Test av bilstol 2013

De beste bilstolene

Disse babysetene, småbarnssetene og beltesetene er best i test.

BRA BILSETER: Bilstoler til barn gjennomgår grundig testing. Her er bilstolene som fikk best score. BeSafe Izi Go (til venstre), Britax Kid Plus Sict i midten og Cybex Aton kom svært godt ut av det.
BRA BILSETER: Bilstoler til barn gjennomgår grundig testing. Her er bilstolene som fikk best score. BeSafe Izi Go (til venstre), Britax Kid Plus Sict i midten og Cybex Aton kom svært godt ut av det. Foto: FOTO: Produsentene
Først publisert Sist oppdatert

Om testing av barneseter:

  • Siden 2003 har Forbrukerrådet publisert testresultater for nærmere 300 barneseter. Testene oppdateres flere ganger i året.
  • De store barnesetetestene utføres hvert år av International Consumer Research & Testing (ICRT) i samarbeid med den tyske bilistorganisasjon ADAC. ICRT er en paraplyorganisasjon for testvirksomheten til rundt 40 europeiske, asiatiske og amerikanske forbrukerorganisasjoner.
  • Forbrukerrådet har fram til 2012 vært medlem av ICRT.
  • Det er utallige barneseter å velge mellom, men det er ikke likegyldig hvilket sete du velger til barnet ditt. Her i landet anbefales bakovervendt bilsikring så lenge som mulig, og aller helst fram til barnet veier 25 kilo.
  • Bakovervendte barneseter har dessverre ikke oppnådd toppkarakterer i de internasjonale testene. De siste årene er det kun fire modeller som har oppnådd mer enn 60 av 100 oppnåelige poeng.
  • Disse modellene er BeSafe iZi Kid X1 (72 poeng), BeSafe iZi Kid X3 (70 poeng), Fair Bimbo Fix XL (67 poeng) og BeSafe iZi Combi (70 poeng).
  • I år oppnådde de to bakovervendte Isofix-modellene Takata Midi og Cybex Sirona gode resultater, henholdsvis 75 og 72 poeng. Takata Midi selges dessverre ikke her i landet.

Dette er de nye kravene til barneseter:

Det er vedtatt et nytt ECE-regulativ for barneseter som vil erstatte nåværende ECE-44. Det nye regulativet har ennå ikke fått et nummer og er ikke publisert. Regulativet ventes å bli publisert i løpet av 2013 og tre i kraft for nye barneseter fra neste år.

Det nye regulativet, som er kalt i-Size, er forbedret på en rekke områder. Det baserer seg blant annet på barnets høyde, ikke bare på barnets vekt.

De nye kravene i hovedtrekk:

1. Det er innført krav om testprosedyre for sidekollisjon, som vil gi bedre beskyttelse av barnets hode, spesielt for yngre barn. I dag er ikke dynamisk test et krav for sideveis påvirkning.

2. Den obligatoriske, bakovervendte posisjonen av barn er utvidet til 15 måneder, i stedet for ni måneder, som i gjeldende forskrift.

3. Det er innført krav om Isofix til innfesting av barnesetet. Det gir en tett og sikker posisjon på setet under alle kjøreforhold. Dette vil også redusere feilmontering og feilbruk av setene.

4. I tillegg er det innført en del andre detaljkrav, for eksempel universalgodkjenninger og samordnet merking av biler og barneseter.

(Statens vegvesen Vegdirektoratet)

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

Her har vi samlet en oversikt over de bilstolene som har gjort det best i test.

Testing av bilstoler utføres kontinuerlig av International Consumer Resarch & Testing (ICRT) i samarbeid med den tyske bilistorganisasjonen ADAC.

Teststolene vi har hentet frem er de som har fått best score i kategoriene babyseter (0-13 kg), småbarnsseter (0-18 kg/9-18 kg), belteseter (18-36 kg).

Hele testsamlingen kan du lese på Forbrukerrådets sider.

Mange barn sitter feil i bilen, og de vanligste feilene er feilplasserte setebelter, vridde belter, løse barneseler, belte under armen og små barn (under 135 cm) uten sidestøtte.

- Foreldre ønsker å sikre barna best mulig, men de er kanskje ikke klar hvor galt det kan gå hvis de ikke bruker utstyret riktig, sier Marianne Skjerven-Martinsen, doktorgradsstipendiat i forskningsprosjektet Barn i bil ved Folkehelseinstituttet.

Slurv og uvitenhet

Bilulykker er hovedårsaken til de alvorligste skadene og dødsfallene blant barn og unge her i landet, og feilmontering av selve barnesete er en utbredt feil.

- Vi ser dessverre stadig at utstyret monteres eller brukes feil. Jeg tror det skyldes en kombinasjon av uvitenhet og slurv. Foreldre ønsker jo å sikre barna sine, sier kommunikasjonsrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

I løpet av året kommer det en ny standard for sikring av barn i bil. Et av de nye kravene handler om festingen av bilstoler ved hjelp av Isofix i baksetet, såkalte ankre.

- Det blir rett og slett enklere å montere setet riktig, sier Henske.

Universalgodkjenninger og samordnet merking i bil og på barnesetet er andre nye krav fra 2014.

Bedre merking

- Det nye i-Size-regulativet gjør det enklere for foreldre å velge riktig barnesete. Ved hjelp av universalgodkjenninger og lik merking i biler og på barneseter, blir det lettere å forstå hvilke seter som passer til hvilke biler, sier Asbjørn Hagerupsen i Statens vegvesen, seksjon for kjøretøyteknikk.

Det nye regulativet er ventet godkjent tidligst i november i år, og det vil ta tid før stoler av denne typen kommer på markedet. Men alle barnestoler med dagens ECE 44-merking vil også i fremtiden være godkjente stoler.

Gode kjøperåd

  • Velg et bakovervendt barnesete. Det er ikke et lovkrav, men anbefales på grunn av bedre trygghet.
  • Et bakovervendt sete som går opp til 25 kilo, er en god investering, fordi det kan brukes veldig lenge.
  • Ha alltid med både bil og barn når du skal kjøpe barnesete.
  • Få ekspeditøren til å vise deg hvordan du bruker og fester setet i bilen.
  • Ikke følg tester av barneseter blindt. Prøv ut hvilke seter som passer i bilen din.
  • Vær nøye med hvor du handler. Ikke kjøp setet over nettet. Det er viktig at du får god hjelp og blir vist hvordan setet skal brukes i din bil.
  • Føler du at ekspeditøren ikke kan svare på spørsmålene dine, eller ikke kan vise deg hvordan du monterer setet, bør du handle et annet sted.