Test av pulk til baby
Den beste barnepulken
Barn er ingen hindring. Vi har testet pulker.
Slik har vi testet
Dette er en test av pulker som kun er ment som barnepulker og da er det ikke så mange leverandørene å velge blant. Søskenpulker og ombyggingsmodeller er ikke med i testen.
Fjellpulken er nok den best kjente og en klar markedsleder, men Norpulken har også gode produkter og kan være et meget bra alternativ - ikke minst om en tenker pris.
Det finnes noen løsninger hvor sykkelvogner kan bygges om med ski i stede for hjul - disse har vi ikke tatt med. Dette med tanke på ikke å sammenligne "epler med pærer".
Gjennomføring av testen
Fire aktive familier med barn fra 6 måneder til 5 år har deltatt.
Dette er brukere som er aktive, erfarne friluftsfolk og godt vant med bruk av transportpulker på lengre turer og barnepulk med egen familie.
Pulkene er rotert innad i testteamet.
Små barn trenger ikke å være til hindring for å dra ut på tur med ski på beina. Vi har testet fire barnepulker fra det norske markedet.
De fire pulkene representerer to leverandører, Fjellpulken og Norpulken. Alle oppgitte priser er veiledende.
Barn i pulk kan fryse
Husk at det er viktig å sjekke temperaturen ute før du legger ut på tur med barnet ditt i pulk. Barn kan nemlig bli fort nedkjølte.
Mange bruker kuldekrem på barna, men vær oppmerksom på at disse kan inneholde vann, noe som ikke er bra for barnets hud.
Se testresultatene av banrpulker nederst i artikkelen.
Best i test: Fjellpulken
Den beste allrounderen var Fjellpulken Barnepulk art. No 101. Den er ifølge testpanelet både stabil og sikker. I tillegg er den romslig, den har praktiske løsninger og god skjerm.
Det eneste testpanelet hadde å utsette var at det ikke var høydejustering på selen på ryggen. Den oppnår likevel seks poeng og er best i test.
Også den andre pulken fra samme produsent, Fjellpulken Barnepulk med ski art. no 110, kommer godt ut i denne testen. Den eneste forskjellen på pulkene fra Fjellpulken, er at den ene er med ski og den andre er uten.
Det som trekker sistnevnte ned ett poeng, er at den er ikke like bra i terrenget, det vil si utenfor oppkjørte løyper, som de uten ski.
Viktige ting å huske på
Sikkerhet
Det er mulig å fremprovosere et velt med alle disse pulkene i forbindelse med for eksempel kryssing ned bakker i løs snø, eller for høy hastighet gjerne kombinert med at barnet sitter oppreist i pulken.
Det er derfor viktig at en velger terreng med omhu og at en viser forsiktighet og avpasser farten. Spesielt på hard underlag er det viktig å være klar over at barnet blir utsatt for slag om pulken kjører over ujevnheter i terrenget og farten er høy.
I utforkjøringer og i vanskelig terreng kan det derfor være lurt å legge ned barnet for maksimal beskyttelse og for å få et så lavt tyngdepunkt som mulig.
Det er lurt å være to som går sammen slik at en kan gå bak og ha kontakt med barnet og ansvar for å sjekke underveis.
Alle pulkene i denne testen har også en slepeline som kan trekkes ut bak og brukes til hjelp i skrått terreng eller "bremsehjelp" i nedoverbakkene.
Kulde
Små barn klarer ikke å kontrollere, eller justere kroppstemperaturen som en voksen. Er de små nok klarer de heller ikke å si ifra om at de fryser eller er for varme.
Som en tommelfingerregel kan en si at barn under seks måneder ikke bør være med ut i pulk. Er de syke eller har dårlig helse bør dette også tas med i betraktning. Er temperaturen under minus ti grader bør en heller ikke ta med barn i pulk.
Husk at temperaturen kan endres i løpet av dagen, ikke press grensene. Sjekk barnet ofte underveis, også på beina.
Selv om alle disse pulkene har cirka 1,5 centimeter isolasjonsmatte/liggeunderlag i bunnen, bør en legge inn et ekstra underlag i tillegg. Skjær til slik at det passer godt i ryggen og selene. Bruk gjerne et saueskinn i tillegg også.
Det beste er å bruke en hel pose. Det finnes ulike typer, og har dere en til bruk i vogn på vinteren kan denne gjerne brukes i pulken også. Ellers må klær tilpasses temperatur. Sko tas av når barnet legges i pulken.
Et tips fra en i testteamet, er å bruke en slik temperaturmåler som viser temperaturen både inne og ute. Fest denne på utsiden av pulken og legg sensoren for utetemperaturen inne i posen til barnet i fotenden. På denne måten har du kontroll på både utetemperaturen og temperaturen inne i posen. Dette er smart, men dette utelukker ikke at en fortsatt må sjekke barnet med jevne mellomrom. Om barnet ligger med våt bleie virker selvsagt også dette inn på komfort og kuldetoleranse.
Sterkt lys og sol
Snø reflekterer sollyset og gjør det nødvendig at barnet bruker solbriller og solkrem, selv om for eksempel skjerm og stormtrekk beskytter noe.
Denne saken ble første gang publisert 20/01 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.