

- Små barn ser dessuten mer fra vippestolen enn de gjør når de ligger flatt på gulvet. Det kan være morsomt der og da, men det kan bli for mye stimuli for noen barn, sier hun.

Maks 10 minutter

- En nyfødt baby vil ha mer enn nok med å bli kjent med sin egen og foreldrenes kropper. Fysisk nærhet er svært viktig i denne fasen fordi det legger grunnlaget for tilknytning og kommunikasjon. Bruk av vippestol til babyer under fire måneder anbefales ikke, sier Irene Linger.

Linger forklarer videre at store bevegelser er viktig for utvikling av barnets motorikk, og at skulderen blir låst på en unaturlig måte når barnet sitter i vippestol.

- Men er barnet ellers friskt, kan vippestolen gjerne brukes som avlastning for foreldrene i korte perioder. Men maksimum ti minutter av gangen, sier hun.

Barnefysioterapeuten poengterer at hvis det fungerer godt å ha barnet ved siden av seg når man skal dusje eller jobbe på kjøkkenet, kan vippestolen være et greit hjelpemiddel.

- Foreldrene kan også kanskje få et raskt lite måltid i ro og mak, hvis mamma eller pappa vipper litt på babyens stol med foten, slik at den lille roer seg, sier Linger.

Mageleie etterpå

Helsesøster Veslemøy Ruud er enig med fysioterapeutene i at vippestoler er et hjelpemiddel for foreldrene, ikke for barnet.

Samtidig forstår hun godt foreldre som ønsker å bruke en slik stol, for eksempel under måltider.

- Det viktigste er at barnet ikke blir sittende for lenge i stolen. Og foreldrene må ikke fjerne den stive pappen i stolenes rygg, sier hun.

Veslemøy Ruud oppfordrer foreldrene til å legge barnet i mageleie etter at det har sittet i vippestol, slik at det får strukket ut musklene og den krumme ryggraden.

- Når vippestolen brukes, er det viktig at barnet ligger mest mulig flatt, også i denne, sier helsesøsteren, som oppfordrer til variasjon mellom rygg- og mageleie på gulvet.

- Hvis barnet skulle sovne i stolen, må det løftes over til seng eller gulv, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2016, og sist oppdatert 22/11 2017.

Les også