Utstyr til amming

Alt du trenger å vite om ammeutstyr

Guide til hvilket ammeutstyr du virkelig trenger - og ikke trenger.

UTSTYR TIL AMMING: Hvor mye ammeutstyr trenger du? Her får du en komplett guide.
UTSTYR TIL AMMING: Hvor mye ammeutstyr trenger du? Her får du en komplett guide. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert
UTSTYR TIL AMMING: Det anbefales at den vordende mor leser heftet "hvordan du ammer ditt barn" fra Helsedirektoratet før ammingen starter.
UTSTYR TIL AMMING: Det anbefales at den vordende mor leser heftet "hvordan du ammer ditt barn" fra Helsedirektoratet før ammingen starter. Foto: FOTO: Helsedirektoratet

- Du trenger veldig lite for å amme - en pupp og en baby. Du behøver ikke å ha to pupper engang, sier Anne Sigstad, daglig leder i Ammehjelpen.

Hun understreker at de ikke vil legge press på kvinner når det gjelder å kjøpe ammeutstyr. Tenk deg hvordan du ville gjort det på en øde øy - du hadde bare lagt barnet til brystet.

Det er mye utstyr som er unødvendig, men ifølge Sigstad er to ting nyttig: amme-bh og ammeinnlegg. Det kan også være lurt å skaffe seg en oversikt over hva som finnes, og hvor du får tak i det.

- Jeg anbefaler at du leser ammeteorien før fødselen, og så blir kjent med din egen amming før du kjøper dyre og unødvendige produkter, anbefaler jordmor ved ABC-klinikken hos Ullevål Sykehus, Annette Helk.

10 ting du kan få bruk for til ammingen

Vi skal likevel nevne det utstyret ammehjelpen.no fremhever, men husk at dette er en oversikt over utstyr, og ingen handleliste.

Bruk sunn fornuft og kjøp bare det du trenger!

1. Ammebok

- Et tips er en bok om amming, og at du generelt leser om amming. Skaff deg kunnskap om amming så du hører forskjell på de gode og dårlige rådene du får, sier Sigstad, og nevner de anerkjente bøkene til Gro Nylander, ammehjelpen.no, og Ammehjelpsgruppen på Facebook.

- Alle gravide skal få heftet «Hvordan du ammer et barn», utgitt av Helsedirektoratet under graviditeten, som er et greit lite hefte vi har gitt i mange år. Dette lille heftet er veldig dekkende hvis du ikke skal lese veldig mye, og så kan du eventuelt bruke annen informasjon til fordypning, sier Helk.

Helk pleier å snakke med gravide om amming før uke 30, om de ønsker å amme og hvilke tanker de gjør seg om amming, og så ber hun dem lese innføringsheftet i hvert fall før de føder. Da har du noen knagger å henge det på hvis noe oppstår i ammingen. 

2. Amme-bh

"Basic" ammeutstyr en amme-bh og ammeinnlegg. Du kan godt kjøpe bh under graviditeten, men vent så lenge som mulig.

- Det som anbefales i barsel er veldig mye hud mot hud, så det brukes lite bh. Jeg ville kjøpt en bh og ventet med å kjøpe flere til du ser hvilken størrelse du ender opp med, hva som er komfortabelt og hvordan du synes det er hensiktmessig at den åpner seg, sier Helk.

Hun sier videre at de første dagene på sykehuset bruker du bare løse klær og ikke bh hvis du ikke lekker så mye. Amme-bh kommer inn når du begynner å lekke og når du skal gå ut.

- Jeg ville  kjøpt én, og den må være sånn at det ikke blir for mye press over melkekjertlene, altså at den øverste delen av bh-en ikke er så stram, sier Helk.

De tekniske tingene kan du lese i detalj på Ammehjelpens nettsider, men stikkord er: myk og tøyelig, en-håndsåpning, god og stor åpning, unngå blonder hvis du er sensitiv, bh som dekker hele brystet, god og behagelig støtte, strammer ikke, sklir ikke oppover på ryggen og skjærer ikke ned i huden (da trenger du bredere stropper).

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Les også: Dette er den beste amme-bh-en

3. Ammeinnlegg

Helk opplyser at det er ganske vanlig at man har med seg ammeinnlegg i ull på sykehuset for å holde brystet varmt. Under disse har man gjerne engangsinnlegg av papir, eller man kan klippe opp gamle t-skjorter og lage innlegg av disse.

- Du må være nøye med hygienen på ullinnleggene, så du må kjøpe noen som kan vaskes på minimum 60 grader. Tåler de ikke så høy vask må de legges i vann, kokes opp og tilsettes lanolin, sier jordmoren.

Ammeinnlegg kan imidlertid ikke vaskes på 30 grader, for de må kunne ta bakterier og soppsporer.

- Du må uansett ha andre innlegg under ullinnlggene, siden de blir våte og må vaskes ofte. De er bakteriebomber uten like, sier Helk.

4. Melkeoppsamlingskopp

- Melkeoppsamlingskopp er ikke nødvendig å kjøpe på forhånd, men hvis det viser seg at du lekker mye melk fra det ene brystet kan det være praktisk, sier Helk, og forklarer at det er en del som lekker fra det ene brystet når de ammer fra det andre.

- Hvis du blir veldig sår kan du kjøpe en melkeoppsamler med mye luft i toppen. Da kan du ha dem på brystvorten under bh-en som støtdemper slik brystene kan få litt fri, men da må det luft til, sier hun.

UTSTYR TIL AMMING: Skal du først kjøpe en ammepute er det viktig at du kjøper riktig type, og får veiledning av helsepersonell.
UTSTYR TIL AMMING: Skal du først kjøpe en ammepute er det viktig at du kjøper riktig type, og får veiledning av helsepersonell. Foto: FOTO: Produsenten/Cozyfix

Helk opplyser om at det er vanlig å lekke før du får regulert det hele. Noen lekker hele veien, mens andre ikke lekker i det hele tatt. Dette vet du imidlertid ikke på forhånd, så vent med å kjøpe utstyr for det.

5. Brystpumpe

Sigstad synes det er i overkant mye fokus på brystpumping, men det er underkommunisert at å pumpe mye i starten kan føre til overproduksjon av melk, noe som ikke er særlig gunstig.

- Mange er så redde for å få for lite melk at de pumper og i stedet får for mye melk. Man tror kanskje ikke dette er et problem, men det er det. Derfor er heller ikke en manuell brystpumpe på listen min over ting du bør skaffe deg, sier hun, og understreker at «det blir ganske billig».

Helk sier at det mest effektive for å få ut melk er babyen selv.

Nummer to er håndmelking, en teknikk som kvinner skal lære på sykehuset, hvor du bruker hånden og klemmer melk ut fra brystet.

Nummer tre i rekken av effektivitet er elektrisk brystpumpe.

Nummer fire er en mekanisk brystpumpe hvor du bruker hånden din til å pumpe ut (håndpumpe), eller klyper for å få vakuum.

- Jeg synes ikke du skal kjøpe brystpumpe, se først om du liker å håndmelke, da det er mer effektivt, sier jordmoren.

Har du et barn du skal gi mye melk fordi du ikke får til ammingen, og heller ønsker å pumpe deg, anbefaler hun å leie en pumpe, noe mange butikker tilbyr.

Hvis du skal ta ut mye melk blir en håndpumpe slitsomt, mens en dobbel brystpumpe er effektivt fordi du får høyere prolaktin (melkeproduserende hormoner).

Brystpumpe er også mulig å leie dersom du ønsker å teste ut, eller ikke har stort behov veldig ofte.

6. Brystskjold

- Det som bør sies om skjold er at det kan være fint i situasjoner, men det bør brukes med veiledning av helsepersonell, så du får god veiledning til å komme både på og av det igjen. De færreste trenger det, og mange bruker det feil, sier Helk.

Som utgangspunkt er de ikke glade i skjold på sykehuset fordi babyen får mindre av brystet i munnen, og det tømmer brystet dårligere. Det hender likevel at helsepersonell ser at noen kan ha behov for et skjold i en overgangsfasen for å få til en vellykket amming.

- Jeg har snakket med kvinner som har brukt skjold i åtte måneder, for barnet venner seg til å suge på gummien. På generelt grunnlag er det imidlertid ikke til å anbefale, sier hun.

7. Ammepute

- Mange har med ammepute på sykehuset, men det er heller inne nødvendig å kjøpe på forhånd. Det er mange ammeputer i sirkulasjon, og jeg ser mange små og korte puter som ikke kan låses bak, sier Helk.

Hun informerer om at dersom du skal kjøpe ammepute, må den være så stor at du kan låse den i ryggen. Den må være helt stabil, slik at barnet ligger stødig hele tiden. Hun understreker at dersom du har du en god ammestol og et par puter du raskt kan legge til, så trenger du ingen ammepute.

På sykehuset har de også ulike puter du kan prøve, og finner du noe du liker, går det raskt å skaffe en. Det er også helsepersonell som bør og kan gi deg veiledning om ammeputer, ikke butikkselgere.

Les også: Sjekk hvilken babystol du bør kjøpe!

8. Ammemadrass

Jordmor Helk kan ikke se nødvendigheten av en ammemadrass, men forteller at mange har med seg et nest (rede) på sykehuset, og at mange har en halvseng hjemme som de kobler til sin egen. Dette er ikke produkter man «skal ha» for å amme, men nestet brukes for eksempel av mange til samsoving, som en samovingsmadrass.

UTSTYR TIL AMMING: Brystknoppbeskytter kan være greit å ha liggende dersom du skulle få såre brystvorter av ammingen.
UTSTYR TIL AMMING: Brystknoppbeskytter kan være greit å ha liggende dersom du skulle få såre brystvorter av ammingen. Foto: FOTO: Produsenten

Les også: Slik velger du riktig babymadrass

9. Brystknoppbeskytter

- Det kan være nyttig å ha noen brystknoppbeskyttere liggende som kan forebygge såre brystknopper hvis du er litt sår. Med disse tingene kommer du veldig langt, sier Sigstad.

Men det er altså korreksjonen på ammestillingen som må inn først hvis kvinnen får problemer med såre brystknopper, for det hjelper ikke å kjøpe kremer og brystbeskyttere hvis du ikke får tak i hovedårsaken til såre brystknopper.

- Hvis du har problem med såre brystknopper anbefaler jeg å kjøpe brystknoppbeskyttere, men det er ikke nødvendig å anbefale dette generelt, sier Helk.

Hun opplyser om at det ikke er noe dokumentert effekt av såkalte brystvortesalver som innneholer lanolin (ullfett), selv om noen opplever å ha lindring av det.

- Det er stort sett én måte å forebygge såre brystvorter på, og det er riktig sugetak. Dette er heller ikke svart hvitt, for det er likevel kvinner som har vondt selv om barnet suger riktig, og det er det vanskeligste å gjøre noe med.

10. Antibac

Ellers ser Helk at mange har med seg antibac, og dette har noe for seg når man er utenfor sykehuset og ammer.

- På sykehuset har du tilgang på vann og kan vaske hendene, men når du er ute kan det være greit å ha antibac på hendene før du tar deg på brystene, for med én gang du har en liten sårhet kommer det lett bakterier og håndhygiene er ekstremt viktig, sier hun.

Antibac skal imidlertid brukes på hendene, ikke brystknoppene!