Test av bleier 2016

Du kan spare mange tusen på bleievalget

Det er nemlig lite forskjell på kvaliteten, viser vår grundige test.

Først publisert Sist oppdatert

Om testen

Det svenske testfirmaet Testfakta AB har på oppdrag fra Foreldre & barn testet bleier som finnes på det norske markedet. Testen er utført på det franske laboratoriet SGS.

Utvalget er vanlige engangsbleier med tape i størrelsesintervall mellom syv og 14 kilo. Testkarakterene er regnet om fra svenske karaktererer (1-5-skala) til norske (1-6-skala). Bleiene er kjøpt i butikk i Norge og Sverige i februar og mars. 

Testkriterier (vekting i parentes):

LEKKASJESTOPP (50%): Hvor godt holder bleiene på fuktigheten gjennom en hel natt? Det er brukt prøvedukker med urinåpninger som tilsvarer en gutt og en jente, samt en syntetisk urinlignende væske. Dukkene tisser ut denne væsken i et gitt tidsintervall, både når dukken ligger på rygg og på magen. Testen går til bleien begynner å lekke, laboratoriet noterer hvor stort volum hver modell klarer før bleien lekker.

OVERFLATEFUKTIGHET (30 %): Hvor godt klarer bleiene å forhindre at barnets hud blir fuktig i løpet av natten? Testen utføres på samme type prøvedukker. Dukkene tisser ut testvæsken under et gitt tidsintervall. Til sammen tisser dukkene ut 200 ml hver. Bleiene tas deretter av dukkene og klippes løse i sidene for at bleiene skal kunne ligge rett.

Deretter settes bleiene i apparatet Anarewet som appliserer et jevnt trykk på bleiene. Et kollagenbind (lengde 3/4 av bleiens kjerne) legges forsiktig på bleien fra fremkanten til bakkanten. Et trykk på 20 mbar appliseres homogent under 300 sekunder i Anarewetapparatet. Kollagenbindene veies deretter og laboratoriet regner ut hvor mye væske som den har absorbert. Jo mer kollagenbindet har økt i vekt, desto våtere blir huden mot bleien.

TAPEFESTE (10%): Hvor godt sitter/fester bleiene? Laboratoriet måler tapens styrke (hvor mye kraft den klarer før den slipper taket). De måler også elastikken på bleienes sidestykker. Jo mer elastikk bleiene har, desto lavere kraft må tapen klare.

PUSTEEVNE (5%): Hvor godt puster bleiene? Yttermaterialet på bleiene måles (laboratoriet har tatt bort innsiden av bleiene) ved hjelp av et vapometer (et apparat som måler luftfuktighet). Pusteevnen måles i g/m2h.

FLEKSIBILITET OG MYKHET (5%): Et ekspertpanel på laboratoriet har bedømt hvor myke og fleksible bleiene er. De har brukt en skala fra 1–20