Test av bleier
Stor bleietest: Billig bedre enn dyrt
Glem Pampers og Libero, Coops billigbleie er best i test.
Slik utførte vi testen
Slik ble testresultatene vektet:
Overflatefuktighet: 30 prosent
Avrenning: 10 prosent
Absorpsjonskapasitet: 10 prosent
Absorpsjonstid: 10 prosent
Brukerpanel: 30 prosent
Miljøvurdering: 10 prosent
OBS: Karakterene er omregnet fra en skala på 1-5 til klikk.no-standarden 1-6.
Sifo-testen:
Absorpsjonstid indikerer hvor raskt fuktigheten trekker inn i bleien. Dette ble testet ved å helle 1 dl simulert urin på et punkt i bleien. Deretter ble det målt hvor lang tid det tok før det ikke var mer væske igjen på overflaten. Hvert bleiemerke ble testet to til tre ganger, på to ulike punkter i bleien.
Absorpsjonskapasitet indikerer hvor mye væske bleien evner å suge opp og holde på. Testen ble foretatt ved å helle 3 dl simulert urin på et 10 x 10 cm stort prøvestykke i løpet av ett minutt. Deretter ble prøvene snudd til avrenning i ett minutt, før de ble veid. Økningen i vekt fra tørr til våt tilstand indikerer absorpsjonskapasiteten eller fuktopptaket.
Avrenning indikerer hvor mye av væsken som ikke blir sugd opp i bleien. Det ble klippet 28 cm lange prøver av bleiene. Prøvene ble plassert i et stativ med 25 graders vinkel. Deretter ble 25 ml simulert urin tilsatt øverst på prøven i løpet av fire sekunder. Avrenningslengde samt mengde simulert urin som ikke ble absorbert i bleien ble målt. Jo mindre væske som rennerav og jo kortere spredningslengde, desto bedre resultat.
Overflatefuktighet indikerer følelse av tørrhet. Fuktigheten på overflaten ble testet ved å helle 100 ml simulert urin på midten av bleien. Etter to minutter ble det lagt et filterpapir med et 3,5 kilos lodd oppå bleien i ett minutt. Filterpapiret ble veid før og etter for å bestemme mengden absorbert væske. Jo mer væske som blir absorbert av filterpapiret, desto våtere føles bleien på overflaten.
Brukerpanelet:
Brukerpanelet besto av fem foreldre med barn i aktuell vektklasse. De fikk utdelt fem navngitte prøver av hver bleietype. Foreldrene ga en subjektiv vurdering av hver enkelt bleietype. Brukerpanelet vurderte hvordan bleiene fungerte som nattbleie, hvordan tapene virker, hvordan bleien holder på avføring og lukt samt passform og komfort.
Miljøvurdering:
Grønn Hverdag har utført en skjønnsmessig vurdering av miljøegenskapene til bleiene med utgangspunkt i tilgjengelig miljøinformasjon. Bleiene ble vurdert ut fra materialbruk, svanemerking og innhold av lotion i bleiene.
På oppdrag fra Foreldre & Barn testet Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) sju ulike bleier.
Sifos grundige laboratorietest viser at det er liten forskjell på de tekniske egenskapene til engangsbleiene. De jevnt over høye totalkarakterene skyldes at vi har lagt størst vekt de tekniske egenskapene.
Brukerpanelet opplevde imidlertid store variasjoner mellom bleiemerkene.
Se hvordan testen er utført i rammen til høyre.
Barselgruppe var testpanel
På Sifos laboratorium blandes simulert urin. Med hvite frakker og vitenskapelig tilnærming fikk vi testet sju ulike engangsbleier for å finne ut hvilke bleier som virker best.
I tillegg har vi fått en barselgruppe til å vurdere bleiene i bruk, mens miljøstiftelsen Grønn Hverdag har vurdert miljøaspektet.
6000 bleier per baby
I løpet av en bleieperiode bruker et barn i snitt omkring 6000 bleier.
Småbarnsforeldre kan spare flere tusenlapper i året på å velge en prisgunstig bleie, men komfort og brukervennlighet veier ofte tyngre enn pris.
Ser man på de tekniske egenskapene er det liten vits i å velge den dyreste bleiepakken.
Aller mest sparer du selvfølgelig hvis du lærer barnet å slutte med ble på et tidlig stadium. Småbarnsmor Ester Børgan satte sønnen sin på potte fra han var fire måneder, og hadde bleiefritt barn i løpet av det første året.
Ubetydelige, tekniske forskjeller
- Det er ingen markante forskjeller mellom engangsbleiene vi har testet, sier Sara Almgren, tekstilingeniør og testansvarlig hos Sifo.
Det er riktignok noen variasjoner som kan gå på komforten løs.
Overflatefuktighet indikerer hvor «tørr» bleien kjennes ut når den er våt.
Dårligst på overflatefuktighet av bleiene vi testet, er Euroshoppers bleie. Dette blir bekreftet av brukerpanelet, som sier at bleien virket våt mot huden når det var mye tiss i den, og at ett av barna ble sår og klam i rumpa.
Best på overflatefuktighet er Pampers Easy Up og Pampers Active fit. Sistnevnte var brukerpanelets favorittbleie. Den ble også utropt til vinner i vår forrige bleietest, i 2007.
Miljøvennlig vinner
Best i test denne ganger er bleien Coop Soft & Dry, tett etterfulgt av Pampers Active fit, Remas billigbleie Landlord og Libero Comfort fit.
Coops bleie var godt likt av brukerpanelet, den hadde gode, tekniske resultater og er én av to bleier i testen som er svanemerket.
Svanemerket bleie er skånsom mot huden
Den andre svanemerkede bleien er Landlord. Svanemerket er et offisielt miljømerke som stiller absolutte miljøkrav til produktet. Direktør i stiftelsen Miljømerking, Alvhild Hedstein, forteller at de opplever økt pågang av produsenter som ønsker å miljømerke produkter til barn.
- De fleste babyer har på seg bleier døgnet rundt. En svanemerket bleie er skånsom mot barnets hud.
- Den inneholder ikke lotion eller parfyme, og det er stilt strenge helse- og miljøkrav til mengde og type kjemikaliersom kan brukes i produksjonen, sier Alvhild Hedstein.