Test av barnevogner
Håndtaket er det svakeste punktet
Vi har testet syv barnevogner. Bugaboo Cameleon og Emmaljunga Nitro City ble best i test.

Den første barnevognen kan være stor og stabil eller liten og smidig. Stadig flere velger en såkalt cityvogn med svingbare forhjul og lite format. Vi har testet syv modeller.
To av vognene fikk fem poeng, Bugaboo Cameleon og Emmaljunga Nitro City.
Bugaboo Cameleon har smart konstruksjon og smidig format, mens Emmaljunga Nitro City er en vogn for byfamilier, som stiller krav til manøvrerbarhet uten å gi avkall på kapasitet.
Fordeler og ulemper
I bymiljøene ser vi mange foreldre med såkalte cityvogner. I dette tilfellet en liten vogn med svingbare «strollerhjul» framme, og med mulighet til å stille inn både sitte- og liggeposisjon.
Kategorien cityvogner har fått stort gjennomslag takket være mangesidighet, smidig format og høy trendfaktor. Men de små vognene har også begrensninger med tanke på kapasitet og framkommelighet.
For en familie i eget hus kan en litt større kombivogn passe bedre, med fire store hjul som gir framkommelighet og et stabilt understell.
Pass på håndtaket
Samtlige vogner i testen har justerbare håndtak, men hvordan produsentene har valgt å løse dette varierer fra modell til modell.
Generelt er et såkalt teleskophåndtak sterkere enn mange vridbare håndtak, framfor alt når det gjelder å gå ned trapper. I den situasjonen blir vridningsmomentet på håndtaket stort, ettersom man må presse vognen nedover og framover samtidig.
Majoriteten av vognene klarer dette uten problemer.
Med Quinny Freestyle sprakk plasten i leddet på håndtaket, noe som ikke burde skje. Enten hadde vi uflaks, eller så har Quinny et problem med konstruksjonen på vognen. Noen analyse av produksjonen i Holland har vi ikke fått.
Tenk langsiktig
Det gjelder å tenke gjennom hvordan familien skal bo og leve i løpet av barnets tre første år.
- Må vi gå gjennom en trang heisdør eller port hver dag?
- Er det mange trapper og trinn der vi bor?
- Hvordan ser veien til barnehagen ut, er det mulig å gå hele veien, eller må vi ta buss?
- Hvis dere ofte bruker bil for å handle
- Er vognen enkel å slå sammen og ta med seg i bilen?
Gå gjerne i flere butikker og lytt til selgernes argumenter, og undersøk vognen med tanke på funksjoner og detaljer. Husk at det finnes et betydelig bruktmarked for etablerte merker, så det finnes gode muligheter for å få tilbake ihvertfall en del av investeringen i en litt dyrere vogn.
På mange vogner finnes det adapter for montering av bilstol, noe som gjør kortere handleturer litt enklere. Men små babyer skal ikke sitte lenge i bilstolen, da er det bedre å flytte barnet til en liggevogn, en bæresele eller - sjal.
Tenk på at vogner med små strollerhjul eller ett forhjul kan være vanskelige å kjøre i trapperamper som er tilrettelagt for vogner med fire større hjul.