TEST AV REDNINGSVESTER
Denne redningsvesten er tryggest for barnet
Vi har testet redningsvester til de minste. Ikke alle er like trygge som Regatta Elias.
En redningsvest er ingen barnevakt. Likevel må man kunne forvente at den har egenskaper som reduserer risikoen for alvorlige ulykker og drukning, hvis uhellet er ute.
Foreldre & Barn har testet åtte redningsvester, i samarbeid med magasinet Båtliv. Alle vestene er i vektklassen opp til 30 kilo, fra de mest kjente produsentene på det norske markedet. Testen viser at det er store forskjeller på vestenes livreddende egenskaper. Ikke alle klarer å snu barnet trygt over fra mage til rygg.
Sjekk vesten på forhånd
Even Hjartholm er mangeårig svømmeinstruktør og spesialist på babysvømming. Han mener det aller viktigste i valget av redningsvest, er å teste den på barnet før man fysisk tar den i bruk.
- Og før man drar ut på sjøen, bør man sjekke at vesten faktisk fungerer på ditt barn. Dette kan gjøres i et basseng, under trygge forhold. Det er store forskjeller fra barn til barn på hvordan hver enkelt vest fungerer. Derfor kan jeg vanskelig kan gi klare anbefalinger til hvilke vester som faktisk er de beste, sier Hjartholm.
- Noen vester fungerer bra på noen, men ikke på andre, alt etter hvor svømmedyktig og trygt i vannet barnet er.
Stor forskjell på HH og HH
Testvinneren, Regatta med hel pute, snur barnet svært raskt både i aktivt fall forover og i manuell rotasjonstest når vi tester vesten på det minste barnet, som veier 6,5 kilo.
Mellom de to vestene fra Helly Hansen er det store individuelle forskjeller. Den minste vesten til baby, Helly Hansen vektklasse 5-15 kilo, klarer seg fint. Men når vi tester Helly Hansen vektklasse 10-25 kilo, klarer ikke vesten å snu Tobias på 14 kilo, selv om han ligger godt under vektgrensen for vesten.
Refleksene slår inn
- Tobias er en aktiv, svømmedyktig gutt, og flere av vestene klarte ikke å snu ham når han automatisk prøvde å holde seg i svømmeposisjon. Dette er et viktig moment å ta hensyn til med de minste barna, påpeker Hjartholm.
Om testen
- Foreldre & Barn har i samarbeid med magasinet Båtliv testet åtte ulike redningsvester for de minste barna, aldersgruppene opp til 3 år, (0-20 kg).
- Vestene er testet på fire ulike barn for å finne ut hvordan redningsvestene oppfører seg i vannet.
- Den viktigste parameteren er snu-effekten for hver enkelt vest. Dette ble gjort ved å la barnet falle forover ut i vannet fra bassengkanten. Det ble deretter notert hvor rask vesten var til å snu barnet på rygg. Alt innenfor 3-5 sekunder er akseptabelt.
- Det andre testparametret var rotasjonstest. Barnet ble forsøkt snudd i 90 grader fra ryggposisjon og over mot magen. Her ble det målt hvor langt man kunne snu, og barnet likevel kom trygt tilbake til ryggleie.
- Avstand fra barnets munn til vann ble målt (fribord). I tillegg ble praktiske løsninger og hvordan vesten satt på barnet vurdert.
- Karakterene for snuevne er gitt på en skala fra 1 til 6, der 6 er høyeste karakter. Totalkarakteren er omregnet til en skala fra 0 til 100.
- Testen er gjennomført i april 2012 i Risenga svømmehall i Asker. Det er svømmeinstruktør og spesialist på babysvømming, Even Hjartholm, som har gjennomført de praktiske testene. Han har lang erfaring med barn i vann og av testing av redningsvester under svømmekurs.
- Det er ikke så lett å forklare for dem hvordan de skal forholde seg hvis de havner i vannet. Selv med Tobias på nesten 3 år nyttet ikke dette. Refleksene hans slo inn, uavhengig av hva vi prøvde å forklare ham.
Hel nakkepute anbefales
En vest for barn skal være behagelig å ha på. Det skal være god avstand fra vannet og opp til munnen når barnet ligger på ryggen, og det er viktig at barnet flyter høyt med hodet, slik at hodet ikke blir liggende omsluttet av vann.
- En vest med hel nakkepute er helt klart å anbefale. Det gjør at barnet ligger med hodet godt over vannet. Når nakkeputa er delt, får barnet lett en knekk i nakken og hodet heller bakover, sier Hjartholm.
I Regatta med hel pute er det hele 11 cm fra vann og opp til munn når vi tester vesten på det minste barnet på 6,5 kilo. I Regatta med tredelt pute ligger barnet med hodet veldig lavt i vannet.
Stor løftestropp
En redningsvest skal også sitte godt rundt nakke og hode. Barn som ramler i vannet, må raskt kunne trekkes opp igjen. Derfor er det svært viktig at løftestroppen er stor og god. Hodeåpningen må ikke være for stor, da kan barnet gli ut av vesten når det heises opp etter stroppen.
- Komfort er selvfølgelig viktig, spesielt for de litt større barna. Det aller viktigste er jo at redningsvesten faktisk blir brukt, understreker Even Hjartholm.
- Samtidig må man alltid ha oppsyn med de små når de er i, og ved, vannet.
Dårlig merking
En vest bør ha tydelig og lett forståelig merking av både vektklasse og flyteinformasjon, slik at hver enkelt forbruker enkelt finner riktig vest til sitt barn. Her utmerket vestene fra Baltic seg.
- Jeg savner bedre og mer lik merking av vestene. På flere av testobjektene måtte vi rett og slett lete etter vekt- og flyteinformasjon, sier Hjartholm.
- Noen vester hadde «gjemt» informasjonen i en egen lomme, noe som gjør den vanskelig å finne.